Ratsun oppikoulussa olemme nyt edenneet pisteeseen jossa ratsunalkumme osaavat nostaa laukan ratsastajan avuista, ja kykenevät myös ylläpitämään laukkaa jonkin aikaa. Suurin haaste tässä laukan säilyttämisessä on ratsukon tasapaino, joka ratsun koulutuksen alkuvaiheessa saattaa olla vielä vähän puutteellinen.
Tässä kohtaa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen onko kyseessä nuori hevonen vai entinen ravuri. Ravureiksi jalostetuilla (ja treenatuilla) hevosilla ei välttämättä ole kunnon laukkaa ollenkaan, laukan liitovaihe on siis puutteellinen eikä tästä syystä laukka pyöri kunnolla. Tämä paranee ainoastaan treenillä, mutta treenatessa pitää ottaa huomioon hevosen haasteet. Varsinkin ravuriksi treenatulla hevosella laukkaan voi liittyä myös korkeahko stressitaso, ja kuten me tiedämme, jännittynyt hevonen ei kehity, joten lue hevostasi tarkkaan erityisesti laukkaharjoituksissa.
Nuori, ratsuksi jalostettu hevonen sen sijaan laukkailee jo ihan huvikseen, luonnostaan ja hyvin, joten varsinaiseen laukkaamisen ei liity suuria haasteita. Tosin nuoren hevosen kanssa ratsastajan istunnan tasapaino on se asia johon tulee kiinnittää huomiota, sillä nuorikin hevonen pelästyy jos ratsastajan tasapaino heittelehtii ja hevonen joutuu sitä kovasti korjaamaan.
Nyt onkin tarkoitus kiinnittää huomiota harjoituksiin joilla laukan laatua voi parantaa sekä säädellä, siten että laukassa liikkuminen ratsastajan kanssa on hevoselle pikkuhiljaa yhtä helppoa kuin ilman ratsastajaakin.
Tästä eteenpäin tunnit kannattaa suunnitella siten että alkukäynnit ovat riittävän pitkät, jotta hevosen lihaksisto lämpeää, sen jälkeen varsinaista käyntityöskentelyä tasapuolisesti kumpaankin suuntaan, työstäen käännöksiä, loivia pohkeenväistöjä sekä siirtymiä ravin ja käynnin välillä. Näillä saat hevosesi herkistettyä avuille sekä riittävän notkeaksi tulevia laukkaharjoituksia varten. Varsinainen ravissa tehtävä alkuverryttely saa jäädä melko lyhyeksi, jotta hevonen jaksaa työskennellä vielä laukassakin. Muista myös antaa hevosen kävellä vapaalla ohjalla alkuverryttelyjen aikana.
1. laukan säätelyharjoitus
Työskentele pääty-ympyrällä kevyessä ravissa, (kuitenkin istuen perusistuntaan juuri ennen nostoa) ja nosta harjoituslaukka ympyrän avoimelta sivulta, siten että pitkän sivun aita ohjaa hevosta kääntymään heti laukan noston jälkeen. Laukkaa puolisen kierrosta ympyrällä eli siirrä hevonen raviin lyhyen sivun aikana/jälkeen ja käännä hevonen voltille ympyrän sisään. Tässä harjoituksessa tärkeää on olla pidättämättä hevosta liikaa laukka-ravisiirtymässä, jotta hevosen luontainen ravi ei häiriinny. Sen takia käännetään hevonen voltille mahdollisimman pian laukka-ravisiirtymän jälkeen, jolloin voltti ikäänkuin jarruttaa hevosta hieman. Muista voltilla säilyttää tuntuma ulko-ohjalla, ja pidä oma paino myös hieman enemmän ulkojalalla, jotta hevosen tasapaino säilyy voltilla. Jos hevonen kaatuu sisäpohkeen päälle voltilla, joutuu se kiihdyttämään vauhtiaan ja silloin voltin tarkoitusperä häviää. Tämä on korjattavissa ulko-ohjan pidätteellä.
Tee kolme laukannostoa, siirtymää ja volttia ensin toisella pääty-ympyrällä, sen jälkeen vaihda ympyrää ja samalla suuntaa ja toista sama harjoitus kolme kertaa toisella ympyrällä. Tämän jälkeen hevonen saa hetken kävellä vapaalla ohjalla, ennen kuin jatketaan.
Nyt tehdään vielä sama harjoitus, mutta ainoastaan kaksi kertaa per pääty-ympyrä ennen kuin taas vaihdetaan ympyrää ja suuntaa. Ja uudella ympyrällä kaksi kertaa sama harjoitus ja taas hetki käyntiä vapaalla ohjalla.
Ja vielä yksi kerta, nyt ratsasta ainoastaan yksi laukannosto, siirtymä ja voltti ennen kuin vaihdat ympyrää ja suuntaa ja tee harjoitus kerran toiseen suuntaan. Tämän jälkeen loppuverryttele hevonen kevyessä ravissa ja tämän tunnin voi lopettaa tähän, näin usein toistuvat laukannostot ja siirtymät raviin ovat hevoselle vielä tässä vaiheessa todella väsyttäviä, joten on syytä lopettaa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.
2. laukan säätelyharjoitus
Nyt otetaan laukannostoharjoitukseen mukaan pohkeenväistöä. Ratsasta käynnissä uraa pitkin vasemmassa kierroksessa, ja käännä lyhyeltä sivulta hevonen linjalle siten että ratsastat reilusti pitkän sivun uran sisäpuolella. Ratsasta muutama askel pohkeenväistöä oikealle, eli kohti uraa. Ole erityisen tarkkana että vasen pohje väistää, oikea pohje saa olla tässä vaiheessa melkein irti ja oikea ohja ottaa väistöaskeleet vastaan, eli käytät ristikkäisiä apuja. Kun hevonen on tullut loivassa pohkeenväistössä uralle, (lähelle pitkän sivun loppua) nosta harjoituslaukka. Jos väistö on onnistunut hyvin aivan viimeiseen askeleeseen asti, on hevosen helppo nostaa laukka myös käynnistä, mutta jos väistö on heikentynyt, anna hevosen siirtyä raviin mutta pyri nostamaan laukka kuitenkin mahdollisimman nopeasti. Laukannostosta käännä hevonen pääty-ympyrälle jossa työskentelet parin kierroksen ajan, hevonen saa olla lähes suora, hyvällä ulko-ohjan tuella. Pidä sisäpohje satulavyön kohdalla lähellä hevosta, mutta älä paineista hevosta sillä, ettei hevonen lähde viemään takaosaansa uran ulkopuolelle. Siirrä hevonen laukasta raviin ympyrän avoimella sivulla, jolloin pitkän sivun aita auttaa hieman hevosen jarruttamisessa. Jälleen kerran ole varovainen ettet jarruta ohjalla liikaa hevosen isoa ravia. Lyhyen ravipätkän jälkeen siirrä hevonen käyntiin, ja kun käynti on rentoa, tee uusi pohkeenväistö taas samasta kohdasta kuin aiemminkin. Tämänkin harjoituksen voit toistaa kolme kertaa ensin vasempaan kierrokseen, sen jälkeen anna hevosen kävellä vapaalla ohjalla ennen kuin vaihdat suunnan ja toistat saman harjoituksen oikeassa kierroksessa kolme kertaa. Myös tämä harjoitus yksinään riittää yhden tunnin ohjelmaksi, joten tämän jälkeen hetki kevyttä ravia ja sen jälkeen kiitos ja loppukäynnit.
3. laukan säätelyharjoitus
Ylläolevissa harjoituksissa on laukkaa työstetty puolesta ympyrästä aina kahteen kierrokseen asti, ja nyt otetaan tarkempaan tarkasteluun laukan säätely laukannostojen avulla. Ikävä tosiasia on se että laukan laatu paranee ensisijaisesti siirtymillä, ei suinkaan pitkään laukkaamalla. Tämä johtuu siitä että mitä pidempään laukkaat nuorella tai vasta ratsun hommia aloittelevalla hevosella, sitä nopeammin hevonen väsyy, menettää tasapainoaan ja tulee etupainoiseksi, ja tämän korjaaminen ei onnistu laukkaa jatkamalla. Kun ratsastat useita laukannostoja ja niistä siirtymiä raviin, tulee teille väkisinkin pelkkiä hyviä laukka-askeleita ja ne hyvät laukka-askeleet ovat juuri niitä jotka kehittävät hevosta! Tämän harjoituksen tärkein pointti onkin se että laukkaat ainoastaan muutaman askeleen, ja siirrät hevosen raviin ennen kuin laukka leviää.
Tämän harjoituksen voit tehdä suoralla uralla, siten että nostat laukan hevoselle helposta kohdasta, laukkaat muutaman askeleen ja siirrät sen mahdollisimman pehmeästi takaisin raviin. Voit nostaa laukan sekä käynnistä että ravista, mutta tee aina siirtymät laukasta raviin, ei suoraan käyntiin. Vaihtele suuntaa aina muutaman noston jälkeen, käytä suunnanmuutoksessa lävistäjää (koko rata leikkaa) ja nosta uusi laukka heti lyhyen sivun kulman jälkeen. Näin saat huolellisen kulman ratsastuksen jälkeen nostettua tasapainoisen laukan. Näin nopeatempoiset laukannostoharjoitukset ovat hevoselle sekä fyysisesti että henkisesti todella vaativia, joten aina 3-5 noston jälkeen anna hevosen levätä hetki vapaalla ohjalla kävellen, ja toista harjoitus vasta sen jälkeen. Tätä harjoitusta ei tule tehdä yhden tunnin aikana kuin maksimissaan 2-3 kierrosta per suunta, tarkkaile hevostasi ja lopeta mieluummin hieman liian aikaisin!
Kaikissa näissä laukan säätelyharjoituksissa tärkeää on tukea hevosta ulko-ohjalla (ei vetoa, vaan tukea) ja antaa sisäohjan löystyä laukannostossa, mutta palata tuntumalle noston jälkeen. (jälleen, muista että tuntuma ei ole sama kuin vetävä ohja). Sisäpohkeen tulee olla omalla paikallaan satulavyön kohdalla, lähellä hevosta jotta voit tarvittaessa rohkaista hevosta sillä laukan aktivoimiseksi. Ulkopohje tulee pitää tukevana, aavistuksen satulavyön takana, siten että hevonen ei missään tapauksessa tulkitse sitä väistäväksi avuksi. Ulkopohkeella on syytä tukea hevosen ulkokylkeä, kunhan se ei ole jännittynyt. Ratsastajan oman tasapainon säilyttäminen on luonnollisesti todella tärkeää, älä siis pumppaa ylävartalolla eteenpäin vaan pyri istumaan keskellä hevosta, ryhdikkäänä, katse eteenpäin suunnattuna ja kädet kannettuina. Näillä ohjeilla hevosesikin pysyy hyvässä ryhdissä ja tasapainossa!
Vielä on tulossa kaksi postausta ratsun oppikoulua, joissa keskityään maapuomiharjoituksiin ja lopussa käydään läpi kaikki mitä hevosemme on tähän mennessä oppinut ja miten siitä eteenpäin jatketaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti