Sain postauspyynnön tehdä viikkosuunnitelman vähän vanhemmalle hevoselle, joka tekee viikossa myös muutaman opetustunnin. Pitää muistaa että viikkosuunnitelma on oikeastaan vain runko, joka pitää huolta siitä että hevosen liikutus pysyy monipuolisena, ja suunnitelmaa tulee muokata muutaman muuttujan mukaan. Pitää ottaa huomioon keliolosuhteet, hevosen yleinen vireystila ja ratsastajan fiilis.
Ihan ensimmäiseksi muutama sananen vanhemman hevosen ratsastuksen erityispiirteistä. Vanhalla hevosella verryttelyn tärkeyttä ei voi väheksyä. Erityisesti alkuverryttely tulee tehdä huolella, rauhallisessa tempossa ja riittävän pitkän ajan. Vanhalla hevosella lihasten ja nivelnesteiden lämpeäminen kestää melko kauan, ja ennen kuin hevosen kroppa on valmis, on siltä turha vaatia huippusuoritusta.
Alkuverryttelyn ensimmäinen ja tärkein asia on ehdottomasti riittävän pitkä käyntijakso. Luonnollisesti tekisin itse tämän maastossa! Varsinkin syksyllä ja talvella, eli viileässä säässä, lämmittäisin hevosen isoja takapään lihaksia ratsastusloimella, tämä "nopeuttaa" lihasten lämpeämistä jonkin verran. Silti, oli loimi tai ei, alkukävelyn pitää olla noin 15 minuuttia jotta vanhus on varmasti valmis seuraavaan verryttelyn osaan, joka on rauhallisessa tempossa suoritettu ravi- ja laukkatyöskentely. Verryttelyssä on todella tärkeää kuunnella sitä omaa hevosta, eikä pidä vaatia siltä liikkumista isossa askeleessa ja ylitempossa, sillä se saa hevosen vaan vastustelemaan ratsastajaansa. Kun hevonen on verrytelty rauhallisessa tempossa, suuntaa usein muuttaen ja antaen hevosen määritellä itse muodon jossa haluaa liikkua, tulee askeleeseen lennokkuutta ja lisää tempoa ihan itsestään! Usko pois, hevonen kyllä liikkuu isosti silloin kun sen kroppa on siihen valmis!
Toki myös loppuverryttely on tärkeää, kierroksia pitää laskea asteittain ja taas antaen hevoselle mahdollisuuden määritellä itse muodon jossa parhaiten pystyy liikkumaan. Lopuksi vielä loppukäynnit, joiden tulee jatkua niin kauan että hevonen ei enää ole hengästynyt. Loimi takaosan päällä ei loppuverryttelyssäkään ole haitaksi, siis kylmällä ilmalla!
No niin, sitten itse asiaan, eli hevosen viikkosuunnitelmaan. Vanhalla hevosella tärkeintä on tasainen liikunta, joten totaalivapaapäivää välttelisin ihan viimeiseen asti.
Oletetaan vaikka niin että hevonen tekee maanantaina yhden tai kaksi opetustuntia, se riittäköön hevoselle liikunnaksi sinä päivänä.
Seuraavana päivänä, eli tiistaina kannattaa hyödyntää hevosen maanantaina tekemät tunnit ja työskentely voi olla vähän vaativampaa. Tiistaina siis voit työskennellä kentällä niitä vähän vaativampiakin juttuja. Erilaiset taivutukset, pohkeenväistöt ja tietysti useat siirtymäharjoitukset sopivat vähän vaatimammiksi harjoituksiksi. Äläkä unohda maapuomeja, niillä saat mukavasti vaihtelua kentällä työskentelyyn.
Keskiviikkona voit pitää hevosella ohjasajo- tai juoksutuspäivän, itse suosittelen ohjasajoa, jolloin hevonen tulee liikkumaan enemmän suoraan kuin liinassa juoksuttaen. Ohjasajossa myös hevonen suoristuu paremmin kuin ratsastajan kanssa, joten se on enemmän kuin tarpeen, erityisesti hevoselle joka tekee opetustunteja. Hevonen joutuu opetustunneilla usein sietämään ratsastajia jotka saattavat istua vähän vinossa. Ohjasajossa tärkeitä asioita ovat siirtymät, jotka myös ovat oivaa tottelevaisuusharjoitusta.
Torstaina hevonen saattaa tehdä taas pari opetustuntia, joten sen päivän osalta ei kommentoitavaa!
Perjantaina työskentelyä kentällä, taas hyödyntäen hevosen eilistä tuntityöskentelyä. Nyt voit keskittyä enemmän liikkeeseen, sen parantamiseen ja ottaa mukaan vaikka vähän estetyöskentelyä! Pidä korkeudet maltillisina, ja keskity hevosen suoruuteen, tasaiseen rytmiin ja omaan istuntaasi.
Lauantaina reipas maastolenkki, jos pohjat vain sen sallivat! Mikäli maastossa et pääse pohjien takia muuta kuin kävelemään, pyri antamaan hevosellesi vapaus liikkua reippaasti vaikka sitten kentällä tai maneesissa, pääasia että hevonen pääsee silloin tällöin liikkumaan oikein kunnolla eteen! Tällä varmistetaan ettei hevosesi lihaksistoon pääse kehkeytymään ikäviä jumeja, jotka vaikuttavat normaaliin liikkeeseen negatiivisesti.
Sunnuntaina voit pitää vähän rauhallisemman maastolenkin, semmoinen ihana sunnuntairatsastus!
Sama lyhyessä muodossa:
Maanantaina 1-2 opetustuntia kentällä
Tiistaina työskentelyä kentällä, taivutukset, väistöt, siirtymät.
Keskiviikkona ohjasajo tai juoksutus.
Torstaina 1-2 opetustuntia kentällä.
Perjantaina työskentelyä kentällä, fokus liikkeessä ja mukaan vähän esteitä!
Lauantaina reipas maasto.
Sunnuntaina rauhallinen maasto.
Mikäli hevonen ei teekään jonain päivänä opetustunteja, muuttaisin sen päivän treenit ehdottomasti maastoiluksi tai edes ratsastukseksi pellolla, jos sellainen hyväpohjainen pelto on tarjolla!
Ajatus tässä tuntisuunnitelmassa on se että aina opetustuntien jälkeen jatka treenejä kentällä, sillä hevonen on edellisenä päivänä liikkunut hyvin ja tasaisesti, sitä ei siis kannata jättää hyödyntämättä. Pari peräkkäistä päivää työskentelyä kentällä, sen jälkeen jotain ihan muuta, olkoon se sitten ohjasajoa tai maastoa, ja sitten voidaan taas palata tylsän kenttätyöskentelyn pariin päiväksi tai pariksi.
Talven tullen (jos siis sitä lunta saadaan riittävästi) aukeaa yksi uusi mahdollisuus hevosen liikuttamiseksi, nimittäin hankitreeni. Siinä pitää olla vaan todella varovainen, sillä hankitreeni on hevoselle todella raskasta, ja se pitää totuttaa siihen huolella, eikä hankitreenin kesto saa olla liian pitkä. Huolellinen alkuverryttely tasaisella pohjalla ennen hankeen menoa, ja hankitreenissä rauhallinen tempo, sillä hevonen joutuu käyttämään aivan eri lihaksia kuin tasaisella pohjalla liikkuessaan. Aina välillä kannattaa tulla pois hangelta, kävelemään tasaiselle pohjalle, ennen kuin jatketaan taas hetki hangessa. Yhteensä 10-15 minuuttia hankitreeniä on jo todella kova suoritus hevoselle, joten pidä tämä mielessä kun nautit hangista! Ja tietysti huolellinen loppuverryttely treenin jälkeen, ja vaikka vähän hevosen venyttelyä vielä tallissa, jotta varmasti vältytään lihasjumeilta.
Tässä nyt yksi versio vanhemman hevosen viikkosuunnitelmasta, herättikö ajatuksia, oliko tästä apua ja haluatteko samantapaisia suunnitelmia eri ikäisille hevosille?
Tästä blogista löydät eri tasoisia ratsastusharjoituksia sekä ratsastuskoulun tunneille että itsenäiseen työskentelyyn. Toivon että näistä on apua mahdollisimman monelle hevosten parissa elämästään nauttivalle! Ratsastuksen tavoite, olkoon se meidän jokaisen itse asetettavissa! Nautitaan matkasta kohti tavoitteita yhdessä ystävämme hevosen kanssa.
Aivan mahtia, kiitos paljon! Nyt pitää ihan ajatuksella perehtyä tähän, varmasti paljon hyviä vinkkejä, joita voi soveltaa. Ohjasajo kiinnostaa kovin ja olen jo kerran käynyt koulutuksessa. Sen ajattelin sisällyttää ohjelmaan. Myös maastakäsittely muutenkin kiinnostaa. Olen myös kiinnostunut korvaamaan satulan Lammfelle-tyyppisellä ratkaisulla osalle maasto-ja kävelylenkeistä. Onko tästä kokemusta?
VastaaPoistaKiitos vielä kerran!
Kiva että saat apuja näistä! Soveltaminen on se päivän sana, riippuen aina siitä mitä hevonen on minäkin päivänä tehnyt. Ja kyllä aina kun vaan mahdollista veisin hevosen maastoon, jos vaan pohjat sen sallivat! Ja vaikka tekstissä mainitsin että alkukäynnit kannattaa tehdä maastossa, voi maastossa tehdä aivan hyvin koko alkuverryttelyn, siis ravit ja laukatkin, jos se vaan on mahdollista.
PoistaItselläni oli tuollainen "lammassatula" aikanaan ja se oli kyllä ihana! Myin sen kuitenkin eteenpäin kun omat hevoseni olivat silloin kovin nuoria ja reipasliikkeisiä, enkä ihan luottanut lammassatulan tarjoamaan tukeen! Mutta maastolenkeille aivan ihana istuin, ja talvella ihan hurjan lämmin!
Hyviä ratsastushetkiä!
Hei, olisi kiva kuulla viikkosuunnitelma n. 10- 15vuotiaalle "keski-ikäiselle hevoselle" jonka koulutus taso olisi he A (suunnilleen).
VastaaPoistaHei, olisi kiva kuulla viikkosuunnitelma n. 10- 15vuotiaalle "keski-ikäiselle hevoselle" jonka koulutus taso olisi he A (suunnilleen).
VastaaPoistaHeippa!
PoistaLaitetaan tuo toivomasi viikkosuunnitelma postausjonoon!
Sari