perjantai 9. tammikuuta 2015

Pituudella on väliä, nimittäin jalustinhihnan!

Olipa nokkela otsikko, pahoittelut siitä! Läppä pitää hyödyntää silloin kun se on tulossa, ei mahda mitään!

No niin, asiaan, ja vieläpä tärkeään sellaiseen. Jalustinhihnan oikea pituus, ratsastajalle lähestulkoon yhtä tärkeä asia kuin ohjan oikea pituus.  Ja kuten ohjan pituudenkin, jalustinhihnan pituuden vaikutuksia tulee harvemmin mietittyä, mahdollisia ongelmia korjataan kaikenlaisilla muilla keinoilla, vaikka melko usein pieni säätö jalustinhihnassa saa palikat taas paikoilleen ja hevosen ja ratsastajan tyytyväiseksi!

Mietitäänpä ensin miksi jalustinhihnan pituus on niin tärkeä säätää juuri oikeanlaiseksi. Sopivan pituinen jalustinhihna pitää ratsastajan pohkeen vakaana, oikealla paikallaan ja näin ollen pohje on helppo käyttää sitä siirtämättä juuri silloin kun sitä tarvitset, ja kun et sitä tarvitse, pohje ei häiritse hevosta.

Mikä on jalustinhihnan oikea pituus? Noin karkeasti sanottuna pituus on helppo tarkistaa ennen kuin nouset selkään, muistattehan ratsastuskoulussa opetetun kikan; laita sormet jalustinhihnan koukulle, ja vedä siitä jalustin kohti omaa kainaloasi. Jos jalustin osuu suoraan sinne kainalokuoppaasi, jalustinhihnan ollessa täysin suora, jalustin on sinulle oikean pituinen. Jos jalustin ei yletä kainaloon asti, se on liian lyhyt ja jos taas hihna jää "löysälle" on se liian pitkä. Tässä voit tehdä siis säädöt jo ennen kuin nouset selkään.

Toinen keino tarkistaa sopiva pituus on ratsailla istuessasi päästää jalustimet irti jaloista, ja testata saatko poimittua jalustimet takaisin jalkoihisi "helposti" ilman että sinun tarvitsee nostaa jalkaa juurikaan.

Ja kolmas keino on tarkistaa että jalustimen alaosa, siis se osa jossa jalka lepää, osuu nilkassa olevan pyöreän luun kohdalle. En nyt tietenkään löytänyt havainnollistavaa kuvaa siitä nilkan pyöreästä luusta, mutta uskon että tiedätte mistä puhun!

Kun jalustinhihna on oikean pituinen, et joudu ponnistelemaan pitääksesi jalustimet jalassa, jalka saa oikeastaan levätä jalustimella. Eikä sen kantapään tarvitse olla kovinkaan alhaalla, vaan vain aavistuksen ajattelet nostavasi varpaita ylöspäin, niin se jalka on sitten siinä!

Liian pitkä jalustinhihna yleensä aiheuttaa sen että ratsastaja joutuu ikäänkuin kipristelemään varpaitaan ja jalkapohjiaan, jotta saa pidettyä jalkansa jalustimella ja sehän aiheuttaa jalkaan ihan turhaa jännitystä. Liian pitkä hihna aiheuttaa myös valtavaa pohkeen levottomuutta. Todella moni "kuuma ja herkkä" hevonen on rauhoittunut kun ratsastaja on malttanut lyhentää vähän jalustinhihnoja, jolloin jalka muuttuu vakaammaksi ja hevoselle turvallisemman tuntuiseksi. Se liian pitkä jalustin kun aiheutti sen että pohje heilui vähän siellä sun täällä, ja osui aina silloin tällöin hevosta kylkeen täysin varoittamatta, jonka johdosta hevonen alkaa jännittyä kyljistään, ja joko hyppii säpsähdellen pohkeesta aina eteenpäin, tai vastavuoroisesti jännittyy kyljistään "kovaksi" jolloin ei reagoi pohkeeseen enää millään tavalla.

Entäs sitten liian lyhyt jalustinhihna? Ihan ensimmäiseksi tulee itsellä mieleen että sehän kipeyttää ratsastajan jalat! Liian lyhyellä jalustimella pohje on kyllä vakaa, mutta kovin jännittynyt. Jännittyneessä tilassa olevaa jalkaa on kovin vaikea käyttää, ainakaan sillä tavalla pehmeästi että hevosen on helppo siihen reagoida. Jännittynyt jalka = kova pohje, vaikka et sitä käytäkään. Joissain tilanteissa lyhyt jalustin voi myös vaikuttaa ratsastajan tasapainoon negatiivisesti, ja ainakin ratsastajan on kovin vaikeaa hallita painopistettään liian lyhyellä jalustimella.

Entäs sitten eripituiset jalustimet? Believe me when I say, aika moni meistä ratsastaa eripituisilla jalustimilla, osa tietämättään, ja osa asian tiedostaen, mutta haluamatta siihen puuttua. Kuinka moni muistaa vielä sen heppakerhossa opitun asian että jalustinhihnojen puolia tulee vaihtaa joka kerta kun huoltaa varusteet? Tehkää se edes kerran kuukaudessa, pliis! Ja rohkaisen teitä myös tarkistamaan jalustinhihnojen pituuden ihan mittanauhalla, siitä näet varsin yksiselitteisesti ratsastatko eripituisilla jalustimilla, vaikka ne olisivatkin samoissa rei'issä. Itsekin keventelin menemään eri pituisilla jalustimilla aikanaan hyvinkin pitkän ajan, jopa maneesitallilla jossa oli peilit, josta siis ihan näin että jalustimien pituudessa on eroja. Jotenkin sitä kroppa vaan tottuu siihen, ja vasta kun mittasin hihnat, sain totaalivarmuuden siitä eripituudesta, ja tein "radikaalin" päätöksen ja säädin hihnat samanpituisiksi. Kesti todella kauan ennen kuin ne tuntuivat selässäkin saman pituisilta, mutta onneksi huomasin eron hevoseni liikkeessä melko nopeasti tämän muutoksen jälkeen, se rohkaisi sitkeästi vaan jatkamaan ja kroppakin tottui näihin samanpituisiin jalustimiin pikkuhiljaa! Nykyään havaitsen varsin nopeasti jos hihnat ovat eri pituiset, onneksi!

Nykyään tuntuu olevan vallalla ratsastaa kaiken kaikkiaan kovin pitkillä jalustimilla, lähes lajista riippumatta. Kouluratsastajilla se on ihan arkipäivää, jalustin on lähes aina vähän liian pitkä, ja selityksiä siihen on lukuisia; - koulusatulassa kuuluu olla pidemmät jalustimet. Totta, hihnan pitää olla pidempi kuin este- tai yleissatulassa, mutta sen pitää silti olla sen pituinen että ratsastaja saa siitä riittävästi tukea eikä jalka heilu hallitsemattomasti edestakaisin. Harvoin kouluratsastajille viitsin tästä asiasta mainita, se on aina vähän ampiaispesään sohaisemista!
- jos jalustin on yhtään lyhyempi, ei tässä hevosen valtavassa ravissa pysty istumaan. Hmm, en kyllä pysty mitenkään vakuuttumaan tästä, sillä kyllä se ratsastajan istunnan epävakaus nyt vaan johtuu ainakin siitä pitkästä jalustinhihnasta, ja luultavasti osittain myös hevosen ja ratsastajan jännittyneisyydestä, joka taas johtuu ainakin osittain siitä liian pitkästä jalustinhihnasta. Hmm, noidankehä on valmis!
-kaikilla muillakin protuuppareilla on pitkät jalustimat. Niin, miksipä et keskittyisi kerrankin siihen omaan hevoseen ja ratsastukseen, ja rohkeasti tekisi päätöksiä sen mukaan mikä parantaa juuri teidän yhteistyötänne.

Esteratsastajillakin jostain syystä jalustimien lyhentäminen on unohtunut, ennen vanhaan vielä alkuverryteltiin normaalipituisilla jalustimilla, ja ennen hyppyjen aloittamista jalustimet lyhennettiin estepituuteen, joka oli ainakin kaksi reikää lyhyemmät kuin verryttelyssä. Tarkistakaapa huviksenne, onko teillä perustyöskentelyn ja estehyppelön välillä jalustimissa eroja. Jos ei ole, kehotan lyhentämään jalustimia ainakin sen kaksi reikää. Ennenkaikkea se säästää hevosen selkää. Tarvitseeko sitä enempää perustella?
On niitä selityksiä esteratsastajillakin;
- jalat tulee kipeiksi jos hyppää lyhyemmillä jalustimilla. Totta, ne varmasti kipeytyvät, mutta kuten edellä kerroin, kropalle pitää antaa aikaa tottua uusiin "asetuksiin".
- pohkeet huutaa hoosiannaa lyhyemmillä jalustimilla. Kyllä, niin pitääkin, mutta tottuu ne pohkeetkin siihen!
- sittenhän mun pitää lähes koko ajan olla kevyessä istunnassa. Niin, sitä kutsutaan esteratsastukseksi. Kevyt istunta, tuo unohdettu istunnan muoto.
- mun polvet tulee satulan siiven yli jos lyhennän jalustimia. No, sitten sulla on liian pieni satula. Siis ratsastajalle liian pieni. Satulan penkin koon pitää sopia hevoselle, ratsastajan takamukselle ja myös ratsastajan jalan pituudelle. Myös satulan siiven muodolla on merkitystä, tarkkailkaapa omia satuloitanne, mahdutteko hyvin niissä istumaan?

Tuntuiko että tehtiin kärpäsestä härkänen? Voiko se jalustinhihnan pituus vaikuttaa nyt noin moneen asiaan?
Kyllä se vaan voi, kehotankin teitä nyt tarkistamaan omat jalustimenne ja hetken kuluttua kyllä huomaatte muutoksia tapahtuvan, sekä hevosessa että itsessänne!

Mittanauha mukaan ja tallille!





5 kommenttia:

  1. Pitääkö kuitenkin satulan malli (este- tai koulusatula) huomioida jalustinhihnan pituudessa vai toimiiko toi nyrkkisääntönä satulasta huolimatta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Olet aivan oikeassa, satulan malli vaikuttaa jonkin verran jalustinhihnan pituuteen. Estesatuloissa usein siipi on leikattu ns. eteenpäin, jolloin jalustimen tulee olla aavistuksen lyhyempi kuin koulu- tai koulupainotteisessa yleissatulassa.

      Eli vaikka et hyppäisi estesatulalla, tulee jalustimen olla aavistuksen lyhyempi kuin jalustimesi vaikkapa koulusatulassa. Sitten kun hypätään, tulee jalustinta lyhentää hyppäämiseen sopivaksi. Estesatulassa hyvä tsekkauspiste on oman polven sijoittuminen satulan siipeen, polven tulisi levätä tasaisesti satulan siiven mukaisesti. Jos jalustinhihna on liian lyhyt, (tai satula liian pieni) tulee polvi siiven yli, jolloin se ei enää tarjoa jalallesi tukea. Jos hihna on estesatulassa liian pitkä, jää polvi turhan kauas siivestä, ja jälleen kerran tukea jalallesi ei ole saatavissa.

      Jalustinhihnan pituuteen tämä postaus on hyvä ohjenuora, mutta kannattaa aina muistaa ja vaalia sitä omaa fiilistä satulassa, on kuitenkin niin paljon erilaisia satuloita, hevosia ja ratsastajia!

      Kiitos että otit kantaa tuohon satulan malliin, sitä en ollut huomannut ottaa huomioon riittävän huolella!

      Sari

      Poista
  2. Mä en kyllä oo kauaa ratsastusta harrastanu ja vähän vielä on juttuja hakusessa. En ollu ite tajunnu, että oon koko ajan vasempaan suuntaan keventäny väärin. Muutama viikko sitte sain siitä palautetta ku kävin ratsastus tunnilla. Nyt oon oppinu kattoo oikeen kevennyksen, mutta en tiedä miks mutta vasempaan suuntaan keventäessä tulee samalla pientä sivuttaisliikettä. Ruvettiin tätä sitte kaverin kanssa miettimään ja tajuttiin ainakin se, että oikeella puolella on jalustin pidempi kun toisella vaikka samoissa rei'issä olikin. Nyt sitten jatkuvasti on toinen jalka taaempana kun toinen, olisko siitä kun on ollu pitkä jalustin ni vieny automaattisesti jalkaa taakse päin. Nyt on tosi vaikea yrittää korjata tätä "virheellistä keventämistä kun on varmaan vuoden ainaki mennyt näin. Ihan hirveetä kun se vasempaan kevennys on nyt niin hankalaa :( ehkä se siitä korjaantuu nyt kun hihnat on saman pituiset. Tuntuu kans jotenki tosi vaikeelta nyt pitää jalkaa oikeassa kohdassa ja paikallaan ku on vääntäny sitä väkisin taakse pitkän jalustimen takia. Mut voiko tää olla mahdollista et se pieni sivuttaisliike tulee just tämän takia? Auttakaa tyhmää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja siis ilman jalustimia tai ilman satulaa jalka pysyy kyllä paikallaan.

      Poista
    2. Moikka!

      Näin näkemättä on hieman vaikea antaa tarkkoja neuvoja, mutta vaikuttaisi siltä että ensimmäisen haasteen olet saanut jo itsekin korjattua, eli jalustimet on nyt samanpituiset. Todella usein, varsinkin ratsastuskoulussa jalustinhihnat venyvät erimittaisiksi jolloin ne ovat erimittaiset vaikka ovatkin samoissa numeroissa reikien mukaan.

      Tämä on juuri johtanut siihen että olet joutunut viemään toista jalkaasi taaksepäin kun olet ikäänkuin hakenut sillä tavalla jalkaasi tarvittavaa tukea. Tilanne tulee kyllä normalisoitumaan kun jatkat ratsastusta saman pituisilla jalustimilla, mutta se vaatii aika pitkän aikaa, sillä nyt kroppasi on tottunut "vääränlaiseen" tapaan ja kestää vähintään saman aikaa saada se tottumaan oikeanlaiseen tapaan.

      Jos mahdollissta, ratsasta mahdollisimman paljon ilman jalustimia ja tee vielä siten että tunnin aikana vaihtele mahdollisimman usein siten että välillä käytät jalustimia ja välillä taas ei.

      Joskus myös hevonen voi olla kropaltaan "kiero" joka vie ratsastajaa vähän vinoon, mutta se selviää ainoastaan seuraamalla muita ratsastajia samalla hevosella.

      Toivottavasti sait tästä vähän apua ja uskoa tulevaisuuteen!

      Sari

      Poista