Olen tainnut jo muutamassakin postauksessa mainita pohkeenväistön laukannoston parantajana, ja nyt olisi tarkoitus syventyä harjoituksen saloihin paremmin.
Otetaanpa ensin käsittelyyn avut joita tarvitset laukannostossa. Sisäpohje ja ulko-ohja ovat ne tärkeimmät avut itse laukannostossa. Muistatteko ne ajat jolloin ratsastuskoulussa käskettiin heittää ulkopohje taakse laukannostossa? No, unohtakaa se ohje, for good! Ulkopohkeen siirtämisellä saatte korkeintaan aikaiseksi laukannoston vinolla hevosella, joten pidetään se ulkopohje kurissa!
Sisäpohje siirtyy laukannostossa aavistuksen satulavyön eteen ja antaa avun siinä, ja ulko-ohja pysyy tukevana, pitäen hevosen suorana ja askeleen kontrollissa, jotta laukannosto tapahtuu täsmällisesti. Toki muillakin avuilla on tehtävänsä, mutta ei läheskään niin tärkeät kuin nuo kaksi mainittua. Sisäohjan tulee olla kevyenä (joskus jopa ihan löysänä) laukannostossa ja ulkopohkeen pitää tukea hevosta, siinä satulavyön kohdalla. Katse on eteenpäin ja ratsastaja istuu hieman voimakkaammin sisäistuinluulla juuri noston aikaan.
Sitten itse harjoitukseen. Muistatte varmaan pohkeenväistöharjoituksista miten tärkeää on huolehtia pohkeenväistössä että hevonen todellakin väistää POHJETTA? Jos hevonen pyrkii taipumaan väistössä, ota ulko-ohjalla tilanne haltuun, ja pyydä hevosta vähän odottamaan ulko-ohjan vaikutuksella. Kun hevonen jää odottamaan apujasi, toista väistävän pohkeen apu, ja ole valmiina ottamaan väistöaskeleet vastaan ulko-ohjalla. Eli, käytämme siis ristikkäisiä apuja suorittaaksemme hyvän pohkeenväistön! Tee väistö pituushalkaisijalta uraa kohti, ja pidä tarkkaa huolta hevosen suoruudesta ja väistöaskelien täsmällisyydestä. Suorita väistö uralle, ja aivan viimeisellä väistöaskeleella, voimista vähän ulko-ohjaa, siirrä sisäpohje satulavyön eteen ja anna sillä impulssi laukannostoon, samalla kun sisäohja pääsee vaikka ihan löysäksi! Jos olet ajoittanut apusi oikein, tunnet kuinka hevosen takaosa laskee alas ja laukka todellakin nousee, hevonen pysyy ryhdissä ja laukka on ensimmäisestä askeleesta lähtien voimakasta ja hyvin pyörivää! Tässä onkin tärkeää pitää oma pää kylmänä ja antaa hevosen edetä tässä laadukkaassa laukassa mahdollisimman pitkään sitä jarruttamatta, jotta sinä ehdit varmasti saada tunteen siitä miltä se juuri sen hevosen laadukkain laukka tuntuu. Tiedät sitten myöhemmin mihin pitäisi pyrkiä! Jos jostain syystä (yleensä heikosta väistöstä johtuen) hevonen ei nosta laukkaa heti väistön jälkeen, vaan esimerkiksi kiihdyttää raviin, ota ulko-ohjalla voimakkaampi pidäte ja näin ollen saat tilanteen taas haltuun ja laukan pitäisi siitä nousta! Seuraavalla kerralla pidät vaan huolta että hevonen väistää suorana, riittävällä ristiastunnalla aivan harjoituksen loppuun asti, sillä ainoastaan hyvästä väistöaskeleesta se pystyy nostamaan hyvän laukan!
Mihin tämän harjoituksen teho sitten perustuu?
No, niihin apujen herkistelyyn. Väistössähän sinä käytät sisäpohjetta aktiivisimpana apuna, ja sehän on laukannostossakin varsin tärkeä apu. Eli hevonen herkistyy koko väistön ajan sille laukannoston avulle. Samoin ulko-ohja, joka on tärkeä apu sisäpohkeen kaverina väistössä pitää koko ajan huolta että hevonen pysyy suorana väistössä. Tätä samaa suoruutta tarvitaan myös laukannostossa, hevonen ei saa päästää ulkolapaansa putoamaan uralle sillä siitä aiheutuu aina laukannosto vinolla hevosella, kahdella uralla. Kun pääset ratsastamaan laukannoston hyvällä ulko-ohjan tuella (jonka hevonen hyväksyy) on sinun paljon helpompi päästää sisäohja vaikka ihan löysäksi siinä laukannoston aikana. Hevonen kyllä pysyy "käsissä" sen ulko-ohjan tuen avulla, joten ratsastajan omaakin rohkeutta tämä harjoitus parantaa! Rohkeudella tässä tarkoitan kykyä päästää välillä irti, olkoon se sitten sisäohja tai jokin muu apu!
Mitä haasteita tässä harjoituksessa voi tulla eteen?
Luonnollisesti hevosen uskomaton ajatustenlukutaito, eli tuttavallisemmin ennakointi! Muutaman harjoituksen jälkeen hevonen varmasti alkaa jo odottaa ja ehdottaa laukannostoa siinä väistön jälkeen. Se on toki eteenpäinpyrkimisen kannalta varsin hyvä asia, mutta pidä silti huolta että hevosesi säilyttää kuuliaisuuden. Tästä ennakointiongelmasta pääset eroon tekemällä muutaman kerran väistön rauhassa uralle asti, ja jatkamalla siitä käyntiä eteenpäin ja kääntämällä hevosen melko nopeasti voltille. Voltti jarruttaa hevosta sen verran että sinun ei tarvitse ohjalla juurikaan pidättää.
Toinen keino on siirtää laukannoston paikka vähän aikaisemmaksi. Tee siis sama väistö, pituushalkaisijalta uraa kohti, mutta päätä väistö ja suorita laukannosto jo aikaisemmin. Ole tarkkana että väistöaskel on täydellinen ennen laukannostoa, ja kun sinulla ei ole sitä kentän aitaa siinä tukena, tulee ulko-ohjasta varsin merkittävä apu ulkolavan hallintaan liittyen.
Ja se kaikista helpoin keino hillitä ennakoivaa hevosta on pieni lepotauko pitkällä ohjalla.
Harjoituksen voi luonnollisesti tehdä sekä käynnissä että ravissa, ja se tulee tehdä molempiin suuntiin muistaen antaa hevosen levätä välillä. Hevonen kyllä kertoo mikäli et ole muistanut antaa sen kävellä vapaalla ohjalla riittävän usein, pään heiluttelu ylös-alas, kädelle painaminen ja vauhdin kiihdyttely ovat merkkejä jotka sinun tulee ottaa "tosissaan" ja antaa hevosen levätä hetki.
Hyviä treenejä, ja kerro ihmeessä saitko sinäkin sen upean tunteen oikein voimakkaasta laukannostosta?!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti