perjantai 3. huhtikuuta 2015

Läpiratsastus?

Sana lienee tuttu? Lienet itsekin käyttänyt sitä joskus? Mitä läpiratsastuksella oikeastaan tarkoitetaan?

Huolestuttavan usein kuulee ratsastajan mainitsevan että käy ihan nopeasti vaan ratsastamassa hevosen läpi. Ensimmäisenä korvaan kalskahtaa nopeasti ratsastaminen. Onko se edes mahdollista? Nähtävästi, sillä niin moni sitä tekee. Ja kun näen tätä nopeata läpiratsastusta, näen turhan usein vahvaa pohkeiden ja ohjan käyttöä, lyhyttä verryttelyä, hevosen vaatimista maksimiteholle heti ensi askeleesta lähtien sekä mitätöntä loppuverryttelyä. Onko näin suoritettu läpiratsastus edes tarpeellista, sillä siitä ei koidu hevoselle muutakuin lihaskipuja, joka jättää vääjäämättä huonon maun suuhun ratsastuksesta. Voisiko vaihtoehtoisesti jättää vaan hevosen ratsastamatta, jos ei kuitenkaan ole aikaa ratsastaa sitä huolellisesti ja ajan kanssa? Hevonen varmasti valitsisi vapaapäivän huonosti suoritetun ratsastuksen sijaan.

Itse ajattelen että jokainen kerta kun nousen hevosen selkään, on kyseessä läpiratsastus, ja tehtävät tehdään loppuun asti. Se ei silti tarkoita tuntikausien hinkkaamista, vaan ainoastaan huolellista ratsastusta, jokaisen tehtävän osalta.

Mitä läpiratsastus sitten on? Omasta mielestäni se on hevosen herkistelemistä avuille, sen koko kropan taipuisuuden varmistamista ja lisäämistä, painon lisäämistä takajaloille, pois etujaloilta, sekä ennen kaikkea hevosen kokonaisvaltaista jumppaamista, jotta se pystyy suoriutumaan ratsastajan sille asettamista tehtävistä sekä pysymään terveenä mahdollisimman pitkään.Näin tarkasteltuna aika mittava kokonaisuus, vai mitä?

Miten sitä läpiratsastusta sitten tehdään? Jos olet viitseliäästi lukenut aiemmat postaukseni, vastaus löytyy niistä. Läpiratsastus on yhtä kuin huolellinen alkuverryttely, jossa annetaan hevoselle riittävästi aikaa vertyä. Läpiratsastus on useiden siirtymien ratsastamista, kaikissa askellajeissa, joka avuille herkistämisen lisäksi saa hevosen ottamaan enemmän painoa takajaloilleen. Läpiratsastus on huolellisten taivutusten ratsastamista, oli ne sitten avo-, sulku- tai vastataivutuksia, tai taivutuksia ympyräuralla. Läpiratsastus on näiden taivutusten kautta hevosen suoristamista, jotta hevonen voi suoriutua sille asetetuista tehtävistä hyvässä tasapainossa ja kiirehtimättä. Läpiratsastus on pohkeenväistöä, käännöksiä etu- ja takaosalla sekä peruutusta. Läpiratsastus on siis aivan "tavallista" ratsastamista, mutta tärkeää on tehdä siitä aivan tavallisesta ratsastuksesta vielä vähän huolellisempaa.

Ajatellaan kaikki siten että tehdään jokaisesta ratsatuskerrasta sellainen, että hevonen lähtee kanssamme töihin ensi kerrallakin mielellään.

Tässäpä kaikille haastetta, tarkkaile omaa ratsastustasi sopivan kriittisesti, ja mieti sorrutko turhan usein nopeaan "läpiratsastukseen" sen sijaan että tekisit asiat huolellisesti?

4 kommenttia:

 1. Linkkasin tämän tuonne blogini puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkkauksesta! Täytyykin käydä tutustumassa blogiisi!

   Poista
 2. Pakko kommentoida vaikka vanha postaus onkin. Itse huomaan että kun olen väsynyt tai mikään ei oikein nappaa ja lähden kentälle työskentelemään hevosellani, en ratsasta hevosta huolellisesti. Ratsastus on vähän sellaista että kunhan pyörii kenttää ympäri muutaman kierroksen käynnissä ravissa laukassa. Huono tapa josta pitäisi ehdottomasti pyrkiä pois. Nykyään tosin minulla on paljon parempi motivaatio ratsastaa hevostani sillä ihan äskettäin opin ratsastamaan sitä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

   Tuo on niin totta että väsyneenä tai muuten vaan huonosti keskittyen ei ratsastuksesta tule oikein mitään, ja silloin onkin fiksumpi lähteä vaikka maastoon tai ihan vaan olla ratsastamatta! Itse aina ajattelen niin että hevonen on ansainnut tulla hyvin ratsastetuksi jokainen kerta kun sen satuloin, ja se kummasti auttaa ainakin itseäni! Että jos hevonen suostuu minun kanssani tekemään töitä, olen minä sille sen velkaa että teen asiat mahdollisimman hyvin!

   Hyviä ratsastushetkiä sinulle!

   Sari

   Poista