keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Pohkeenväistöharjoitus maapuomeilla

Ennen tätä harjoitusta varmista että sinulle ja hevoselle pohkeenväistö on helppoa ja sujuvaa, muuten tässä harjoituksessa saattaa tulla turhan isoja haasteita!

Tämä harjoitus on omiaan kertomaan ratsastajalle onko hevonen väistön jälkeen varmasti suora, ja samalla harjoitus parantaa hevosen kuuliaisuutta ja harjoitusta muokatessa jopa ravin laatua!

En ota tässä juurikaan kantaa alkuverryttelyyn, tee se miten parhaaksi näet, kunhan verryttelet huolella molempiin suuntiin, kaikissa askellajeissa ja pidät huolta hevosen rentoudesta.

Aloita harjoitus ratsastamalla käynnissä pohkeenväistöä uralta kentän keskelle ja siitä takaisin uralle, eli loivan kiemuran muotoisesti. Kun väistön askelmerkit on kunnossa, voit siirtyä raviin ja tehdä saman väistöharjoituksen ravissa. Pidä tarkkaan huolta hevosen suoruudesta, erityisesti väistöjen välissä, siinä kentän keskellä. Anna hevosen ravata muutama askel suoraan jotta voit olla varma sen suoruudesta ennen uutta väistöä.

Nyt on aika lisätä harjoitukseen maapuomeja, lisää ne kiemuran keskelle, laita 4 maapuomia raviväleillä (hevosesta riippuen n. 1- 1,2 m välit).

Ai että, niin on nätti opetuskuva!!! Anyways, siinä pitäisi näkyä neljä maapuomia, raviväleillä ja tuo hatara viiva osoittaa kuljettavaa tietä. Eli, kulman jälkeen väistö kentän keskelle, suoristus ravipuomeille ja siitä taas väistö takaisin uralle.

Työskentele harjoitus puomeilla molempiin suuntiin. Tulet huomaamaan mikäli hevonen ei ole väistössä ollut riittävän suora kropastaan, silloin meinaan tulee ongelmia puomeilla. Ongelmat pitää korjata tässä vaiheessa kun ravipuomit on vielä hevoselle "helpoilla" väleillä, sillä siinä vaiheessa kun puomien väliä pidennetään hieman ja halutaan näin hevosen pidentävän askeltaan, on suoruudella jo ihan oikeasti väliä!
Kun pidennät puomien välejä, pidä samalla huolta että perusravin askelpituus pitenee hieman. Älä pidennä puomien välejä hurjasti, muuten teille tulee kiire suorittaa väistö puomien jälkeen. Hevonen saattaa meinaan päästä pidemmillä väleillä olevien ravipuomien jälkeen hetkeksi pois avuilta! Pidä tarkkaa huolta tuntumasta koko harjoituksen ajan, näin saat hevosen kontrolloitua myös puomeilla ja niiden jälkeen.

Harjoitusta voit muokata myös lyhentämällä ravipuomien välejä, tällöin myös perusravin askelpituus tulee olla lyhyempi jotta saat säilytettyä tasaisen rytmin koko harjoituksen läpi.

Toinen keino muokata harjoitusta on siirtää ravipuomit kulmiin ennen ja jälkeen väistön ja jättää ne keskeltä pois, tai kääntäen ne toisinpäin, eli silloin ratsastat näiden keskellä olevien puomien välistä, kas näin:


Harjoituksen variaatiomahdollisuuksia on lähes rajattomasti, tässä nyt vaan muutama helpohko malli. Muista, jos teet harjoituksen käynnissä, muokkaa puomien välit sen mukaan, hevosesta riippuen 0,8 - 1m.

Tsemppiä treeneihin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti