maanantai 15. joulukuuta 2014

Nuoren hevosen viikkosuunnitelma

Jatketaanpa viikkosuunnitelmia, nyt on vuorossa nuoren, jo ratsastuksessa perusasiat osaavan, hevosen lukujärjestystä.

Nuoren hevosen koulutus on tietyllä tavalla aika helppoa, vaikka moni sitä suotta pelkää. Muistat vaan tehdä "töitä" vähän kerrallaan, muutamia kertoja viikossa, ja tarjoten hevoselle riittävän monipuolisia treenejä, sekä harjoitusten että harjoituspaikkojen osalta.

Oletetaan että tässä kyseessä oleva hevonen on aikanaan opetettu ajolle, ellei kärryt perässä niin ainakin ohjasajolle. Tämän soisin kyllä kaikille nuorille hevosille opetettavan, sillä saa mukavasti niitä vuosia treenailtua kun ei vielä voi nousta selkään.

Ohjas- tai kärryajon lisäksi pidän todella tärkeänä ihan sitä hevosen peruskäsittelyä. Puhun siitä nyt vaikka maastakäsittelynä, jotta ei mene termit sekaisin. Itselleni hevosen maastakäsittely on aina relevantti asia, sillä siitä hetkestä lähtien kun otan hevoseni kiinni (vaikka tarhasta tai karsinasta) on se minun "kädessäni" ja tekee asiat juuri niin kuin minä haluan. Ei sen monimutkaisempaa. Avaan tätä maastakäsittelyä omassa postauksessaan vielä jossain vaiheessa.

Ja kuten varmasti arvaattekin, tärkeintä nuoren(kin) hevosen ratsastuksessa on maastoilu. Yksin ja porukassa, rauhallisesti ja vähän reippaammin, kiipeillen, alamäkiä ratsastellen, maastotiellä ja ihan umpimetsässä! Kaikki käy, kunhan vaan mennään maastoon! Viikkosuunnitelma tulee siis sisältämään reilusti maastossa työskentelyä. 

Aloitetaan maanantaista, jolloin voit työskennellä kentällä. Aloita kuitenkin taluttamalla hevosta alkukäyntien ajan, ja ota siinä muutamia maastakäsittelyharjoituksia. Tarkista että hevonen kulkee sinun tahdissasi, hidastaa kun jarrutat äänellä ja kevyellä ohjalla ja lähtee taas liikkeelle yhdestä maiskutuksesta, ja kävelee juuri niin reippaasti kuin sinäkin. Tarkista myös käännökset kumpaankin suuntaan ja samalla tarkista että hevonen myötää kääntävälle ohjalle. Ja ehkä tärkein asia, joka jokaisen hevosen tulee osata, on paikallaan seisominen. Harjoittele sitä ihan joka kerta kun talutat hevosta, ihan mihin vaan oletkaan menossa. Pysäytä hevonen, löysää ohja/riimunnaru ja odota rauhassa. Hevosen tulee seistä tasan siinä paikassa johon sen pysäytit, jos se siirtää yhtäkään jalkaansa, siirrä rauhassa se jalka tai koko hevonen, jos se on jo ehtinyt kokonaan siirtyä, takaisin siihen paikkaan josta lähdettiin ja sano PRR ja taas odotellaan. Jos hevonen siis käveli eteenpäin, peruuta se takaisin samaa reittiä lähtöpaikkaan, ja jos hevonen taas peruutti, tuo se etuperin samaan paikkaan takaisin. Odottelua tehdään niin kauan että huomaat hevosen rentoutuvan, oikeastaan jopa vähän huokaisevan "onpa taas tylsä homma"-tyylisesti. Nämä maastakäsittelyn perusharjoitukset ovat semmoisia jotka soisin tekevän joka ikinen kerta kun hevosta talutat, näin se pysyy vastaanottavaisena ja luottavaisena kanssasi.

Alkukäyntien jälkeen voit nousta selkään ja kävellä vielä hetken vapaalla ohjalla, mutta siinäkin kääntämällä hevosta istunnan avulla vasemmalle ja oikealle ja muutellen sen tempoa pelkällä istunnalla ja ääniavulla. Sen jälkeen voit ottaa ohjat ja siirtyä verryttelemään hevosta kevyessä ravissa. Vaihda suuntaa riittävän usein, ja tällä tarkoitan ihan muutaman kierroksen välein. Alkuverryttelyssä pitkähkö muoto hevosella, ja muista tarjota kädellä aina "lisää pituutta" jos hevonen sitä kaulaa venyttämällä pyytää. Käännökset loivina, ja hyödynnä isoja ympyröitä silloin tällöin. Lisää raviverryttelyyn myös muutamia siirtymiä, käynnin ja ravin välillä. Ravijakso ei saa kestää paljon yli 5 minuuttia, sillä hevosen ylälinjan lihakset väsyvät todella nopeasti ja se tekee hevosen liikkumisen ikävän tuntuiseksi. Anna raviverryttelyn jälkeen pitkät ohjat hetkeksi, kierros tai pari riittää. Tämän jälkeen voit verrytellä hevosta hetken laukassa, taas riittävän usein suuntaa vaihdellen, loivilla kaarteilla ja siirtymillä höystettynä! Ja taas, noin 5 minuutin laukkatyöskentelyn jälkeen anna hevosen hengähtää hetki.
Nämä usein toistuvat vapaat ohjat ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä hevosen lihaksisto väsyy todella nopeasti, kaikki yli 5 minuutin kestävä "jännitys" on jo hevoselle ihan työtä, ja varsinkaan nuoren hevosen lihaksisto ei ole vielä kehittynyt niin paljon että siltä voidaan vaatia pitkää aikaa itsensä kantamista.
Alkuverryttelyjen jälkeen onkin aika siirtyä päivän varsinaiseen tehtävään, olkoon se tänään vaikka pohkeenväistöä! Tästä harjoituksesta en tässä paasaa enempää, väistöistä on muutamia postauksia, käypä lukemassa ne! Itse väistöharjoituksissakaan ei saisi kulua pitkä aika, ehkä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen siirrytään jo loppuverryttelyyn. Ravaile rennosti molempiin suuntiin, ja sen jälkeen onkin aika antaa (taas) pitkät ohjat ja mennä vaikka loppukäynneiksi maastoon!

Tiistaina voit jatkaa työskentelyä kentällä, muuten samoilla askelmerkeillä, mutta päivän teemana voisi olla vaikka taivutusharjoitukset. Toivottavasti pääset tekemään edes alku-ja loppukäynnit maastossa!

Keskiviikkona rauhallinen maasto, vähän palauttelumielessä, käyntiä, rauhallista ravia ja rauhallista laukkaa, jos pohjat vaan sen sallivat.

Torstaina hevonen saa levätä, tarhailua koko päivä ja vaikka vähän syventäviä maastakäsittelyharjoituksia.

Perjantaina ohjasajoa kentällä tai jos hevonen on kärrytelty, kärryt perään ja maastoteille tai hyväpohjaisille pelloille!

Lauantaina alkuverryttelyt maastossa, ja sen jälkeen kentälle työskentelemään puomeilla! Sekä niillä maahankaivetuilla että vaikka vähän korotetuillakin! Tässäkin, muista, helpot lähestymiset esteille, kummastakin suunnasta ja maltilla hyppyjä! Lopeta siihen että on vielä kivaa!

Sunnuntaina maastolenkki, vaikka vähän reippaammassakin tempossa! Mikäli lähelläsi on hyväpohjaisia peltoja, käytä niitä hyväksi ja ratsastele niilläkin silloin tällöin! Mitä isommalla alueella pääset nuoren hevosen kanssa ratsastelemaan, sitä vähemmän himmailet sen luontaista liikettä ja kehitystä tulee tapahtumaan!

Sama vielä lyhennettynä:
Maanantaina kentällä, väistöharjoituksia. Alku- ja loppukäyntejä lukuunottamatta työskentelyaika maksimissaan 30 minuuttia.
Tiistaina kentällä, taivutusharjoituksia. Alku-ja loppukäyntejä lukuunottamatta työskentelyaika maksimissaan 30 minuuttia.
Keskiviikkona rauhallinen maasto, kesto voi olla pidempikin, vaikka 1 tunti.
Torstaina vapaa.
Perjantaina ohjasajoa tai kärryttelyä.
Lauantaina maapuomi- ja estetyöskentelyä. Pyri verryttelemään hevonen maastossa! Alku- ja loppukäyntejä lukuunottamatta työskentelyaika maksimissaan 30 minuuttia.
Sunnuntaina reippaampi maastolenkki. Kesto maksimissaan 1 tunti.

Tämä on tietysti vain suuntaa-antava suunnitelma, muutoksia pitää tehdä hevosen "päivän kunnon" mukaan. Jos hevonen jonain päivänä vastustelee ratsastajaa, painaa toistuvasti kädelle tai reagoi apuihin vaikka pukittelemalla, on se jostain vähän kipeä. Tällöin paras keino on antaa sen levätä muutama päivä, ja ottaa se töihin sen jälkeen rauhallisesti uudestaan. Eikä hierojan käynti tällaiseen väliin tee ollenkaan huonoa!

Kuten varmasti huomasitte, kenttätyöskentelyssä en varsinaisena tehtävänä teettänyt siirtymiä ollenkaan, vaikka juuri niistä olen  paasannutkin. Siirtymiä tulee ratsastaa ihan jatkuvasti, alku- ja loppuverryttelyssä, sekä itse tehtävässä, joten en ottanut tässä niihin sen enempää kantaa. Toki voit ottaa jonkun kenttätyöskentelyn varsinaiseksi teemaksi juuri siirtymät, jolloin keskityt nimenomaan siirtymien rentouteen ja omien apujen käyttösi pehmeyteen.

Jotta hevonen ei tylsisty kenttätyöskentelyssä, tee aina vähintään alku- ja loppukäynnit maastossa, mieluiten tietysti koko verryttely maastossa olisi suotavaa. Kentällä pyöriminen on hevoselle todella raastavaa, ja hevonen ei tarvitse montakaan työskentelyjaksoa kentällä peräkkäin, kun se jo alkaa jarruttelemaan kentällä liikkuessaan, ihan vaan tylsyyttään. Tähän ei missään nimessä auta jatkuva jyskyttäminen kentällä, vaan hevosen pitää päästä maastoon! Yksin tai porukalla, hitaasti tai reippaasti, tasaista tietä pitkin tai vaikeakulkuisessa maastossa. Pääasia että menette maastoon!

Eikä pidä pelätä sitä jos nuorelle hevoselle joutuu joskus antamaan useammankin vapaapäivän viikossa, se ei varmasti aiheuta mitään negatiivista sille hevoselle, korkeintaan voi olla vähän virtavampi seuraavalla kerralla, mutta sehän on ainoastaan mukava ominaisuus! Ja vapaista puheen ollen, vähän rankemman työskentelyjakson jälkeen on hyväkin antaa hevosen levätä ja palautua muutamia päiviä tai viikon tai jopa kaksi. Hevonen tarvitsee myös lepoa kehittyäkseen!

Tässäpä taas näitä, nyt nuoremman hevosen askelmerkkejä! Muistakaa soveltaa, hevoset, ratsastajat ja olosuhteet ovat aina erilaiset, ja ne pitää ottaa huomioon tehtäviä suunnitellessa.

Kunhan vaan muistatte maastoilla!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti