tiistai 7. huhtikuuta 2015

Tuntisuunnitelma, esteillä kuumuva hevonen

Keskitytään tällä tunnilla ratsukkoon jossa hevonen tulee vahvaksi esteitä hypätessä. Usein hypätessä vahvat hevoset ovat luontaisesti isoja, isoliikkeisiä ja muutenkin vahvoja. Tätä luontaista "isoutta" ei tulisi kahlita, vaan ratsastajan tulisi sopeutua hevosen luontaiseen (isoon) liikkeeseen ja osattava hyödyntää se parhaalla mahdollisella tavalla. Miten ratsastaja voi vaikuttaa tai olla vaikuttamatta hevoseen siten että se rentoutuu ja hieman rauhoittuu esteillä, parantaen näin myös hyppynsä laatua?

Jo alkuverryttelyssä tulee ottaa huomioon hevosen luontainen rytmi, ja ratsastajan tärkein tehtävä onkin olla pilaamatta sitä liiallisella jarruttamisella. Verryttele hevosta vähän normaalia pidemmällä ohjalla, jotta hevonen pääsee liikkumaan pidemmällä kaulalla, kuono selvästi luotiviivan edessä. Lisäksi alkuverryttely kannattaa suorittaa hieman uran sisäpuolella, jotta hevonen kuuntelee kaikkia ratsastajan apuja, eikä "nojaa" kentän aitoihin. Kuumentuvalla hevosella alkuverryttely on tärkeää pitää mahdollisimman rentona, eli älä prässää hevosta liikkumaan isosti, vaan anna sille mahdollisuus liikkua siinä muodossa joka on sille paras ja luontevin. Alkuverryttelyn jälkeen voit jo vaatia hieman kootumpaa liikkumista.
Verryttelyyn kannattaa liittää mukaan muutamia pidätteitä, siten että ratsastat jalalla hevosta kohti tasaista kättä, ja käsi ikäänkuin ottaa nämä askeleet vastaan. Eli perimmäinen ajatus on luonnollisesti ratsastaa hevosta jalalla kohti kättä, ei kädellä taaksepäin, vaikka monasti kuumuvalla hevosella tämä tuntuu olevan ainoa vaihtoehto. Kädellä pidättäminen saa hevosessa aikaan lievän vastustusreaktion, sillä usein hevosten kuumuminen on seurausta siitä että ratsastaja on estänyt hevosen luontaista liikettä jo pitkään, ja hevonen on tästä syystä jännittynyt, ja yrittää varastaa ratsastajalta lisää vapauttaa kroppansa liikuttamiseen.
Lisäksi verryttelyssä hyviä työskentelymuotoja ovat isot voltit, suunnanmuutokset sekä loivat kiemurat. Ole itse tarkkana ettet ratsasta hevosta istunnalla liikaa, ajattele että jalka on se joka lähettää hevosen eteen ja käsi ottaa tarvittaessa liikkeen vastaan. Aktiivista istuntaa et luultavasti tarvitse juurikaan. Ratsasta paljon siirtymiä, ja tee asia itsellesi helpoksi määrittelemällä valmiiksi tietyt paikat joissa teet siirtymät. Raviverryttelyn jälkeen anna hevosen kävellä vapaalla ohjalla tovi.

Laukkaverryttelyssä ota huomioon ihan samat asiat kuin raviverryttelyssä, hevosen laukan luontaisen rytmin tulee tulla esille, olit sitten perusistunnassa tai kevyessä istunnassa. Jos et osaa itse arvioida sopivaa laukan rytmiä, ajattele ratsastavasi esteradalla 120 cm esteitä, ja kuvittele millaisella laukalla lähestyisit tämänkorkuisia esteitä. Tuntuuko hurjalta vauhdilta? Varmasti, ainakin alkuun, mutta luota siihen että tämä on sitä hevosen parasta laukan rytmiä, jossa hevosen on helpoin edetä, se pystyy rentoutumaan nopeammin ja sitä kautta saat siihen paremman tuntuman ja loppujen lopuksi kontrolliakin. Alussa saattaa tuntua ettei hevonen kuuntele apujasi niin hyvin kuin haluaisit, mutta rentoudu ja luota hevoseen, ja kun se on saanut muutaman kierroksen laukata vapaammin, on sen hallinta huomattavasti helpompaa ja löydätte ihan erilaisen rentouden! Kun olet päässyt isomman laukan makuun, ota mukaan muutamia kootumpia pätkiä, siten että valitset kentällä yhden kirjaimen, jonka kohdalla kokoat laukkaa istumalla perusistuntaan, ja kokoamisen jälkeen lähetät hevosen taas pohkeella eteen, ja nouset itse kevyeen istuntaan. Toista tämä muutaman kerran kummassakin suunnassa.Kun olet verrytellyt hevosen laukassa molempiin suuntiin, anna sen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Ensimmäinen varsinainen tehtävä olkoon tänään yksi yksittäinen maapuomi, joka ylitetään laukassa. Yksittäisen puomin yli laukkaaminen tekee erityisen hyvää ratsastajan "estesilmälle" ja tätä kannattaakin käyttää mahdollisimman usein. Kun laukkaat yksittäisen maapuomin yli, keskity siihen että ensin kaarteesta katsot puomia, pidä huolta että laukka "rullaa" kaarteessa hyvin, ja sen jälkeen vaan rentoudut ja annat hevosen edetä puomille. Muista olla säätämättä laukan askelta liikaa, ainoastaan jos haluat ennen puomia lyhentää laukkaa, istu perusistuntaan ja jos haluat vähän pidentää laukkaa, käytä siihen pohjetta. Hevosella pitää olla tässäkin harjoituksessa se luontainen oma rytmi laukassa, tietynlainen vapaus laukata ilman että sinä säätelet laukkaa liikaa. Pikkuhiljaa puomia ylittäessä rentoudut ja totut hevosesi laukan rytmiin ja tempoon, ja loppujen lopuksi pystyt jo linjan alussa kertomaan miten monella laukka-askeleella saavutat puomin. Muista, ohjasta ei saa vetää taaksepäin missään vaiheessa, tästä jo valmiiksi kuuma hevosesi kuumuu entisestään!

Seuraavaksi lisätään harjoitukseen toinen maapuomi, noin 14 metrin päähän ensimmäisestä. Tähän väliin pitäisi mahtua kolme laukka-askelta, joten tuo 14 metriä on vain suuntaa-antava! Muuta sitä omalle hevosellesi sopivaksi, tärkeintä on että väli ei ole hevosellesi liian ahdas, sillä se lisää ratsukon jännittyneisyyttä. Luultavasti ensimmäisillä kerroilla tulee käymään niin että sinä hieman jäät säätämään ohjalla sitä täydellistä paikkaa hakiessasi, mutta muutaman kerran jälkeen koita "unohtaa" ohja ja tee tarvittavat muutokset joko istunnalla tai pohkeella. Lähtökohtaisesti haluamme nyt hevonen saavan laukata isoa laukkaa myös puomeilla, joten unohdetaan se turha ohjasta pidättäminen. Jos nämä suoralla uralla sijaitsevat kaksi puomia tuntuvat jostain syystä hankalilta ylittää kolmella isolla laukka-askeleella, voit ratsastaa ne loivasti kaartaen, kuten olisit isolla ympyrällä. Kaarteessa ratsastajat jostain syystä "uskaltavat" ratsastaa paremmin eteen kuin suoralla, ja näin ollen saat varmasti puomien välin suoritettua kolmella rennosti etenevällä askeleella!

Seuraavaksi rakennetaan kentälle muutamia esteitä, ristikko, pysty ja okseri. Sen tarkempaa ratapiirrosta en nyt piirrä, esteiden sijoittelu on vapaasti päätettävissä, kunhan niille saadaan aikaiseksi riittävän pitkät lähestymiset, se riittää. Aloita ristikosta, laukkalähestymisellä. Jos ensimmäisellä varsinaisella esteellä käy niin vanhanaikaisesti, että hevosesi lähtee käsistä kuumentuessaan, tule silti esteelle, ja keskity siihen että suoristat hevosen heti esteen jälkeen, ja jatkat laukassa uralle, ja ratsasta huolella seuraava kulma jonka jälkeen siirrät hevosen raviin ja käyntiin. Tärkeimmät asiat olivat siis suoristaminen ja hevosen kontrollointi suoristamisen jälkeen, tällöin avut menevät parhaiten läpi ja hevonen pystyy niihin myös vastaamaan. Estekorkeudet tulee pitää nyt riittävän matalina (50-80 cm) jolloin ei juurikaan haittaa vaikka hevonen vielä alussa vähän ryntää esteille. Tule ristikolle uudestaan, ja muista että laukka tulee ratsastaa jo estettä edeltävässä kaarteessa riittävän isoksi, jotta esteen linjalla laukan luontaista rytmiä ei tarvitse häiritä.

Käy samalla tavoin "läpi" myös pysty ja okseri, antaen hevosen edetä sille ominaisessa isossa laukassa, ja sitä kautta hakien rentoutta tekemiseen. Kun yksittäiset esteet sujuvat rennosti, hyvässä laukassa, voit ratsastaa nämä esteet radan muodossa. Mikäli hevonen ryntää vielä jollekin esteelle, tee sama harjoitus kuin ristikolla, eli suorista hevonen esteen jälkeen, ja ratsasta uralla seuraava kulma huolellisesti ja tehden sinne tarvittaessa rauhallisen siirtymän. Muista aina välillä antaa hevosen levätä hetki vapaalla ohjalla, jotta se ei lihasten kipeytymisen vuoksi jännity.

Kuten huomasitte, tässä ei ollut mitään suuria mullistavia kikkoja kuumuvan hevosen rauhoittamiseksi. En ole koskaan käyttänyt monimutkaisia maapuomiharjoituksia ennen tai jälkeen esteiden tai en ole kokenut hyväksi myöskään pysäyttää hevosta esteiden välissä. Niin kauan kuin ratsukko ei ole rento, ei näillä harjoituksilla mielestäni ole saatu mitään positiivista aikaiseksi. Tärkein muutos pitää nyt tulla ratsastajasta itsestään, siitä että uskallat ratsastaa isolaukkaista hevosta sen vaatimassa tempossa. Kontrolli pitää toki olla, mutta kontrolli ei saa tarkoittaa jatkuvaa ohjasta nyppimistä ja laukan kadottamista.

Kannattaa vaikka aloittaa kuumuvan hevosen kanssa harjoittelu ihan laukkailemalla kentällä vähän normaalia reippaammassa tempossa, ja kun ratsastajalle tulee varmuus tähän reippaampaan laukkaan, on hevonenkin rennompi ja vastaanottavaisempi ratsastajan avuille! Siitä sitten pikkuhiljaa jatketaan yhden maapuomin kautta kahdelle maapuomille ja siitä pikkuhiljaa eteenpäin kohti esteitä! Ja muista aina palata askel taaksepäin jos uudessa harjoituksessa tulee ongelmia.

Rohkeita ratsastuksia kaikille!


13 kommenttia:

  1. Kiitos, tästä oli todella apua! Olen nimittäin lauantaina menossa hyppäämään ruunalla, joka todella kuumuu esteillä. Ja vielä kun lisätään se, että hypyt ovat ekat saikun jälkeen, joka kesti lähes koko talven. Mutta ehdottomasti näitä sun vinkkejä koitan, toivotaan että on apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että saat neuvot vietyä hyvin käytäntöön, taitaa olla aikamoinen meininki teillä jos jo valmiiksi on vähän kierroksilla ja siihen vielä pikku tauko hypyistä päälle! Tämä oli hieman haastava postaus kirjoittaa, kun lähtökohtaisesti hevosen kuumuminen on tietyllä tavalla ratsastajasta lähtöisin!

      Rohkeata etenemistä, ja älä lannistu vaikka ekalla kerralla ei suurta läpimurtoa tulisikaan, pienikin pätkä rentoa menoa, oli se sitten tasaisella, puomilla tai ihan esteellä, on suuri askel tulevaisuutta ajatellen!

      Olisi kiva kuulla jälkeenpäin miten hommat teillä lähti etenemään!

      Sari

      Poista
    2. Kieltämättä tämä mun herra kuumuu jo kun näkee esteitä.. Että on menoa ja meininkiä :D Mä voin voin vielä hyppyjen jälkeen tulla kertomaan, että kuinka sujui!

      Poista
  2. Hengissä selvittiin hyppäämisestä! :D Niin kuin tuossa sanoit, annoin hepan laukata alkuun suht "vapaasti". Se tuntui hirmu oudolle kun ylensä oon kauheesti yrittämässä saada laukkaa lyhyemmäksi ja kootummaksi. Mutta toi laukkaaminen selkeesti auttoi! Tultiin aika pieniä esteitä, mutta jo niistä huomasi kuinka hypyt ja eteneminen oli selvästi rennompaa kun en koko ajan ole säätämässä jotain. Hurjalta se tuntui tulla kovemmassa laukassa esteelle kuin yleensä, mutta keskityin just vaan suoristamiseen. Tuloksena oli hyvä hyppykerta joka oli selkeesti rennompaa ja lopulta rauhallisempaa kuin yleensä.Kiitos vielä vinkeistä, näitä käytetään meillä jatkossakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja unohdin vielä sanoa, että yleensä me hypätään pelhameilla, mut tänään hypättiin nivelillä. Tuli taas todettua ettei se kuolaimen kovuus vaikuta, vaan ratsastus! :)

      Poista
  3. Todella hienoa kuulla että neuvoista oli apua, ja erityisen hyvä että rohkenit laukata kunnolla eteen, vaikka eri tavalla olet ehkä tottunutkin kuumaa hevosta ratsastamaan. Toki se lyhentäminen ja kokoaminenkin on ihan loogista, mutta rentoutta sillä ei välttämättä saavuteta.

    Ja tuo kuolainasia, todella upeaa!

    Näillä onnistumisilla on valtava merkitys tämän blogin kehityksen kannalta, jotenkin tekemälleen työlle saa mukavan kiitoksen ja tarkoituksen!

    Hyviä treenejä jatkossakin!

    Sari

    VastaaPoista
  4. Mulla sunnuntaina kisat kuumuvalla shettistammalla!:D Postaus todellakin oli tarpeen vaikka vanha postaus onkin! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Kiitos kommentista ja toivottavasti kisat menivät hyvin!

      Siihen tällä blogilla pyrinkin että lähes kaikki postaukset, niin uudet kuin vanhatkin, olisivat sillä tavalla ajattomia, että niitä voi hyödyntää koska vaan!

      Sari

      Poista
  5. Vaikuttaa hyviltä vinkeiltä! Mulla on isolaukkainen lv. Tuntuu juurikin niin, ettei esteillä ongelma ole hevosessa vaan lähinnä itsessäni. Jännityn ja yritän liikaa hallita hevosta. Täytyy kokeilla tätä rentoutumisen vinkkiä ja ratsastaa rataa osissa, josko toimisi :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kiitos kommentistasi ja toivotaan että pääset rentoutumisen kautta vaikuttamaan hevoseesi paremmin! Usein ratsastaja tulee tehneeksi vähän liikaa, joka ihan huomaamatta jännittää hevosen. Vähemmän on enemmän!

      Sari

      Poista
  6. Ratsastan pienellä ponitammalla joka innostuessaan lähtee helposti käsistä. Uuden tallin huonojen pohjien takia pääsemme nyt talven jälkeen hyppäämään huomenna ensimmäistä kertaa. Tamma kuumuu todella paljon pelkästään puomitehtävissä. Pelottaa jos poni ryntääkim täysiä vaan esteelle eikä katso yhtään jalkojaan tai tekniikkaansa, ja menemme nurin. Tamma ei omaa kovin isoa liikettä, mutta sitäkin nopeamman. Pellolla päästellessä saamme kepeästi isot hevoskaverit kiinni, joten vauhti pelottaa minua. Täytyy kai silti toivoa vain parasta😅..

    VastaaPoista
  7. Olen saanut uskomattoman paljon vinkkejä täältä blogistasi!

    En hyppää, mutta tulin katsomaan tästä postauksesta vinkkejä isoliikkeisen ja kuuman hevosen ratsastukseen ja palasia yhdistelemällä tästä ja muistakin postauksista sain aikaiseksi eilen todella mukavan itsenäisen tunnin.

    Olen "jarrutellut" hevosta aiemmin ja saanut sen hämmentymään ja reagoimaan päätä nostamalla jne muilla ei niin mukavilla tempuilla, mutta eilen annoin tilaa liikkua hevoselle luontaisella vauhdilla ja uskalsin antaa jopa pohjetta reilummin mitä aiemmin, niin minulla oli huomattavasti rennompi hevonen alla! Kuumuvan hevosen kanssa tulee ainakin minulla sellainen olo, että täytyy jarruttaa ja voisin kuvitella, että olen vetänyt ohjasta ja puristautunut hevosen ympärille tiedostamattani. Nämä sinun ohjeesi tulevat ratsastuksen aikana kuin ääni kentän laidalta ja auttavat todella paljon!

    Suuri KIITOS!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei miten ihana kommentti, kiitos todella paljon!

      Kuvailit juuri todella hyvin kuumuvan ja isoliikkeisen hevosen ratsastuksen perimmäisiä ongelmia, joiden kanssa tosi moni varmasti painii. Suurin haaste on selätetty kun hevonen pääsee liikkumaan sille ominaisella tavalla!

      Ihanaa että voin olla sinunkin virtuaalinen kentän laita-ääni!

      Sari

      Poista