maanantai 1. joulukuuta 2014

Vastataivutuksesta parempaan laukkaan

Tässä tulee nyt toinen harjoitus paremman laukannoston ja sitä kautta paremman peruslaukan saavuttamiseksi. Tässä harjoituksessa laukannostoa valmistellaan vastataivutuksella, kun viimeksi valmisteltiin laukannostoa pohkeenväistöllä. Toki, jos vastataivutus on sinulle tai hevosellesi vielä liian vaativa liike, tulee postauksen lopussa myös harjoitus jossa ei vielä taivutusta vaadita!

Ratsasta käynnissä ympyrällä, ja ollaan vaikka nyt oikeassa kierroksessa. Tarkista ensin että hevosesi väistää oikeaa pohjettasi, siirrä hevosen takaosa hieman ympyräuran ulkopuolelle. Jatka muutama askel hevosen takaosa ympyrän ulkopuolella ja keskity kummallakin ohjalla pitämään hevosen etuosa ympyräuralla. Tässä on todella tärkeää pitää ohjat riittävän lyhyinä, ja hae ohjiin vähän samanlaista fiilistä kuin tässä neliöharjoituksessa. Molemmat ohjat siis huolehtivat hevosen etuosasta, tarvittaessa nosta käsiä hieman ja tuo etuosa takaisin ympyräuralle mikäli se siitä karkaa. Kun olet varma että hallitset ohjilla hevosen etuosaa ja pohkeilla takaosaa, rentouta vähän oikeaa ohjaa ja voimista vasenta ohjaa jotta saat hevosen aavistuksen taipumaan. Muista pitää vasemmalla pohkeella huolta että hevonen ei karkaa ympyrältä pois. Vasemman pohkeen ympärille hevosen pitää myös lievästi taipua. Huh huh, onpa paljon tekemistä, mutta kun olet varmistanut että hevonen on aavistuksen vastataivutuksessa, suorista hevonen, voimista vasenta ohjaa ja tarkista että hevosen suu rentoutuu oikealle ohjalle. Siirrä oikea pohje vähän satulavyön eteen ja nosta harjoituslaukka. Käynnissä tehtävään laukannostoon hevonen saattaa tarvita vähän napakamman pohjemerkin, joten ole alusta asti riittävän vaativa pohkeella!

Saman harjoituksen voi ja kannattaakin tehdä ravissa, ravista saat suoritettua laukannoston varmasti pienemmillä avuilla ja sujuvammin.

Muista, jos hevonen ei siirrä takaosaansa ympyrän ulkopuolelle ja vastustelee taivuttavaa ohjaa, ei laukannostoa siitä kannata tehdä. Suorista hevonen, aloita harjoitus alusta ja kun hevonen vastaa toivotusti apuihisi, ratsasta hallittu ja laadukas laukannosto! Ratsasta laukassa ympyrällä muutama kierros, jotta pääset rauhassa vaikuttamaan laukan poljentaan. Ympyrä itsessään on jo aavistuksen jarruttava, joten vältä turhaa pidättämistä ohjalla, keskity siihen että hevosesi liikkuu pohkeesta eteen ja tukeutuu kätesi tarjoamaan joustavaan tuntumaan. Ympyrällä vain lievä taivutus ohjalla riittää!

Mikäli vastataivutus on vielä tässä vaiheessa teille liikaa, pidetään hevonen suorana ja tehdään harjoitus siten että ratsastat hevosen pääty-ympyrällä. Ympyrän avoimella sivulla (eli siinä kentän keskellä, jossa aidat eivät ole tiellä) väistät takaosan ympyräuran ulkopuolelle, pitäen ohjilla etuosan uralla. Siitä suoristat hevosen kun avoin sivu päättyy, ja aidalla nostat laukan. Jatka laukassa koko uraa, ja tarvittaessa ratsasta toiseen päätyyn ympyrä laukassa. Voit tehdä saman harjoituksen myös ravissa, jos raviväistö on sinulla hallussa!

Mitä haasteita harjoituksissa voi tulla?

Hevonen hyytyy vastataivutukseen tai väistöön.
Korjaa suoristamalla hevonen, sillä luultavasti olet taivuttanut tai väistänyt hevosta liian jyrkästi. Tarkista hevosen eteenpäinpyrkimys ensin suorana, ja aloita harjoitus sen jälkeen uudestaan. Taivuta/väistä hevosta vain sen verran että saat varmuuden sen reagoinnista pohkeeseesi. Tämä on aivan riittävä, sillä tehtävän pääasiallinen tarkoitushan on se laukannosto!

Hevonen kiihdyttää vauhtiaan taivutuksessa/väistössä, eli yrittää päästä helpommalla tilanteesta pois.
Korjaa pidättämällä ohjilla, ja erityisesti väistävän pohkeen vastakkaisella ohjalla. Ihan samalla tavalla kuin "normaalissa" pohkeenväistössäkin. Hevosen pitää reagoida pidättävään ohjaan jotta se voi väistää vastakkaista pohjetta! Kun olet saanut hevosen taas avuille, tee harjoitus loppuun.

Laukka ei nousekaan "askeleesta" vaan hevonen kiihdyttää raviin, painuen samalla etupainoiseksi ja vahvaksi kädelle.
Korjaa pidättämällä voimakkaammin ulko-ohjalla, ja varmista että sisäohja on kevyt, tämän pitäisi riittää ja hevosen pitäisi ulko-ohjan pidätteen jälkeen nostaa harjoituslaukka.

Muista kaikissa tapauksissa pitää huolta että taivutus/väistö onnistuu ennen kuin nostat laukan. Vain laadukkaasta askeleesta voidaan siirtyä toiseen laadukkaaseen askeleeseen!

Tsemppiä treeneihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti