Maapuomien käyttö nuoren hevosen tai ravurista ratsuksi-projektin kanssa on äärimmäisen hyödyllistä oikein tehtynä, mutta saattaa aiheuttaa melkoisen takapakin mikäli hevoselle tapahtuu maapuomeilla jotain epämiellyttävää. Tämän takia maapuomit tulee esitellä hevoselle huolella ja rauhassa, ja niiden kanssa tulee edetä muutenkin hitaasti ja hevosta kuunnellen. Kun maapuomit on esitelty hevoselle kunnolla, saa niiden avulla hevosen askeleita kehitettyä, tarkkaavaisuutta ja kontrollia parannettua ja lisäksi ne tuovat mukavaa vaihtelua muuten niin yksitoikkoiseen kenttätyöskentelyyn!
Kuten varmasti arvaattekin, aloitamme maapuomiharjoitukset luonnollisesti ilman ratsastajaa. Ihan ensimmäiset tutustumiset puomiin tehdään hevosta taluttaen, ja aloitetaan yhdellä, yksittäisellä puomilla. Hevonen siis ihan yksinkertaisesti talutetaan yksittäisen maapuomin yli käynnissä ja ravissa, ensin ilman satulaa ja sen jälkeen myös satulan kanssa. Syy miksi tämä tehdään ensin ilman satulaa ja vasta sen jälkeen satulan kanssa, johtuu siitä että ilman satulaa hevonen saa varmasti täyden vapauden selälle ja satulan kanssa aiheutuu selkään vähän erilainen paine (vaikka ratsastaja ei selässä vielä olekaan) ja hevosen tulee saada tottua tähänkin tunteeseen rauhassa, jotta jatkossakaan hevonen ei jännity puomeilla. Nämä harjoitukset toistetaan kummastakin suunnasta.
Kun yksittäisen puomin ylittäminen onnistuu käynnissä ja ravissa "huomaamattomasti" eli hevonen ylittää ne kiinnittämättä niihin varsinaisesti mitään huomiota tai varsinkaan hyppäämättä niiden yli, on aika lisätä puomeja. Lisää puomeja yksi kerrallaan, eli seuraavaksi kahdella puomilla, sitten kolmella ja viimeiseksi neljällä puomilla. Kun puomeja lisätään, pitää olla tarkkana puomien välimatkoista. Käyntipuomien väli on noin 60-80 cm, muista säätää väli hevosen askeleeseen sopivaksi. Hevonen ei saa jännittyä puomeilla epäsopivan välimatkan vuoksi. Ravissa puomien väli on noin 100-150 cm, tämäkin väli tulee huolellisesti sovittaa hevoselle sopivaksi.
Nyt joudut siis itsekin vähän töihin kun talutat hevosen sekä käynti- että ravipuomien yli, mutta sehän ei meitä aktiivisia hevosihmisiä haittaa, vai mitä?! Muista taluttaa hevonen näiden puomien yli myös ensin ilman satulaa ja vasta sen jälkeen satulan kanssa.
Voit myös nostaa vaatimustasoa siten että ravipuomeilla nostat joka toisen puomin vasemman pään ja joka toisen puomin oikean pään vähän ylös maasta, jolloin hevonen joutuu hieman enemmän nostelemaan jalkojaan puomilla.
Kun olet varmistanut että hevonen on täysin sinut maapuomien kanssa maastakäsin, on aika tehdä samat harjoitukset selästä. Vaikka tämä saattaa kuulostaa tylsältä ja aikaavievältä, tee täysin samat harjoitukset kun olet selässä, kuin teit taluttaen. Eli ensin yksi yksittäinen puomi käynnissä ja ravissa kummastakin suunnasta, ja sen jälkeen ensin käyntipuomeja lisäten puomien määrää yhdestä kahteen, kolmeen ja neljään. Jos hevonen tässä vaiheessa epäröi puomien kohdalla, pyydä avustajaa taluttamaan hevonen ensimmäiset kerrat puomien yli, jotta rentous säilyy tekemisessänne. Kun käyntipuomit sujuvat, on aika siirtyä ravipuomeille. Taas sama juttu, yksittäisestä puomista kahteen, kolmeen ja neljään puomiin. Tätäkin pitää toistaa niin pitkään (tai useita kertoja) että hevonen on puomeilla niin rento että se on jo vähän tylsistyneen oloinen! Ratsain voit myös nostaa ravipuomien joka toisen pään hieman ylös. Ravipuomeja ylittäessä kannattaa varsinkin alussa nousta hieman kevyeen istuntaan, jotta hevonen saa varmasti riittävästi vapautta selälleen.Varmista myös että kätesi joustaa hevosen pään ja kaulan liikkeiden mukaan, jotta et tule vahingossakaan kisko hevosta suusta puomeja ylittäessäsi.
Vielä on totutettava hevonen maapuomien ylittämiseen laukassa, käytä tässäkin ensin yhtä yksittäistä puomia, ja ylitä sitä laukassa kummastakin suunnasta niin usein että hevonen ylittää puomin rennosti. Ei haittaa vaikka hevonen vähän hypähtää puomilla, kunhan puomille lähestyminen sujuu rennosti. Myöskään puomien jälkeinen iloittelu ei haittaa yhtään, kunhan vaan pysyt kyydissä vaikka hevonen vähän innostuukin! Tämän jälkeen voit lisätä toisen puomin, välimatka laukkapuomeilla on 250-350 cm, hevosen laukan mukaan mukautettuna. Laukkapuomeilla myös kevyt istunta varsinkin alussa on suositeltavaa!
Ylläoleviin puomiharjoituksiin tulee kulumaan reilusti aikaa, päiviä ja jopa viikkoja, mutta olkaa huolellisia tämän alun kanssa, sillä kun maapuomit on esitelty hevoselle riittävän huolellisesti ei niillä yleensä esiinny ongelmia missään vaiheessa. Liian usein näkee hevosia jotka lähestyvät jo pelkkiä maapuomeja kovin jännittyneinä, ja kun siitä edetään esteille, jää sama jännittyneisyys aina pohjalle eikä se varsinaisesti auta hevosen kouluttamisessa.
Kun puomit on hevoselle enemmän kuin ookoo, on aika ottaa ihan normaaleihin tuntisuunnitelmiin mukaan puomiharjoituksia. Maapuomien alkeita on käsitelty täällä, ja lisää maapuomiharjoituksia joissa kiinniteään erityistä huomiota ratsastajan istuntaan löytyy täältä ja vielä yksi maapuomipostaus löytyy täältä.
Varsinkin alussa on syytä pitää maapuomiharjoitukset lyhyinä, sillä hevonen joutuu puomeilla käyttämään hieman eri lihaksia kuin tasaisella, josta johtuen se saattaa hieman kipeytyä.
Kertokaapa kokemuksianne maapuomeilta, sekä nuoren että ravurista ratsuksi-projektien kuulumiset kiinnostavat!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti