perjantai 7. elokuuta 2015

Tuntisuunnitelma; sulkutaivutus, maapuomit ja avotaivutus

Tällä tunnilla jumpataan, ja tämä tuntisuunnitelma sopiikin erityisen hyvin kuumaan kesäpäivään, jolloin sitä itsekin mieluummin tekee jotain vähemmän aktiivista, mutta kuitenkin tehokasta! Mitä siitäkin tulisi jos ratsastajalle tulisi hiki, kyllä hevonen saa hoitaa hikoilun!

Ennen tuntia rakenna lyhyen sivun jälkeiseen kulmaan maapuomit viuhkan malliin, käytä puomeja 3-4 kpl. Syy miksi puomit laitetaan kulmaan ja viuhkan malliin, on yksinkertaisesti se että pystyt itsenäisesti käyttämään puomeja eri väleillä, ratsastamalla joko puomien sisäreunaan tai ulkoreunaan.  Et siis tarvitse apukäsiä muuttamaan puomien välejä käynti- ja raviväleihin. Rakenna puomien välit niin että ulkoreunasta ne ovat noin metrin väleillä ja sisäreunasta vastaavasti noin 50-80 cm välit. Tämä on tietysti hevoskohtaista, isoliikkeiselle isommat välit kuin pieniliikkeiselle.

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja aloita verryttely käynnissä ratsastamalla kolmikaarinen kiemuraura radan poikki, siten että huolellisesti mutta loivasti taivutat hevosen aina kaaren mukaisesti. Kaarien välissä on erittäin tärkeää malttaa suoristaa hevonen kunnolla, hevosen pitää todellakin olla molempien ohjien ja pohkeiden välissä näiden kaarteiden välissä. Kiemurauran jälkeisellä pitkällä sivulla ratsasta muutama pysähdys, ihan vaan sen takia että saat varmistettua hevosen reaktiot myös pidättäville avuille.

Kun olet ratsastanut kiemurauran muutaman kerran onnistuneesti taivuttaen, siirry ratsastamaan ympyräkahdeksikkoa kevyessä ravissa. Jälleen ympyröiden välissä erittäin huolellinen suoristus ennen kääntymistä uudelle ympyrälle. Lisää ympyräkahdeksikkoon vähän väistöä, siten että aina kun käännyt ympyrän avoimelle sivulle, väistä hevosen takapäätä muutama askel. Tämä tapahtuu siis juuri ennen suoristamisvaihetta. Eli, olet vasemmassa kierroksessa ympyrällä. Siinä vaiheessa kun käännyt pitkältä sivulta kentän keskelle, väistä hevosen takaosaa muutama askel vasemmalla pohkeella. Heti väistöaskelien jälkeen huolellinen suoristus keskelle, ja jatkat siitä ympyrälle oikealle. Taas kun tulet ympyrältä kentän keskelle, ennen suoristusta muutama askel väistöä oikealla pohkeella. Alussa voit väistää näin aina ennen suoristusta, mutta sitä mukaa kun hevonen vertyy, voit lisätä väistöaskeleet myös siihen suoristamisen jälkeen, eli siten että ensimmäiset askeleet uudella ympyrällä ovat aina väistöaskelia. Nyt ympyrät ovat niin isoja että hevosen ei tarvitse juurikaan taipua, väistöt ja suoristukset niiden välissä ovat nyt tärkeämpiä. Muutaman kierroksen jälkeen voit siirtyä käyntiin ja antaa hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Seuraavaksi siirrytään sulku- ja avotaivutusten ihmeelliseen maailmaan. Aloita käynnissä siten että olet vasemmassa kierroksessa, ja oletetaan että sinulla on puomit C ja H kirjaimen välisessä kulmassa. M kirjaimen jälkeen ratsasta lyhyttä sivua sulkutaivutuksessa, jossa saat vähän koottua hevosta. Muutama askel ennen puomeja, suorista hevonen ja anna sen kävellä puomien yli pidemmällä askeleella ja kaulalla. Muista että ohja ei pitene, ainoastaan oma kätesi siirtyy hevosen suuta kohti ja näin ollen antaa kaulalle vapautta. Puomien jälkeen hevosen käynti on pitkää ja matkaavoittavaa, joka kannattaa hyödyntää tekemällä puomien jälkeiselle pitkälle sivulle avotaivutusta, joka on irrottava liike. Avotaivutuksen jälkeen hevonen on varsin herkkä sisäpohkeelle, joten avon jälkeen (vielä saman pitkän sivun aikana) suorista hevonen, siirrä se sisäpohkeella raviin ja ravaa seuraava lyhyt sivu ja pitkää sivua puoleenväliin, jossa taas siirrät hevosen käyntiin ja tulet uudestaan sulkutaivutus, puomit ja avotaivutus.
Sekä avossa että sulussa pidä huolta että hevonen on loivasti ja tasaisesti taipunut rungostaan, ylitaivuttaminen ei siis varsinaisesti jumppaa hevosta yhtään. Oikein suoritetut avot ja sulut ovat erityisen hyvää jumppaa, ja kun siihen väliin vielä lisätään maapuomit, on hevosen lihaksisto oikein kunnolla töissä!

Ratsasta harjoitus muutaman kerran vasemmassa kierroksessa, ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla, ennen kuin tee sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Nyt lähestyt puomeja pitkältä sivulta, joten aloita sulkutaivutus pitkän sivun puolesta välistä ja päätä avotaivutus pitkän sivun alkuun. Mieluummin siis tee lyhyitä mutta huolellisia pätkiä kuin pitkiä vääntöjä, joissa on aina vaarana se että ratsastaja jää patistamaan ja ahdistamaan hevosta liikaa. Pidemmällä matkalla on myös vaarana ylitaivutus, ja sitähän emme nytkään halua! Kun oikea kierros on otettu haltuun, taas hevoselle hetki lepoa pitkin ohjin.

Saman harjoituksen voit luonnollisesti tehdä myös ravissa, käyttäen puomien ulkoreunaa, kun käynnissä käytettiin sisäreunaa. Kun teet harjoituksen ravissa, voit nostaa avon jälkeen harjoituslaukan, jonka pitäisi nousta aika mukavan napakasti oikein ratsastetun avon jälkeen, kunhan vaat muistat suoristamisen tärkeyden. Kun saat avosta ratsastettua oikein hyvän laukannoston (siten että tunnet hevosen oikein nousevan siihen laukkaan) palkitse se laukkaamalla kevyessä istunnassa ympäri kenttää, jotta lihakset saavat välillä oikein kunnolla venyä.

Jos et ole vielä valmis tekemään avoa ja sulkua ravissa, voit silti nostella muutamia laukkoja siten että  käytät hyödyksi pohkeenväistöä ennen nostoa. Ratsasta käynnissä tai ravissa pituushalkaisijalle, ratsasta muutama askel pohkeenväistöä uralle, ja viimeisestä väistöaskeleesta nosta suoraan laukka. Hyvästä laukannostosta palkitse hevonen laukkaamalla kevyessä istunnassa muutama kierros. Tee tämä molemmissa kierroksissa.

Jos vielä intoa riittää, voit yhdistää sulkutaivutuksen ja pohkeenväistön seuraavalla tavalla:
Ratsasta käynnissä vasemmassa kierroksessa pitkän sivun alusta muutama metri sulkutaivutusta uraa pitkin, sen jälkeen suorista hevonen ja välittömästi suoristuksen jälkeen lähde pohkeenväistössä vasemmalle. Oikea pohje on työstänyt hevosta sulkutaivutuksessa, ja sama pohje työskentelee myös pohkeenväistössä. Vasen pohje on sulkutaivutuksessa pitänyt hevosen etuosaa uralla, väistössä se rentoutuu ja antaa hevoselle tilaa väistää vasemmalle. Vasen ohja on loivasti asettanut ja taivuttanut hevosta sulkutaivutuksessa, ja väistössä se tukee hevosta, rytmittää väistöaskeleita ja pitää hevosen suorana. Oikea ohja on molemmissa, sekä sulussa että väistössä hyvin kevyt, sulussa se säätelee taivutusta, ja väistössä kevyesti asettaa hevosta väistöstä poispäin. Erityistä huomiota tulee nyt kiinnittää pohkeenväistössä hevosen suoruuteen ,sulun jälkeen hevonen helposti tarjoaa taivutusta myös pohkeenväistössä, se sinun pitää saada suoristettua erityisesti vasemman ohjan avulla.

Tee tämäkin sulkutaivutus ja väistö harjoitus molempiin kierroksiin, muutama kerta riittää ja sen jälkeen voit loppuverrytellä hevosen rennossa kevyessä laukassa, anna hevosen venyttää oikein kunnolla ja avata paikkoja tehokkaan jumppatuokion päätteeksi!

Loppukävelyt maastossa maisemista nauttien!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti