torstai 13. elokuuta 2015

Ratsun oppikoulu, osa 3, ensimmäiset raviaskeleet ratsastajan kanssa

No niin, nyt on tuleva ratsumme jo tottunut ratsastajaan selässä, sekä kävellyt ratsastajan kanssa onnistuneesti useita kertoja. Seuraavaksi tarkastellaan ravia.

Tärkein asia joka ratsastajan tulee huomioida on hevosen liikkumisen vapaus. Hevosta ei saa siis jäädä jarruttamaan, vaikka se saattaisikin ravata ensimmäiset kerrat vähän turhankin reippaasti. Ratsastajan tulisi aina, ja tässäkin tilanteessa, olla jarruttamatta kädellä. Mikäli jarruja kaipaa, tulee käyttää rohkeasti sitä ääniapua ja omaa istuntaa, ja luottaa siihen että se riittää. Toki se on "hitaampi" keino hidastamiseen kuin ohjalla pidättäminen, mutta hevoselle huomattavasti miellyttävämpi.

Toinen asia joka ensimmäisissä raveissa tulee ilmi, on hevosen, tai pitäisikö sanoa ratsukon, puutteellinen tasapaino. Tästä johtuen suosittelen istumaan perusistunnassa ensimmäisillä ravikerroilla keventämisen sijaan.
 
Ja vielä kolmas asia, ratsastitpa missä tahansa, maastossa, pellolla tai kentällä, pidä huolta että siirtyessäsi raviin sinulla on riittävästi tilaa, jotta esimerkiksi kentän aidat eivät ole hidastamassa hevosta heti sen siirryttyä raviin. 

Apujen käytöstä tärkeä huomio; kun siirrät hevosta reippaampaan askellajiin, käytä ensin pohjeapu ja sen jälkeen lisää siihen ääniapu. Vaikka hevosesi ei välttämättä vielä tässä vaiheessa kunnolla ymmärtäisikään pohjeavun tarkoitusta, käytä se silti ensin. Sitten pohjeapua tehostaaksesi lisää siihen ääniapu. Näin hevonen oppii ensisijaisesti siirtymään pohkeesta eteen, sillä jos käytät ensin maiskutusta ja vasta sen jälkeen pohjetta, voi käydä niin että hevonen siirtyy jo maiskutuksesta raviin, etkä "ehdi" käyttää pohjetta ollenkaan. Ja kun sitä pohjetta sitten käytät, tulee se hevoselle yllätyksenä ja herkempi hevonen saattaa reagoida siihen turhankin voimakkaasti!
Kun taas siirrät hevosta hitaampaan askellajiin, käytä ensin ääniapu ja vasta sen jälkeen istunta ja ohjasapu. Näin toimien hidastava ääniapu toimii ikäänkuin valmisteluna tulevaan hidastukseen eikä pidäte itsessään tule hevoselle yllätyksenä.

Aloitetaan siirtymillä, sillä ne määrittelevät tulevan askellajin. Mitä parempi siirtymä, sitä parempi uusi askellaji! Hevosten ollessa etupainoisia, pidetään huolta että jo ensimmäisistä ravisiirtymistä ratsastajan kanssa tulisi mahdollisimman tasapainoisia, ja tästä syystä ratsastetaan siirtymät seuraavanlaisesti:
Käynnissä pidä huolta että sinulla on sopivan pituinen ohja (ei siis missään nimessä liian pitkä) ja sen myötä hyvä, kevyt tuntuma. Aloita hidastamalla käynnin tempoa muutaman askeleen ajan, käyttämällä ääniapua ja tiivistämällä istuntaa (älä siis pidätä ohjalla) sen jälkeen nosta molemmilla käsillä hevosen etuosaa hieman ylöspäin, ja kun etuosa on "noussut" aavistuksen, siirrä hevonen pohkeella ja ääniavulla raviin. Muista "avata" myös oma istuntasi jotta hevonen saa vapauden siirtyä raviin. Näin ratsastettuna saat hevosen painoa siirtymään edes aavistuksen pois etuosalta, ja siirtymä on hevosellekin miellyttävämpi. Jatka ravissa ainoastaan sen aikaa kun se tuntuu hyvältä, eli heti kun ravi alkaa kiihtyä liikaa (siis selkeästi pois avuiltasi) tai hevonen tulee kovin etupainoiseksi, tee siirtymä käyntiin ja kun käynti on taas kunnossa, voit tehdä uuden siirtymän raviin. Pyri siis välttämään huonoja ravipätkiä. Tässä kohtaa sinun tulee olla skarppina, sillä ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä vielä tässä vaiheessa kovinkaan lyhyitä siirtymiä (siis vain muutaman askeleen pituisia) vaan hevosen tulee kyllä ravata jonkinlainen matka, ja sinun tulee pitää huolta että teet kaiken tarvittavan ravin laadun hyvänäpitämiseksi, ennen kuin hevonen voimattomuuttaan rikkoo ravin huonommaksi. Mutta, kun ravi ennenpitkää kuitenkin muuttuu huonoksi, helpota teidän molempien elämää ja siirrä se rauhallisesti käyntiin ja valmistele uusi siirtymä!

Tee alussa ravisiirtymiä ensin toisessa kierroksessa, anna sen jälkeen hevosen kävellä vapaalla ohjalla hetki ennenkuin vaihdat suunnan ja toista harjoitukset myös toisessa kierroksessa. Ihan maksimiaika siirtymien ratsastukselle on 5-10 minuuttia, ehkä jopa lähempänä viittä ja sen jälkeen jo lepoa. Pyri siis antamaan hevoselle lepotauko jo ennen kuin se väsähtää lihaksistaan, joka ilmenee usein juuri etupainoisuuden lisääntymisenä tai pään heiluttamisena.

Mitä enemmän teet näitä hallittuja siirtymiä, sitä nopeammin pääset ratsastamaan hevosellasi jo pidempiä matkoja ravissa. Muista kuitenkin tarkkailla ravin laatua vielä myöhemmässäkin vaiheessa, jos se alkaa oleellisesti muuttua huonommaksi matkan edetessä, ota askel taaksepäin ja palaa takaisin siirtymäharjoituksiin ja niiden kautta saatavaan parempaan tasapainoon. Muista aina hallita hevosen etuosa, oli se sitten käännöksissä paikan määrittämisessä tai tässä tapauksessa siirtymissä etuosan keveytenä. Takaosa kyllä tulee siellä perässä, näin karkeasti sanottuna!

Näin alussa ei vielä tehdä käännöksiä ravissa, vaan keskitytään ainoastaan niihin hyviin ja tasapainoisiin siirtymiin ja niiden kautta saatavaan varmuuteen tässä uudessa asiassa. Jos mahdollista vie näidenkin harjoitusten tekeminen maastoon, jossa hevosella usein on parempi eteenpäinpyrkimys ja vireystila!

Ihania treenejä ratsunalkujenne kanssa! Olisi kiva kuulla minkälaisia projekteja teillä on, käy ilmiantamassa hevosesi kommenttiboksissa!

11 kommenttia:

  1. Osaat kyllä antaa hyviä vinkkejä. Miulla on suomenhevosia, nelivuotias tamma, joka menee jo sujuvasti kaikkia askellajeja ja kuusvuotias ruuna, jonka kanssa ollaan vasta tässä ravisiirtymävaiheessa, nyt tosin toipumassa puikkoluun kolhusta mutta eiköhän sitä taas aika pian päästä taas sorvin ääreen :) Kuusivuotias tuli meille huonoista oloista ja sillä ei oltu tehty mitään edellisessä kodissa, siksi kerinnyt niin "vanhaksi" ennen ratsukoulutusta mutta on vaikuttanut ihan potentiaaliselta aihiolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! Onpa mukavan kuuloisia projekteja, kiva että voin ainakin jollain tasolla auttaa etenemistäsi hevostesi kanssa!
      Tuollainen jo lähes aikuisikään ehtinyt, mitääntekemätön hevonen on todella mukava tapaus, sillä sen kanssa kaikki pitää aloittaa ikäänkuin varsaa kouluttaisi, mutta hevonen kuitenkin "kestää" työtä jo pidemmän aikaa kuin nuoremmat toverinsa. Uskon että tästä kuusivuotiaasta tulee aika hyvä, kun on saanut "rauhassa" kasvaa, ja nyt kun koulutat sitä yhtä rauhassa, on siinä sulle upea toveri moniksi vuosiksi!

      Rapsutukset hepoille ja uusia postauksia odotellessa, niitä on kauhia pinkka odottamassa sitä kuuluisaa vapaa-aikaa!!!

      Sari

      Poista
  2. Heippa! Olipas mahtavia postauksia! :) sait minusta kyllä lukijan ehdottomasti.
    Itselläni on 11 vuotias juuri raviuran lopettanut lv tamma sekä 6 vuotias pv ruuna jonka kanssa ollaan menty uudestaan alusta lähtien asiat kun pääsi aiemmassa paikassa kontrolloimaan ratsastusta ja alkoi käyttäytyä huonosti (tiputtamaan ratsastajia selästä, välttelemään työtä viimeiseen asti etc.). Molemmat tullut minulle tämän vuoden puolella ja hiljaa hyvä tulee :) oon saanut paljon uusia vinkkejä kirjoituksestasi ja kivoja uusia treeni asioita. Meillä kun pääsääntöisesti liikutan hevosia pellolla/maastossa. Älä missään nimessä lopeta kirjoittelua, paljon uusia ja virkistäviä treeni asioita kirjoitat ja ihanan hevoslähtöisesti kuten sen pitää ollakin :)
    -Jenna

    VastaaPoista
  3. Heippa! Olipas mahtavia postauksia! :) sait minusta kyllä lukijan ehdottomasti.
    Itselläni on 11 vuotias juuri raviuran lopettanut lv tamma sekä 6 vuotias pv ruuna jonka kanssa ollaan menty uudestaan alusta lähtien asiat kun pääsi aiemmassa paikassa kontrolloimaan ratsastusta ja alkoi käyttäytyä huonosti (tiputtamaan ratsastajia selästä, välttelemään työtä viimeiseen asti etc.). Molemmat tullut minulle tämän vuoden puolella ja hiljaa hyvä tulee :) oon saanut paljon uusia vinkkejä kirjoituksestasi ja kivoja uusia treeni asioita. Meillä kun pääsääntöisesti liikutan hevosia pellolla/maastossa. Älä missään nimessä lopeta kirjoittelua, paljon uusia ja virkistäviä treeni asioita kirjoitat ja ihanan hevoslähtöisesti kuten sen pitää ollakin :)
    -Jenna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Jenna!

      Kiitos ihanasta kommentistasi! Onpa sinullakin kiinnostavan kuuloiset hevoset, joista tulee varmasti mukavia harrastuskavereita!

      Uusia postauksia tulee aina kun vaan aika antaa myöden, ja aina voi kysyä tai laittaa postaustoiveita, pyrin toteuttamaan ne mahdollisimman nopeasti.

      Ihanaa loppukesää ja hyviä ratsastushetkiä!

      Sari

      Poista
  4. Hei! Täällä on 5 vuotias lv tamma jolla juurikin tämä vaihe työn alla. Tänään keksi hän miten mukavaa on alkaa heiluttamaan tukkaa kun pitäisi ravata. Ei oikein ohjastuntumasta pidä, pysähtyy melkeinpä heti kun tuntuma alkaa olla hyvä. Olisiko ohjeita? Annetaanko ravin olla kunnes kestää tuntuman? Ja kuinka sen helpoiten opettaa kun se on 2 metriä ja stop vaikka miten elävällä kädellä yrittäisi tuntuman pitää. Sinulla on hyvä blogi täältä tuli heti monta lukijaa ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Luulenpa että tuo tukan heiluttaminen liittyy jotenkin siihen tuntumaan ja sitä kautta ravisiirtymään. Eli hevonen ei ole oikein vielä sinut tuntuman kanssa, ja jos siirryt siitä seuraavaan vaiheeseen, eli tässä tapauksessa raviin, reagoi hevonen hidastamalla. Toki hidastaminen on ratsastajan kannalta tosi hyvä juttu, mutta jatkoa ajatellen vähän ikävää. Itse korjaisin tilanteen siten että ohjasajaisin hevosta ensin riittävän monta kertaa, siten että hevonen hyväksyy tuntuman ohjasajossa, ja oppii ääniavut joilla se siirretään raviin ja käyntiin. Vasta tämän jälkeen nousisin uudestaan selkään ja jatkaisin harjoituksia.

      Haluatko että teen seuraavan postauksen tuosta ohjasajosta, miten siinä voi hevosta opettaa tuntumalle, siirtymiin ja muihin "ratsujuttuihin"? En meinaan muista olenko yhtään postausta vielä ohjasajosta tehnyt, vaikka ohjasajo on mulle tosi iso osa hevosten koulutusta.

      Tervetuloa mukaan ja ihanaa syksyn alkua!

      Sari

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Joo selkaisen teet ! Liinassa tämä poni tekee kaiken äänikäskyillä heti. Jopa kumppareitakin käytetty eikä olevinaan niitä moiti. Neiti on neiti

    VastaaPoista