maanantai 16. toukokuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo B K.N. Special 2009

Toukokuun kouluratana ratsastetaan Helppo B K.N. Special 2009.

Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B ( 20 x 40 m)

Helppo B K.N. Special 2009

K.N. Special on loistava kouluratsastusohjelma. Se on monipuolinen, olematta kuitenkaan tällä tasolla liian vaativa, siirtymät ovat helposti ratsastettavissa ja ohjelma esittää mielestäni tämän tason ratsastusta todella hyvin. Erityisen paljon pidän lävistäjällä ratsastettavasta kolmen askeleen käyntisiirtymästä, se on nerokas! Ohjelmassa esitetään luonnollisesti kaikki askellajit, keskiravi, monipuoliset ratsastusradan tiet, voltti, ympyrä, loiva kiemura ja lävistäjä sekä myös omana haasteenaan lopputervehdykseen tulo käynnissä, joka ei ole ollenkaan niin helppoa miltä se kuulostaa! Jotta ohjelmasta on mahdollista saada parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä mm. seuraaviin asioihin:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
Loivan kiemuran ratsastaminen siten että käyt kaikissa pisteissä.
Voltit (10 m) ravissa ja pääty-ympyrät (20 m) laukassa.
Siirtymä harjoitusravista käyntiin kolmen askeleen ajaksi ja siitä uudelleen raviin.
Siirtymät laukasta raviin ja käyntiin.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan sekä kuuliaisuus että ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus.
Jotta saat korkeimmat mahdolliset pisteet näistä arvostelukohdista, kiinnitä huomiota oman istuntasi moitteettomuuteen, muista kantaa oma kroppasi keskivartalosta, älä jätä koko painoasi hevosen kannettavaksi, ja käytä mahdollisimman pieniä ja siistejä apuja, huolehtien hevosen valmistelusta kaikkiin tehtäviin riittävän aikaisin. Kun hevonen on hyvin valmisteltu jokaiseen tehtävään, suorittaa se ne pienillä avuilla ja hyvällä fiiliksellä, ja tämä taas vaikuttaa kuuliaisuus-pisteisiin!
Tämän lisäksi tällä tasolla yleisvaikutelmassa otetaan kantaa myös hevosen liikkumiseen, askellajien vapauteen ja säännöllisyyteen sekä lennokkuuteen (askeleen joustavuus, eteenpäinpyrkimys, selän jäntevyys sekä takaosan työskentely). Nyt hevosen tulee siis liikkua tasaisella ohjastuntumalla, myödäten niskastaan ja liikkeiden on lähdettävä "takaa eteen" jotta hevonen ikäänkuin "tulee kohti ratsastajan kättä", tätä myös peräänannoksi kutsuttakoon!
Ole kuitenkin taas tarkkana, vaikka taso on noussut hieman, ei ole silti tarkoitus nyppiä hevosta lyhyeksi niskastaan, vaan ratsastaa se niin hyvässä liikkeessä pehmeälle kädelle että siitä luonnollisena jatkumona hevonen tulee peräänantoon. Jokainen liike kädellä taaksepäin rikkoo hevosen luottamusta sinun käteesi ja se vaikuttaa hevosen liikkeisiin negatiivisesti.

Tällä tasolla hevosen verryttelyssä tulee kiinnittää jo hieman enemmän huomiota hevosen liikkumisen laatuun. Kaikista tärkein asia on riittävän pitkä alkukäynti ja sen jälkeen rauhallisessa tempossa ravailu ja laukkailu hieman pidemmällä kaulalla jotta hevonen saa avattua paikkojaan ja näin ollen pääsee liikkumaan koko kapasiteetillaan. Kun ravit ja laukat on käyty rennosti läpi, voi pienen välikäynnin jälkeen tehdä jonkin aikaa töitä siirtymien ja erilaisten käännösten parissa riittävän notkeuden ja apuihin reagoinnin aikaansaamiseksi. Kun hevonen reagoi apuihisi hyvin ja liikkuu niistä hyvin eteen, voit kävellä hetken ennen radalle menoa.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa
               I Pysähdys - Tervehdys - Harjoitusravia

Kun olet kääntämässä hevosta pituushalkaisijalle, muista kääntää ensimmäiseksi oma katseesi ja vasta sen jälkeen hevonen. Ole tarkkana että suoritat käännöksen riittävän ajoissa, jotta olet oikella linjalla heti hevosen suoristuttua etkä joudu enää korjaamaan linjaa kun olet ratsastamassa tuomareita kohti. Pidä myös huolta että hevonen ravaa riittävästi, jotta sen on mahdollista säilyttää suoruus aina pysähdykseen asti. Pisteessä I suorita pysähdys, muista pitää pohkeet hevosen lähellä pysähdykseen asti jotta hevosen takaosa tulee pysähdyksessä mahdollisimman hyvin alle ja tiivistä istuntaa ja ohjaa juuri ennen pysähdystä pehmeän pysähdyksen aikaansaamiseksi. Kun hevonen on pysähtynyt hyvin, siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen samalla kumartaen tai nyökäten tuomarille. Muista katsoa tuomaria silmiin ennen ja jälkeen pysähdyksen ja hymyillä! Kun tuomari antaa lähtöluvan, siirrä hevonen harjoitusraviin ja jatka kohti C kirjainta.

Kohta 2, C Vasemmalle
               HIE Loiva kiemura

Käännä hevonen vasemmalle C kirjaimesta, ja muista suorittaa huolellinen kulman ratsastus C kirjaimesta jotta seuraavakin kulma onnistuu.  Käännä hevonen loivalle kiemuralle käyden kaikissa kolmessa pisteessä, pidä huolta että hevonen asettuu aina kaaren mukaisesti ja liikkuu pehmeästi läpi koko kiemuran. Mikäli hevonen jää kiemuralla hieman pohkeen taakse, käy siinä usein niin että kiemuran "pehmeys" häviää ja siitä tulee hieman kulmikas, pidä siis pohkeilla huolta että hevonen liikkuu hyvin läpi koko kiemuran.

Kohta 3, BH Lävistäjä keskiravia
                H Harjoitusravia

Kiemuran jälkeen ratsasta huolelliet kulmat sekä lyhyen sivun alussa että erityisesti lopussa. Tulevan lävistäjän onnistuminen riippuu hyvin paljon siitä miten hyvin saat kulmat onnistumaan ja hevosen suoristumaan käännöksen jälkeen. Kun olet kääntänyt hevosen lävistäjälle (hevonen saa koota itseään hieman käännöksissä) suorista hevonen ja päästä se keskiraviin. Muista että käden pitää aina mennä hevosen suuta kohti erityisesti lisäyksissä! H kirjainta lähestyessäsi tiivistä istuntaa ja ohjaa ja tuo hevonen takaisin harjoitusraviin. Pidä pohkeet lähellä, jotta saat aktivoitua hevosta nopeasti jos se uhkaa siirtyä käyntiin. 

Kohta 4, C Voltti oikealle, halk 10 m

Lävistäjän jälkeen huolellinen kulma, kulman jälkeen suoristus ja C kirjaimesta voltti oikealle. Ole oman katseesi kanssa aina vähän edellä käännöstä, ja pidä sisäohjalla huolta asetuksesta ja taivutuksesta, samalla ulkopohkeella tukien hieman satulavyön takana. Sisäpohje satulavyön kohdalla antaa hevosen taipua ja tarvittaessa voit sisäpohkeella aktivoida hevosen ravia. 

Kohta 5, MIB Loiva kiemura

Voltin jälken lyhyen sivun loppuun tarkka kulma, ja kulman jälkeen taas loivalle kiemuralle, aivan kuten arvostelukohdassa 2. 

Kohta 6, E(M) Lävistäjälle
                I 3 askelta käyntiä, harjoitusravia
                M Uraa seuraten

Muista taas ratsastaa tarkat kulmat ennen lävistäjälle kääntymistä, huolellinen suoristus lävistäjälle ja sitten tarkkana! Valmistele hevonen käyntisiirtymään muutama metri ennen I kirjainta, ja kirjaimessa pidätä hevonen käyntiin, mutta vain sen verran että tunnet selkään sen että hevonen on siirtymässä käyntiin. Melkein heti siitä saat antaa jo pohkeella merkin että hevonen jatkaa ravia, jos jäät varsinaisesti ratsastamaan käyntiä, olet jo auttamatta myöhässä siirtymästä ja hevonen on kävellyt jo useita askeleita. M kirjaimesta huolellinen käännös uralle. 

Kohta 7, C Voltti vasemmalle, halk 10 m

Huolellisten kulmien jälkeen C kirjaimesta voltti vasemmalle, ratsasta se aivan kuten arvostelukohdassa 4.

Kohta 8, H Käyntiä

Voltin jälkeen lyhyen sivun loppuun taas tarkka kulma, tämä helpottaa suunnattomasti käyntisiirtymää joka tulee kirjaimessa H. 

Kohta 9, S Vasemmalle
               I Pysähdys 4 sek - Käyntiä
               R Oikealle
               B Siirtyminen harjoitusraviin

Käännä hevonen S kirjaimesta vasemmalle, muista huolellinen kulman ratsastus vaikka aita ei olekaan nyt tukena. I kirjaimeen pysähdys, huolellinen valmistelu takaa sen että hevonen jää rauhassa paikalleen. Jos hevonen tuntuu pysähdyksessä jäävän etupainoiseksi, eli etujalat jää hieman liikaa rungon alle, anna sen korjata itse itsensä parempaan tasapainoon, muuten se ei varmastikaan jää paikoilleen rauhassa seisomaan. Pysähdyksen jälkeen siirtymä käyntiin, R kirjaimesta oikealle (taas huolellinen käännös) ja B kirjaimesta siirtymä harjoitusraviin. 

Kohta 10, L Harjoituslaukkaa (oikea)

Huolellisen kulman jälkeen on helppo nostaa L kirjaimesta harjoituslaukka.

Kohta 11, LIL Kierros pääty-ympyrällä

Käännä hevonen pääty-ympyrälle heti L kirjaimesta, älä siis ratsasta lyhyen sivun loppuun kulmaa. Muista käydä ympyrän aikana uralla molemmilla pitkillä sivuilla parin askeleen ajan ja vie ympyrä myös kentän keskelle asti, kirjaimeen I. Jos et käy näissä kaikissa pisteissä, ei ympyrän koko (20 m) toteudu.


Kohta 12, EM Lävistäjä harjoituslaukkaa
                 M Siirtyminen raviin

Ympyrän jälkeen ratsasta lyhyen sivun loppuun tarkka kulma laukassa, ja käännä sen jälkeen E kirjaimesta lävistäjälle. Jos hevosesi laukka uhkaa vähän levitä lävistäjällä, pidä se lievästi asettuneena oikealle, tämä auttaa laukkaa pysymään kasassa. M kirjaimessa siirtymä raviin, muista ylläpitää ravia pohkeilla heti siirtymästä, ja samalla vähän tiivistä istuntaa jotta käännös ja kulma pysyvät kasassa. 

Kohta 13, S Vasemmalle
                 I Harjoituslaukkaa (vasen)
                 R Vasemmalle uraa seuraten

Ratsasta harjoitusravissa uraa pitkin kirjaimeen S, josta käännät hevosen vasemmalle ja kentän keskipisteessä, kirjaimessa I nosta vasen harjoituslaukka. Pidä ulko-ohjalla tuki jotta hevonen varmasti nostaa laukan pisteestä. Kirjaimesta R jatka vasemmalle, uraa seuraten, muista ratsastaa huolellinen kulma. 

Kohta 14, CIC Kierros pääty-ympyrällä

Myös pitkän sivun loppuun huolellinen kulma laukassa, ja C kirjaimesta käännä hevonen pääty-ympyrälle. Muista käydä kaikissa pisteissä, aivan kuten arvostelukohdassa 11.

Kohta 15, HB Lävistäjä harjoituslaukkaa

Pääty-ympyrän päätyttyä kirjaimeen C, muista ratsastaa lyhyen sivun jälkeinen kulma huolella, tämä auttaa sinua lävistäjän ratsastamisessa. Käännä hevonen kirjaimesta H lävistäjälle harjoituslaukassa. 

Kohta 16, B Siirtyminen käyntiin

Lähestyessäsi kirjainta B, valmistele hevonen kokoamalla laukkaa hieman ennen siirtymää ja pidä pohkeet lähellä hevosta siirtymässä jotta hevonen ei rojahda käyntiin. Myös se että kannat kädet siirtymän läpi auttaa paljon. Jos tuntuu että hevonen ei reagoi ohjan pidätteeseen riittävästi, nosta vähän käsiä ylemmäs, saat vähän lisäapua itse pidätteeseen sekä samalla autat hevosen etuosaa pysymään ryhdissä. 

Kohta 17, L Pituushalkaisijalle
                 I Pysähdys - Tervehdys

Huolellisten kulmien jälkeen käännä hevonen pituushalkaisijalle käynnissä, ja nyt on tärkeää että hevosen käynti pysyy aktiivisena koko matkan aina I kirjaimeen asti. Mikäli hevosen käynti hidastuu, aiheuttaa se myös hevosen huojumista puolelta toiselle. Pisteessä I suorita pysähdys, odota että hevonen jää pysähdykseen, sen jälkeen ohjat vasempaan käteen, oikea käsi laskeutuu tervehdykseen ja pää nyökkää!

Tämän jälkeen hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä!

Tsemppiä kisoihin!

Sari

4 kommenttia:

 1. Todella tarpeeseen tullut postaus! :) Juuri vuokrahepan kanssa siirrytään C-radoista B-ratoihin, ja ensimmäinen rata mitä mentiin oli juuri tuo KN. Siitä on hyvä mielestäni aloittaa B-radat. Todella hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Olipa hyvä että kerrankin postaus osui oikeaan aikaan! Kiitos kommentistasi ja hyviä treenejä ja kisoja!

   Sari

   Poista
 2. Tosi hyviä vinkkejä! Itsellä edessä ensimmäinen "oikea" KN rata ja vähän meinaa pupu hiipiä pöksyyn, mutta tästä sain tosi hyvät eväät radalle :) Pari kohtaa jäi mietityttämään: eikä käyntisiirtymän keskimmäinen askel kuulu tulla I kirjaimeen eikä vasta siirtymä? Ja laukka-käyntisiirtymässä olen oppinut, että siirtymä tehdään tekemällä vatsalihaksilla kaksi peräkkäistä (nopeaa) pidätettä ja käsillä vain tuetaan, onko tämä väärin? Kaksi peräkäistä pidätettä siis siten, että siirtymät laukka-ravi ja ravi-käynti tapahtuvat yhden askelen aikana, ei jäädä ravailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Tuossa siirtymän oikeassa sijoittelussa on monia koulukuntia, itse ratsastan siirtymän siten että kun ratsastaja on kirjaimen kohdalla, suoritan siirtymän, jonka pitää tietysti olla täysin "ajallaan", tällöin itse siirtymä on ratsastettu pisteessä. Jos hevonen ei ole täydellisesti avuilla, voi siirtymän ratsastamista aikaistaa hieman, mutta vain hieman, pääasia että itse siirtymä suoritetaan pisteessä, eli esimerkiksi ravi-käynti siirtymässä kirjaimessa L, hevonen siirtyy ravista käyntiin kirjaimen L kohdalla.

   Ja mitä tuohon pidätteeseen tulee, teet aivan oikein! Mitä pienemmillä ohjasavuilla saat hevosella ratsastettua siirtymän, sitä parempi! Käsillä todellakin vaan tuetaan tai säilytetään tuntuma, mutta tuntumaa voi hetkellisesti voimistaa pidätteen aikana.

   Laukasta käyntiin siirtymä on yksi vaikeimmista siirtymistä ratsastaa, sitä ei voi koskaan harjoitella liikaa, ja kun se onnistuu pisteessä, olen aika varma että kaikki muutkin liikkeet onnistuvat!

   Tsemppiä kisoihin, ne menevät hyvin kun vaan keskityt ratsastamaan radan jokaisen liikkeen huolella ja muista nauttia ja hymyillä!

   Sari

   Poista