Tällä tunnilla keskitytään ratsastamaan eri kokoisilla ympyröillä erilaisia siirtymiä. Kuten moni varmasti on havainnut, käy ympyrällä ratsastamisessa usein siten että ympyrällä vaan mennään ympyrää, kierros toisensa jälkeen, hakien sitä täydellistä asetusta/taivutusta/muuten vaan hyvää tunnetta. On totta että ympyrällä ratsastaminen auttaa kaikkien näiden asioiden saavuttamisessa, mutta vain silloin jos ratsastaja huomioi myös muut ratsastukselliset asiat eikä keskity vain yhteen asiaan kerrallaan.
Näitä muita ratsastuksellisia asioita ovat mm. siirtymät, joihin tässä tuntisuunnitelmassa keskitytään.
Aloitetaan alkukäyntien jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle, mutta ei vielä lyhennetä ohjaa normaalin pituiseksi vaan pidetään nyt ohjan pituus reilusti normaalia pidempänä ja keskitytään alussa siihen että hevonen saa kevyen tuen ratsastajan kädestä, mutta uskaltaa hakeutua itselleen juuri sillä hetkellä sopivaan muotoon. Tässä alun käyntityöskentelyssä on tärkeää uskaltaa viedä omaa kättä kohti hevosen suuta, pitäen kuitenkin huolta että käynnin tempo pysyy rauhallisena jotta hevonen ei "putoa" lavoilleen ja tule etupainoiseksi. Käynnin tempoa voi jopa hieman hidastaa ja samalla nostaa kummallakin kädellä hevonen etuosaa hieman ylöspäin, jos yhtään alkaa tuntua siltä että etuosasta on tulossa liian painava. Älä pelkää, vaikka nostat välillä hevosen etuosaa ylöspäin, se ei silti tarkoita sitä että hevonen ei enää uskaltaisi pidentää kaulaansa. Itse asiassa silloin kun sinä autat hevosta kantamaan itse oman rintakehänsä, sillä on paremmat mahdollisuudet pysyä tasapainossa ja näin ollen se pystyy myös rentoutumaan pidemmälle kaulalle.
Alkukäynneissä pysytään vielä suoralla uralla, hakien pehmeyttä omaan käteen ja tehden muutoksia ratsastettaviin teihin. Tee alussa siten että joka toisella sivulla ratsasta uran sisäpuolella ja joka toisella sivulla uralla. Ratsasta ensin muutama kierros vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama käyntiverryttely oikeassa kierroksessa, ratsastettavia teitä vaihdellen. Tämän jälkeen jatka verryttelyä kevyessä ravissa, yhä edelleen pitäen ohjat reilusti normaalia pidempinä.
Raviverryttelyssä on tärkeää huolehtia hevosen ravin hallinnasta ensisijaisesti omalla istunnalla, jos hevonen ravaa mielestäni hieman liian lujaa, ole kevennyksellä hieman raskaampi, ikäänkuin jäät kevennyksellä hieman "jälkeen" jolloin hevonen pikkuhiljaa mukauttaa ravin rytmin sinun kevennykseesi sopivaksi. Jos taas tuntuu siltä että hevonen ei liiku riittävällä tempolla, huomauta hevosta silloin pohkeilla. Raivokkaampi kevennys ei ole oikea tapa saada hevosta ravaamaan isommin, se yleensä ainoastaan jännittää hevosta lisää sillä ratsastajan istunta väkisinkin jännittyy "yliratsastamisen" seurauksena ja jännittynyt hevonen ei kykene kunnolla reagoimaan ratsastajan apuihin. Eli, tempoa hidastetaan istunnalla ja sitä lisätään pohkeella, ohjalla ei tässä vaiheessa tehdä muuta kuin ohjataan.
Ravissa voit alkaa tehdä jo vähän ynmpyrää valmistelevia käännöksiä, ratsasta pitkiltä sivuilta ikäänkuin puolikaari toiselle pitkälle sivulle. Mitenkäs sen nyt selittäisi??? Jos ratsastat kaarron poikki radan, käännät suoraan pitkältä sivulta kohti toista pitkää sivua. Puolikaari radan poikki ratsastetaan samalla tavoin, mutta siinä ei ole kulmia, vaan se on nimensä mukaisesti puolikas kaari. Muutama kierros kumpaankin suuntaan kevyessä ravissa, pitkillä sivuilla puolikaaria ratsastaen ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.
Verryttely laukassakin tehdään vielä pitkähköllä ohjalla, ota vapaan käynnin jälkeen ohjat taas samanpituisiksi kuin käynti- ja raviverryttelyssä, ja nosta laukka, ja etene hyvin rauhallisessa tempossa, kevyessä istunnassa uraa pitkin laukkaa, siten että hevonen saa vapauden venyttää päätä ja kaulaansa riittävän ptikälle eteen. Vaikka alussa saattaa tuntua siltä että hevonen pitkästä ohjasta riemastuneena on lähdössä vähän turhan reippaaseen laukkaan, pidä pääsi kylmänä ja kevennä istuntaa ja odota että hevonen rauhoittuu avuillesi! Muutama kierros kumpaankin suuntaan riittää laukkaverryttelyksi, laukan jälkeen ratsasta hetken aikaa ravissa ja sen jälkeen voit antaa hevosen kävellä ihan hetken vapaalla ohjalla.
Aloita ottamalla ohjat tuntumalle ja ratsastamalla ensin käynnissä toisen pitkän sivun keskeltä keskiympyrälle. Kun olet ratsastanut keskiympyrän loppuun, jatka heti sen perään (eli samasta pisteestä) voltti tämän samaisen keskiympyrän sisään. Ympyrällä taivutus pysyy hyvin loivana, mutta voltille käännyttäessä taivutusta joutuu hieman voimistamaan. Pidä kuitenkin koko ajan huolta että hevosen käynti ei kärsi. Jos näin käy, olet luultavasti vetänyt sisäohjasta hieman taaksepäin. Ota silloin käyttöön se keino että lyhennät vähän sisäohjaa voltin aikana, jolloin sisäohjassa säilyy koko ajan taivuttava ote, mutta käden liike ei missään vaiheessa suuntautu taaksepäin. Usein tämä jo auttaa sekä taivutuksen parantemisessa että hevosen aktiivisen liikkeen ylläpitämisessä! Muista olla tarkkana ympyrällä ja voltilla, että sisäohjan taivuttavan otteen lisäksi myös ulkopohkeen tulee olla taivuttavana apuna, se huolehtii hieman satulavyön takana siitä että hevosen takaosa pysyy samalla uralla etuosan kanssa. Ulko-ohja säätelee asetuksen ja taivutuksen määrää, ja sisäpohkeen ympärille hevonen taipuu. Sisäpohje on myös se apu jolla käyntiä aktivoidaan jos tulee siihen tarve!
Kun olet ratsastanut toisellekin pitkälle sivulle tämän ympyrän ja voltin, jatka suoraa uraa, siirrä hevonen raviin ja ratsasta toiselle pitkälle sivulle sama ympyrä- ja volttiharjoitus, harjoitusravissa. Taas kun olet ratsastanut sekä ympyrän että voltin ravissa, jatka suoralle uralle siirtyen käyntiin ja toista vielä toisen kerran sekä ympyrä ja voltti käynnissä että toisella sivulla ympyrä ja voltti ravissa. Tämän jälkeen vaihda suuntaa ja toista samat harjoitukset toisessa kierroksessa.
Tässä välissä hevonen voi hetken aika kävella vapaalla ohjalla ennen kuin siirrytään ratsastamaan vähän vaativampia siirtymäharjoituksia ympyröillä. Seuraavaksi siirrytään ratsastamaan pääty-ympyrää. Aloita pääty-ympyrällä käynnissä, ja nyt on siis tarkoitus pysyä koko ajan samalla ympyrällä. Tarkasta ensimmäisen ympyrän aikana että hevonen kävelee aktiivisesti avuillasi, ja että ympyrän koko ja muoto pysyy hallussa. On hyvä jos saat kentän keskelle, kirjaimen I kohdalla vaikka jonkun tötsän jotta hahmotat joka kierroksessa missä asti sinun pitää käydä jotta ympyrästä tulee oikean kokoinen. Ja muista myös käydä pitkillä sivuilla uralla, parin askeleen ajan! Ensimmäisen käyntikierroksen jälkeen jatka ympyrällä siten että aina puoli kierrosta käyntiä, siirtymä harjoitusraviin ja puoli kierrosta ravia. Keskity näissä siirtymissä siihen että valmistelet siirtymät huolella, ja pyrit ratsastamaan ne istunnalla, pohkeella ja ääniavuilla, siis kaikilla muilla paitsi ohjalla! Nämä siirtymät ovat vielä kohtalaisen helppoja, joten on "turha" käyttää ohjaa vielä tässä vaiheessa kovin paljon, tärkeintä on tarjota hevoselle ohjalla pehmeä ja tasainen tuki, jotta se pysyy rentona kädellesi ja reagoi ohjasapuun nopeasti ja pehmeästi kun sitä käytät! Toista pari kierrosta tätä käynti-ravi-ympyrää, ja sen jälkeen muuta harjoitusta siten että tee siirtymät käynnin ja ravin välillä aina neljänneskierroksen välein. Ympyrälle tulee siis käynti-ravi-käynti-ravi-siirtymät, kaikki nämä yhden kierroksen aikana! Nyt kun siirtymiä tulee jo tosi nopealla aikataululla, on tärkeää että käytät apujasi vain sen verran kuin tarvitset, sekä pohkeen että ohjan tulee rentoutua heti kun tunnet että hevonen on siihen reagoimassa. Näin ollen hevonen rentoutuu uuteen askellajiin nopeammin ja saat ratsastettua entistä tarkempia siirtymiä laadukkaiden askellajien välillä. Ratsasta pari kierrosta näin, eli neljänneskierros kutakin askellajia ja siirry sen jälkeen suoralle uralla ja anna hevosen hengähtää hetki käynnissä vapaalla ohjalla.
Vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus toiseen kierrokseen, täysin samalla lailla, ja taas sen jälkeen hetkeksi vapaat ohjat ja käyntiä. Sen jälkeen tule taas pääty-ympyrälle, mutta ratsasta nyt ainoastaan 15 m halkaisijalle oleva ympyrä. Kyseessä on siis hieman pienempi kuin normaali, 20 m ympyrä, mutta ei kuitenkaan niin pieni kuin voltti, joka on yleensä 10 m. Tässä olisi hyvä jos saat taas merkattua itsellesi tötsillä ympyrän lakipisteet. Huomaa myös se että 15 m pääty-ympyrällä ei käydä pitkän sivun urilla, muuten ympyrästä ei tule pyöreä! Tällä 15 m ympyrällä edetään harjoitusravissa, ensin tarkistaen että ympyrän koko ja muoto säilyvät ja sen jälkeen lisätään mukaan siirtymät. Ratsasta 15 m ympyrällä puoli kierrosta ravia, ja puoli kierrosta käyntiä. Sen jälkeen käännä hevonen voltille tämän ympyrän sisään, ja ratsasta voltti ravissa. Taas voltin jälkeen jatka 15 m ympyrälle, jossa suorita samat puolen kierroksen siirtymät, ja vielä toisen kerran voltille ympyrän sisään. Tässä harjoituksessa vaihdellaan taivutuksen määrää ja leikitellään siirtymillä, näillä saat hevoseesi lisää herkkyyttä, toki myös oma apujenkäyttösi paranee siinä samalla!
Välillä vapaat ohjat ja käyntiä, suunnanmuutos ja sama harjoitus vielä toiseen suuntaan. Mikäli harjoituksessa tulee haasteita esimerkiksi 10 m voltin ratsastamisessa ravissa, on se merkki siitä että hevosesi ei vielä ole riittävän notkea ja pysty kokoamaan itseään sen verran että pystyisi voltilla ravissa taipumaan. Kuuntele hevostasi ja siirrä se voltin ajaksi käyntiin jos ravi tuntuu vaikealta, tee voltilla taivutusharjoitus ensin käynnissä ja jos hevonen siitä "pehmenee", voit kokeilla toisen kierroksen ravissa.
Loppuun vielä laukkaa. Siirrytään nyt ratsastamaan keskiympyrälle, harjoitusravissa. Taivutus on loiva, sillä nyt kyseessä on taas 20 m ympyrä. Aloita ratsastamalla keskiympyrällä vasemmassa kierroksessa. Ympyrän avoimelta sivulta käännä hevonen voltille, nostaen oikea laukka siinä vaiheessa kun käännyt ympyrältä voltille. Jatka voltilla kaksi kierrosta laukassa, jatka taas ympyrää vasemmalle tehden siirtymä raviin juuri siinä voltin ja ympyrän liittymiskohdassa. Puoli kierrosta ravia, ja taas ympyrän toisella avoimella sivulla, käännä hevonen voltille ympyrän ulkopuolelle, oikeassa laukassa ja laukkaa kaksi kierrosta voltilla. Voit jatkaa näin pari-kolme kierrosta ja sen jälkeen hetki lepoa, suunnanmuutos ja sama harjoitus oikeassa kierroksessa ympyrällä.
Mikäli haluat nostaa harjoituksen vaikeustasoa, on se helppoa tekemällä esimerkiksi voltit aina vastalaukassa. Tästä astetta helpompi muunnos on ratsastaa ympyrä vastalaukassa, ja joko kääntää hevonen volteille laukassa, jolloin volteilla edetään myötälaukkaa. Tai ympyrä vastalaukassa, voltit ravissa ja voltin jälkeen taas vastalaukan nosto! Variaatioita on monia, käytä mielikuvitustasi ja jumppaa hevostasi pehmeästi ja rauhallisesti!
Kaikissa tämän tuntisuunnitelman harjoituksissa on erityisen tärkeää keskittyä kevyeen ja "pieneen" apujen käyttöön, heti jos sinusta alkaa tuntua siltä että joudut koventamaan otettasi hevoseen, on se merkki siitä että hevosesi on jostain syystä jännittynyt. Anna sen hetki levätä, samalla kun mietit missä tilanteessa jännitys alkoi, ja lepotauon jälkeen jatka siitä samasta tilanteesta, mutta helpota harjoitusta hieman jotta hevonen pysyy rentona. Kun harjoitus onnistuu helpompana versiona rennosti, on vaatimustasoa helppo taas nostaa rentous kuitenkin samalla säilyttäen!
Näin raskaan tunnin jälkeen suosittelen lämpimästä ratsastamaan loppuverryttely maastossa ravaten, laukaten, kävellen, maisemia ihaillen!
Oikein hyviä kevättreenejä kaikille!
Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti