lauantai 14. toukokuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Helppo B:0 2009 tehtävät

Tämä tuntisuunnitelma keskittyy tehtäviin joita esiintyy Helppo B:0 2009 ohjelmassa, eli tämän suunnitelman on tarkoitus tukea kuukauden koulurataa.

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja aloita työskentely käynnissä. Otetaan ensimmäisissä käynneissä haltuun lävistäjät, sillä niitä on kyseisessä kouluohjelmassa paljon. Vaikka kuukauden kouluradassa on paljon lävistäjiä ja ne ovat vieläpä keskiaskellajeissa, ei hinkata nyt kuitenkaan pelkkiä lävistäjiä keskiaskellajeissa, jo ihan senkin takia että keskiaskellajit ovat yksi hevosta eniten kuluttavista tavoista liikkua. Pidetään nyt huolta että lävistäjän ratsastus tulee sinulle mahdollisimman helpoksi eikä siinä tule ns. kiireen tuntua.

Käynnissä käännä lävistäjälle (eli kokorataa leikkaa) kummassakin päädyssä, eli käytännössä ratsasta kahdeksikon tyyppistä tietä. Joka kierroksella siis vaihtuu myös suunta. Lävistäjän ratsastuksessa tärkeintä on käännökset, ei niinkään se itse lävistäjä.

Ole huolellinen jo alusta asti että ennen lävistäjää ratsastat huolellisen kulman, ajattele kulmassa että hevosen tulee taipua sisäpohkeen ympärille ja sinä ikäänkuin käännät hevosen etuosaa uudelle uralle. Huolellisen kulmanratsastuksen voit käydä kertaamassa täältä. Käännä siis kulmassa huolellisesti, sen jälkeen jatka pari metriä pitkää sivua pitkin, ja kirjaimesta käännä lävistäjälle. Tässäkin käännöksessä ole yhtä huolellinen kuin kulman ratsastuksessa, nyt itse käännöstä ei tule niin paljon kuin kulmassa, oikeastaan voit ajatella ratsastavasi tässä puolikkaan kulman, ja sitten oletkin jo hevosesi kanssa lävistäjällä! Käännöksen jälkeen muista rentouttaa apusi riittävän ajoissa jotta hevonen pääsee suoristumaan, sillä vasta suora hevonen pystyy etenemään seuraavaan tehtävään.

Tee parin kierroksen ajan pelkästään käännöksiä lävistäjälle joka kierroksella, eli ratsasta ns. kahdeksikkoa ja pikkuhiljaa lisää lävistäjiin temponlisäys käynnissä. Huomioi että vielä ei vaadita hevoselta keskikäynnin veroista suoritusta, nyt alussa vaan tarkastetaan hevosen reaktio pohkeelle. Jos hevonen ei lisää tempoa pohkeesta, voi syy olla joko se että hevonen ei ole vielä ehtinyt suoristua tai se että se yksinkertaisesti on vielä vähän pohkeen takana. Jos hevonen jää vähänkään vinoksi lävistäjälle, korjaa se siten että lävistäjälle käännöksen aikana "vapauta" kääntävät avut jo hieman aiemmin, jotta hevonen ehtii suoristua. Jos taas hevonen on suora mutta ei reagoi pohkeeseen, ei siihen auta muu kuin herkistellä sitä pohkeelle useita kertoja, sekä lävistäjällä että lyhyellä sivulla.

Kun olet ratsastanut temponlisäykset käynnissä lävistäjille, siirry hetkeksi suoralle uralle kevyeen raviin. Ravissa verryttele siten että ratsasta kulmat vielä kaarteina ja tee kumpaankin päätyyn pääty-ympyrä ravissa. Ympyrällä huolehdi siitä että hevonen asettuu pehmeästi sisäänpäin, eli käytännössä myötää sisäohjalle ja säilyttää ravin tempon samanlaisena kuin suoralla uralla. Jos hevosen ravi vähän uhkaa "levitä" suoralla, voit sisäohjalla hieman asettaa hevosta, mutta vähemmän kuin ympyrällä, silloin saat ravin pidettyä kasassa myös suoralla. Työskentele ravissa molempiin suuntiin muutaman kierroksen ajan ja sen jälkeen voit vielä laukkailla kevyessä istunnassa samalla tavalla, eli kumpaankin päätyyn ympyrät loivasti asettaen. Kun olet myös laukkaillut molempiin suuntiin, kävele hetki vapaalla ohjalla.

Käyntipätkän jälkeen ota ohjat tuntumalle ja jatketaan taas lävistäjien harjoittelua. Tule vasemmassa kierroksessa lävistäjälle käynnissä, muista ratsastaa huolelliset kulmat ja lävistäjällä ratsasta hevonen keskikäyntiin. Hieman ennen lävistäjän loppua palaa normaaliin käyntiin, ja muista taas lävistäjän jälkeen ratsastaa kulmat huolellisesti. Lävistäjän jälkeen siirrä hevonen raviin ja käännä se pääty-ympyrälle, eli nyt ollaan oikeassa kierroksessa ja taivuta hevosta loivasti ympyrän kaaren mukaisesti. Taivutus saa olla loiva, mutta sisäohjan ja ulkopohkeen pitää kuitenkin uskaltaa vaikuttaa. Ympyrän avoimella sivulla ratsasta pätkä temponlisäystä ravissa, eli puoli kierrosta ympyrästä tempoa lisäten ja toinen puoli harjoitusravia. Ympyrän jälkeen tee saman ympyrän sisään vielä 10 m voltti, harjoitusravissa. Voltilla tarkkaile että taivutusaste on voimakkaampi, hevonen saa olla jo vähän kootumpi jotta ravin askeleen voima säilyy. Tämän jälkeen jatka pitkää sivua ja pitkän sivun keskeltä ratsasta kaarto poikki radan ja vaihda suunta taas takaisin vasempaan kierrokseen jotta pääset tulemaan saman harjoituksen uudestaan. Toista harjoitus muutaman kerran vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen hetki käyntiä ja sama harjoitus oikeaan kierrokseen.

Muista tarkkailla erityisesti hevosen keskikäyntiä lävistäjällä sekä temponlisäystä ravissa ympyrällä. Jos hevonen painuu keskikäynnin aikana etupainoiseksi tai ei millään tunnu lähtevän keskikäyntiin, on se yleensä seurausta siitä että hevonen ei ole ehtinyt suoristua ennen uutta tehtävää eikä pysty siitä suoriutumaan. Samoin jos temponlisäys ravissa kaarevalla uralla ei onnistu, olet luultavasti menettänyt ulkolavan hallinnan, tarkasta että ulko-ohjassa on tuki (ei kuitenkaan ohjasta vetäen!) jolla hallitset hevosen etuosan. Kun etuosa on hallussa, ja hevonen tukeutuu hyvin molempiin ohjiin (huom, myös kaarevalla uralla) on sen helpompi lähteä temponlisäykseen.

Lopussa vielä toista sama kuvio (lävistäjä, pääty-ympyrä, voltti ympyrän sisällä ja kaarto poikki radan) vielä siten että tulet lävistäjän keskikäynnissä, nosta laukka lävistäjän jälkeen ja ratsasta ympyrän avoin sivu  lisäten laukan tempoa, lähes keskilaukkaan. Ympyrän jälkeen vielä voltti harjoituslaukassa. Ole tarkkana että laukassa säilytät sisäohjalla asetuksen myös lisäyksessä, muuten voi helposti käydä niin että hevonen rikkoo laukan raville siirtymässä keskilaukasta harjoituslaukkaan. Tosin, heti ympyrän jälkeen ratsastettava voltti on aika hyvä kontrolloiva tie, mutta pidä silti huoli että saat hevosen pysymään kasassa.

Syy miksi tällä tunnilla harjoitellaan keskiravit ja keskilaukat ainoastaan ympyrän puolikkaalla, johtuu ihan siitä että tie on lyhyempi (ei kuluta hevosta niin paljon) ja myös siitä että ympyrällä saat hevoseen paremman tuntuman ja pystyt silloin hallitsemaan sen myös keskiaskellajeissa. Ja kun hallinta on saavutettu ympyrällä, on siitä helppo jatkaa keskiaskellajissa myös suoralle uralle!

Toista myös tämä kuvio muutaman kerran molempiin kierroksiin, muista antaa hevosen kävellä välissä ja sen jälkeen voitkin verrytellä hevosen ravissa ja sen jälkeen käyntiä ja kiitos!

Oikein hyviä treenihetkiä kaikille ja seuraavaksi onkin jo vuorossa toukokuun koulurata, joka on K.N. Special! Niin se aika vaan rientää!

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti