lauantai 14. kesäkuuta 2014

Pohkeenväistön B

Tämän harjoituksen onnistuminen edellyttää että hevonen ymmärtää sivullevievän pohkeen vaikutuksen ja ratsastajan tulee osata käyttää pohjetta oikeaan aikaan oikealla paineella. Mikäli etuosankäännöksissä on saatu takaosa mukavasti väistämään, on luonnollista siirtyä tähän harjoitukseen pohkeenväistön opettelussa.

Alkukäyntien jälkeen voit varmistaa hevosen kuuliaisuuden kulmassa tehtävillä pysähdyksillä molempiin suuntiin. Voit myös herkistellä hevosta väistävälle pohkeelle tekemällä muutamia etuosankäännöksiä kentän keskellä, jolloin joudut hallitsemaan ohjilla hevosen etuosaa huomattavasti enemmän kuin kulmissa tehtävissä käännöksissä.

Näiden jälkeen verryttele hevonen kevyessä ravissa, ja lepotauon jälkeen siirry harjoitukseen. Ratsasta ensin uraa pitkin, ja pitkällä sivulla pidä hevosen etuosa uralla ohjien avulla, ja samalla siirrät ulkopohjetta aavistuksen taaksepäin ja pyydät hevosta väistämään ensin takaosan uran sisäpuolelle ja siitä jatkamaan väistössä, etuosan pysyessä uralla koko ajan. Lyhyelle sivulle tultaessa suorista hevonen ja ratsasta käyntiä aktiivisemmaksi. Lyhyellä sivulla käännä hevonen isolle voltille ja työskentele voltilla muutama kierros siten että pienennät volttia kierros kierrokselta. Tällä varmistetaan se että todellakin hallitset ohjilla hevosen etuosan! Muista pitää ohja riittävän lyhyenä ja kädet kannettuna harjan yläpuolella, jotta ohjasotteesi menevät perille nopeasti. Voltilla ei ole tärkeää taivuttaa hevosta, vaan etuosan siirtäminen on se juttu.

Voltin jälkeen jatka seuraavalle pitkälle sivulle jossa toistat saman harjoituksen. Ja taas lyhyelle sivulle volttiharjoitukseen. Tee harjoitus muutaman kerran toiseen suuntaan, anna hevosen kävellä välillä pitkällä ohjalla ja toista harjoitus sitten toiseen suuntaan.

Käynnissä onnistuneen harjoituksen jälkeen voit toistaa saman harjoituksen ravissa. Työskentele harjoitusravissa, ja muista, jos hevonen ei siirrä takaosaansa uran sisäpuolelle, älä voimista pohjeapua vaan muistuta hevosta pidätteellä ja tiiviillä istunnalla että ratsastajan apua tulee odottaa. Kun hevonen on reagoinut pidätteeseen, toista väistävä pohje uudestaan. Edelleen, kiinnitä huomiota ohjaspituuteen, ravissa voit jopa vähän lyhentää ohjaa entisestään, sillä hevonen nousee vähän parempaan ryhtiin ravatessaan ja tuntuman säilyttämiseksi voi olla tarpeen lyhentää ohjaa. Pidä ohjilla jatkuvasti huolta että hevosen etuosa pysyy uralla, voit välillä jopa "siirtää" etuosaa lähemmäs uraa jos se uhkaa siirtyä uran sisäpuolelle. Muista, ohjilla hallitset etuosaa ja pohkeilla takaosaa!

Mikäli hevonen ei väistä pohjetta, hidasta tempoa tai pysäytä hevonen kokonaan ja vasta sen jälkeen käytä väistävä pohje uudestaan. Hevosen pitää reagoida pidättävään apuun ennen kuin se voi reagoida sivullevievään apuun! Voit myös palata askelissa taaksepäin ja työskennellä muutaman etuosankäännöksen molempiin suuntiin jotta askelmerkit palautuvat taas kohdilleen!

Käynnissä ja ravissa tehtyjen väistöharjoitusten jälkeen voit työskennellä hevosta laukassa isolla keskiympyrällä loivasti taivuttaen muutaman kierroksen ja välillä siirtyä laukassa uralle, jossa huolehdit hevosen suoruudesta ja aktiivisesta laukasta.

Harjoitusta voi hieman vaikeuttaa siirtämällä hevosen kokonaan uran sisäpuolelle ja toistaa harjoituksen siinä. Näin ollen kentän aita ei vaikuta hevoseen jarruttavasti, ja ratsastaja joutuu entistä tarkemmin huolehtimaan hevosen etuosasta.

Tässä onkin vierähtänyt jo tovi, joten verryttele hevonen vaikka maastossa ravaten ja kävellen ja se oli taas sitten siinä!

3 kommenttia:

  1. Tähän kun saisi vielä videot havainnollistamaan. Kerropa nyt vielä tampiolle, että tässä uralla tehtävässä harjoituksessa hevosen pitää siis olla mahd suora. Takajalat väistävät uran sisäpuolella, entä etujalat, astuvatko ne ristiin uralla vai menevätkö enemmän suoraan?

    VastaaPoista
  2. Niitä videoita ja kuvia oli tarkoitus lisätä näihin jokaiseen postaukseen, mutta totesin että niin kunnianhimoisella suunnitelmalla postauksia tulisi entistäkin harvemmin, joten sen jouduin unohtamaan heti alkuvaiheessa!

    Tässä harjoituksessa etujalat astuvat hieman ristiin, jotta kropan suoruus on mahdollista säilyttää. Tärkeätä on kuitenkin olla ahnehtimatta liikaa väistön jyrkkyyden suhteen, ettei eteenpäinpyrkimys häviä!

    Väistössä on hyvä muistaa että mieluummin loiva ja etenevä, kuin jyrkkä ja paikallaan polkeva!

    VastaaPoista
  3. Juuri tarpeellinen kommentti, kiitos!

    VastaaPoista