Tällä tunnilla tehdään lyhyitä, tai toisinsanoen, nopeita siirtymiä sekä ratsastetaan sekä ympyrällä että voltilla.
Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja jatka töitä käynnissä. Ratsasta molempien pitkien sivujen alkuun käynnissä muutama askel temponhidastusta, siten että hevonen lähes "hiipii" eteenpäin. Muista vaikuttaa tiiviillä istunnalla ja hieman pidättävällä ohjalla. Ole kuitenkin tarkkana että kädessä säilyy pieni jousto, sillä jos käsi pysähtyy paikoilleen tai vielä pahempi, vetää taaksepäin, ei hevosella ole muuta mahdollisuutta kuin pysähtyä. Tee kädestäsi siis raskaampi, siten että joustoa on, mutta hieman vähemmän kuin normaalisti. Muutaman hitaamman käyntiaskeleen jälkeen rentouta kädet, "avaa" reidet ja polvet ja päästä hevonen taas normaaliin käyntiin. Tällä polvien ja reisien avaamisella tarkoitan sitä, kun istunnan tiivistämisessä sinä vähän suljet polvia eli tuot niitä lähemmäs, tiiviimmin, hevosen ympärille, ja samoin teet reisillä, tämä saa siis aikaan sen että hevonen hidastaa askeltaan, niin kun tämän jälkeen avaat polvet ja reidet, sinä ikäänkuin sallit hevoselle taas reippaamman tempon.
Pitkien sivujen loppuun suorita käynnistä pysähdys, eli nyt teet tiivillä istunnalla samat asiat (sulje polvet ja reidet) mutta nyt käden liike pysähtyy, jolloin hevonenkin pysähtyy käden mukana. Mikäli hevonen ei pysähdy silloin kun olit itse sen suunnitellut, on tärkeää että et pidätä yhtään enempää, mutta et myöskään myötää kädellä yhtään, vaan pidät vaan sitkeästi vastaan, ja odotat että hevonen lopettaa kättä vastaan kävelemisen. Yleensä muutaman kerran jälkeen hevonen pysähtyy heti kun sinun kätesikin pysähtyy, sillä se on todennut että kättä vastaan kävelemällä se ei saavuta mitään.
Työskentele molempiin suuntiin muutama kierros näin käynnissä, eli pitkien sivujen alkuun temponhidastus ja pitkien sivujen loppuun pysähdys. Tämän jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.
Jatketaan verryttelyä kevyessä ravissa, uraa pitkin. Alkuun hae vaan hevoselle sopivaa tempoa ravissa, pitäen huolta sen suoruudesta. Kun sopiva ravi on löytynyt, voit ratsastaa joka kierrokselle yhden pääty-ympyrän ravissa, jossa hidastat vähän ravin tempoa. Pyri vaikuttamaan ravin tempoon omalla kevennykselläsi, eli tee kevennyksestä vähän hevosta hitaampi, jolloin hevonen mukauttaa askeleensa sinun kevennykseesi sopivaksi. Ympyrän jälkeen jatka taas uraa pitkin, ja uralla pyydä hevosta pohkeella hieman reippaampaan tempoon. Taas seuraavalla kierroksella tee pääty-ympyrä hitaammassa tempossa, ja palatessasi uralle lisää hieman tempoa. Muista olla tarkka että tee temponhidastus istunnalla ja temponlisäys pohkeella, vältä muiden apujen käyttämistä "turhaan". Toista tämä harjoitus molempiin kierroksiin, ja anna taas hevosen levätä hetki vapaalla ohjalla.
Ja sitten varsinaiseen harjoitukseen! Harjoitus tehdään keskiympyrällä. Ratsasta keskiympyrää harjoitusravissa, ja toisen pitkän sivun keskelle ratsasta lyhyt käyntisiirtymä. Lyhyellä tarkoitan todellakin lyhyttä, eli pidätä ainoastaan sen verran että tunnet hevosen käyvän käynnissä, ja pyydä se heti taas uudestaan raviin. Käyntiaskeleita ei saisi tulla kuin 1-2, tämä on haastavaa, mutta kun uskallat pidättää vain vähän ja olla heti pidätteen jälkeen valmiina pohkeella, homma onnistuu kyllä! Kuvittele vaikka tietynlainen notkahdus käyntiin. Tee tämä harjoitus muutaman kierroksen ajan, eli pysy koko ajan keskiympyrällä, ja toisen pitkän sivun kohdalle käyntisiirtymä.
Tämän jälkeen lisää harjoitukseen voltti, ympyrän ulkopuolelle. Kuvitellaan että olet ratsastanut ympyrää oikeassa kierroksessa. Toisessa päädyssä (käyntisiirtymäkohdan jälkeen) käännä hevonen voltille vasemmalle, eli ympyrän ulkopuolelle. Ratsasta voltti myös ravissa, mutta pidä nyt huolta sisäpohkeella että hevosen ravi säilyy tarmokkaana, vaikka joudut taivuttamaan hevosta hieman enemmän voltilla kuin ympyrällä. Yhden voltin jälkeen paluu ympyrälle. Tee tämä harjoitus muutama kerta, ja sitten voit lisätä loppuun vielä laukannoston. Nosta laukka voltin jälkeen, ja laukkaa keskiympyrällä muutama askel, siten että ennen käyntisiirtymäkohtaa olet jo rauhallisessa ravissa. Toista tämä harjoitus muutaman kerran, ja sitten anna hevosen levätä hetki ennen kuin teet saman harjoituksen toiseen suuntaan. Muista aloittaa harjoitus pelkällä käyntisiirtymällä, lisää harjoitukseen sitten voltti, ja lopuksi vielä lisää voltin jälkeen laukannosto.
Tässä harjoituksessa on aika paljon tekemistä sekä ratsastajalle että hevoselle, ja onkin tärkeää osata kuunnella hevosta, ja heti jos se muuttuu esimerkiksi kovin etupainoiseksi siirtymissä, heittelee päätään tai ei reagoi pohkeeseen normaalilla tavalla, anna hevoselle hetkeksi vapaa ohja jotta se saa lepuuttaa kipeytyneitä lihaksiaan tovin. Sen jälkeen on taas hyvä jatkaa harjoitusta.
Kuten huomaatte, olen aika tarkka siitä että hevonen saa riittävän usein lepotaukoja. Joku saattaa saada jopa vaikutelman että en vaadi ratsukoilta riittävästi, mutta uskokaa pois, vaaditaan kyllä, mutta silloin kun hevonen ja ratsastaja ovat hyvässä kunnossa suoriutuakseen heille asetetuista tehtävistä. Muutama toisto voidaan tehdä, mutta sitten pitää jo levätä, sillä jännittynyt ja vastusteleva hevonen ei opi mitään, emmekä luonnollisestikaan halua että hevoselle jää ratsastuksesta ikävä maku suuhun, emmehän? Kun alusta asti työskentelemme hevosta kuunnellen, ollen sille reiluja mutta kuitenkin sopivan vaativia, kehittyy hevoselle upea halu miellyttää ratsastajaa, ja silloin se antaa meidän hyväksemme itsestään vähän sitä extraakin! Siitä minä ainakin ratsastajana pidän, pidätkö sinä?
Tästä blogista löydät eri tasoisia ratsastusharjoituksia sekä ratsastuskoulun tunneille että itsenäiseen työskentelyyn. Toivon että näistä on apua mahdollisimman monelle hevosten parissa elämästään nauttivalle! Ratsastuksen tavoite, olkoon se meidän jokaisen itse asetettavissa! Nautitaan matkasta kohti tavoitteita yhdessä ystävämme hevosen kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti