Omasta mielestäni ratsastajan vartalon tärkein osa-alue on keskivartalo, eli käytännössä vatsalihakset. Jos ja kun ne ovat kunnossa (eli hallitset ne) ei ratsastuksessa istunnan osalta ole käytännössä mitään haasteita. Keskivartalolla hallitset sekä hevostasi että omaa istuntaasi, oli sitten kyse jaloista tai vaikka käsistäsi! Kyllä, se on juuri niin helppoa!
Miten muka se voi olla vaan siitä keskivartalosta kiinni? No, jos esimerkiksi ratsastajalla jalat karkaavat liian eteen, pyritään sitä korjaamaan käskyllä "siirrä jalat taaksepäin", joka onkin ihan looginen käsky mutta yleensä aiheuttaa lisää jännitystä jalkoihin ja tätä korjausta joudutaan toistamaan todella usein. Tärkeämpää olisi keskittyä keskivartaloon, tehdä tarvittavat korjaukset siellä ja sen jälkeen todeta että ratsastajan jalat ovat löytäneet omalle paikalleen ihan huomaamatta, lähes itsekseen! Usein nämä asentovirheet johtuvat ainoastaan siitä että ratsastaja ei kannattele itseään riittävästi, ja tämä taas johtuu puutteellisesta keskivartalon hallinnasta.
Sama juttu pätee ratsastajan käsiin, niiden fyysinen korjaaminen aiheuttaa aina jännitystä, ja käden jännitys on erityisen vakava asia sillä se johtaa suoraan hevosen suuhun, ja sitä haluamme varjella kaikelta jännitteeltä. Tavallisin käden asentovirhe on sen painuminen liian alas, eli suora linja hevosen suupielestä ratsastajan kyynärpäähän ei toteudu, ja näin ollen käden jousto ja herkkyys häviää. Kun korjataan keskivartaloa jäntevämmäksi, eli ratsastaja joutuu kannattelemaan itseään keskivartalollaan, nousevat kädetkin vaivattomammin pois hevosen kaulalta ja ne myös pysyvät paremmin kannettuina.
Eikä varmastikaan tule yllätyksenä että keskivartalon hallinta auttaa ratsastajaa säilyttämään tasapainonsa yllättävissäkin tilanteissa. Eli ellei muuten keskivartalojumppa kiinnosta, niin se että pystyt sillä välttämään putoamiset on varmasti oiva motivaattori!
Elleivät perinteiset vatsalihasliikkeet tunnu ihan omilta, aloita helpommasta, eli osta itsellesi voimapyörä, jonka kanssa voit rullailla joka päivä muutaman minuutin ajan, ja kun alat tämän johdosta tuntea vatsalihaksesi paremmin, voit siirtyä tekemään niitä perinteisiä vatsalihasliikkeitä, esimerkiksi vatsalihaspenkissä.
Näiden tehokkaiden vatsalihasliikkeiden lisäksi keskity vatsalihaksiin kaikissa arkisissa toiminnoissa. Jos esimerkiksi käyt kävelyllä tai juoksulenkillä, keskity siinäkin tuntemaan vatsalihaksesi. Juostessa vatsalihasten aktivointi auttaa sinua pysymään paremmassa ryhdissä.
Ja vielä yksi staattinen vatsalihasliike, nimittäin vanha kunnon lankutus! Muista aloittaa maltillisesti, ja kasvata staattisen pidon pituutta hieman jokaisella kerralla!
Näillä arkisilla harjoituksilla ei ole missään nimessä tarkoitus taikoa niitä vatsalihaksia näkyviin, jos ne nyt vähän piilossa siellä ovat olleet, vaan auttaa teitä tuntemaan ja tiedostamaan ne, ja oppimaan niiden tietoista hallintaa.
Kun keskivartalo on näin saatu kuntoon, voimmekin keskittyä muihin ratsastajan jumppaliikkeisiin.
Ja koska kaikki tässä blogissa perustuu yksinkertaisuuteen, ei tässäkään keksitä pyörää uudelleen vaan tehdään hyvin simppeleitä juttuja joista on juuri meille ratsastajille hyötyä:
Oletko ikinä ajatellut, että me uhraamme hevosen lihasten lämpenemiseen todella paljon aikaa ja vaivaa ja villaloimia, mutta ratsastajan lihaksia ei juurikaan lämmitellä. Pahin mahdollinen tilanne on talvella, jolloin ratsastaja istuu hevosen selkään täysin kylmiltään, ja alkukäyntien jälkeen on entistä enemmän jäässä, ja tämä saattaa aiheuttaa lihaksille ikäviä revähdyksiä. Tätä silmällä pitäen ota siis tavaksi että talutat hevosta alkukäyntien ajan, ja kun olet kävellyt ihan normaalisti muutaman kierroksen, ota vaikka puoli kierrosta kävelyä siten että toinen polvi osuu melkein maahan, eli askeleista tulee pidempiä, rauhallisempia ja lisäksi mukaan tulee vähän taivutusta. Tätä kävelytyyliä kannattaa esitellä hevoselle, herkempi yksilö saattaa hieman hämääntyä kun yhtäkkiä kävelytyylisi muuttuu!
Tämän jälkeen voit pysähtyä hetkeksi ja nostaa toisen jalkasi aidalle, sopivalle korkeudelle jotta saat hieman venytystä myös pohkeeseen. Toista tämä myös toisella jalalla, ja muista olla hyvin rauhallinen näissä venytyksissä.
Tämä melkein yksinään riittää jalkojen lämmittelyksi ja venyttelyksi, seuraavaksi voit nousta selkään ja jatketaan selässä vielä muutamia juttuja.
Kun hevonen vielä kävelee vapaalla ohjalla tai seisoo paikallaan, voit vielä avata ylävartaloa seuraavilla liikkeillä:
- Nosta molemmat kädet siihen asentoon jossa ne ovat ratsastaessasi, eli pidä kädet kannettuina ja lähde rauhassa kiertämään ylävartaloasi puolelta toiselle. Pikkuhiljaa kiertoa jatkaen nosta käsiäsi ylöspäin, niin että harjoitukseen tulee mukaan myös käsien venytystä ylöspäin. Kun kätesi ovat kurkotelleet kohti taivaita, laske niitä pikkuhiljaa taas ratsastusasentoon ja lopeta vartalon kierto tähän.
- Koita ottaa vasemmalla kädellä kiinni oikean käden varpaista, ja kun saat niistä kiinni, jää tähän asentoon hetkeksi jotta saat aikaiseksi hieman venytystä. Toista sama oikealla kädellä ja vasemman jalan varpailla.
- Laskeudu selkä pyöreänä halaamaan hevosta, pyrkien saamaan kätesi yhteen hevosen kaulan ympärillä. Ole rauhallinen liikkeissäsi, ja pysy tässä venytyksessä hetken aikaa. Nouse ylös rauhassa, selkä pyöreänä ja jatka venyttäen selkääsi toiseen suuntaan, eli hivuttaudu pikkuhiljaa makaamaan hevosen selän päälle, siten että takaraivosi koskettaa hevosen lautasia. Tähän liikkeeseen hevonen on syytä totuttaa hyvin, ettei teille käy hassusti!
- Erityisen hyvä ylävartaloasi venyttävä harjoitus on venyttää kumpaakin kättä kohti taivasta hevosen kävellessä, eli käynnin rytmiin venyttää vuorotellen oikeaa ja vasenta kättä ylöspäin. Toki voit tehdä tätä paikallaan seistenkin, mutta käynnin rytmissä tämä on huomattavasti hyödyllisempää.
Nämä harjoitukset ovat ne tärkeimmät ja hyödyllisimmät hevosen selässä tehtävät liikkeet, mutta myös tunnin jälkeen on syytä loppuverrytellä. Eli tule taas alas selästä loppukäyntien ajaksi ja kävele lihaksistasi kaikki mahdollinen kireys pois. Mikäli olet ratsastanut "oikein", ei lihaksissasi pitäisi olla sen suurempia kireyksiä, joten tämän kummallisempaa loppuverryttelyä et tarvitse, mutta ota tämä loppukävely ihan tavaksi!
Sitten muutamia harjoituksia jotka sopivat erityisesti ratsastajille vatsalihasliikkeiden lisäksi:
- Erilaiset selkälihasharjoitukset, nämä yhdessä vatsalihasten kanssa pitävät ihan automaattisesti huolta omasta ryhdistäsi ja kannat itsesi paremmin.
- Jalkalihasten varsinaista treenaamista en ole itse kokenut tarpeelliseksi, sillä mikäli reisilihakset kasvavat kovin isoiksi (kuten niillä helposti on tapana), ovat ne ikäänkuin vähän tiellä ratsastaessa. Sen sijaan kaikenlaiset jalkojen lihasten venyttelyharjoitteet ovat ratsastajille omiaan!
- Varsinaista käsilihastreeniä ei ratsastaja tarvitse, sillä käsivoimia ratsastaessa ei tarvita, mutta esimerkiksi selkälihasliikkeitä tehdessä tulee samalla automaattisesti tehtyä käsilihasliikkeitä, jotka riittävät vallan hyvin!
- Kaikenlaiset venyttävät liikkeet niin jalkojen, selän kuin käsienkin osalta ovat ratsastajalle todella tärkeitä, sillä usein ratsastaja tulee hevosen selässä jännittäneeksi lihaksiaan ja lihakset kipeytyvät helposti mikäli niitä ei säännöllisillä venytyksillä avaa.
Pilates ja jooga ovat aivan täydellisiä ratsastajan lajeja, niissä keskitytään ratsastuksen kannalta juuri olennaisiin asioihin, joten jos vaan aikaa riittää niin käykää edes pilatestunneilla!
Suosittelen lämpimästi lukemaan Eerika Häkkisen mahtavan istuntakirjan "Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia", sieltä löytyy istuntaharjoitusten lisäksi huippuhyviä vinkkejä ratsastajan jumppaan.
Ja sitten vielä Grande Finale! Olen jo vuosia seurannut Humantool-satulatuolin taivalta Suomessa, ja hetki hetkeltä tullut entistä vakuuttuneemmaksi tuolin ryhtiä parantavista ominaisuuksista. Itse en ole tuolia testannut kuin jonkun hetken messuilla, eli pidemmältä ajalta en (vielä) voi omia kokemuksiani tähän avata, mutta jo ne muutamat minuutit ovat saaneet minut vakuuttumaan tuolin erinomaisuudesta.
Allaoleva kursivoitu teksti on lainattu suoraan Humantoolin sivuilta.
- HUMANTOOL satula opettaa hyvään ja ryhdikkääseen pystyasentoon.
- Pallomainen rakenne antaa istuimelle liikkeet.
- Keinuvat liikeradat sekä tasapainoilu houkuttelevat terveelliseen liikuntaan työn lomassa.
- Perinteiseen työtuoliin saadaan kaikki satulatuolin edut ja lisäksi vielä terveyttä ylläpitävä liike.
- Fyysinen kunto ja hyvinvointi parantuvat sekä
- pysyvät yllä istuessa työpöydän ääressä.
- Soveltuu erinomaisesti myös kotioloihin, esim. keittiön pöydän ääreen tai kotitoimistoihin.
- Erinomainen apuväline myös iäkkäille tai liikuntarajoitteisille, lantion alueen aktivointiin ja vahvistamiseen.
Terveysvaikutukset:
- Saat liikettä epäterveelliseen istumisasentoon
- Selkä ja keskivartalo vahvistuvat, syvien lihasten toimintojen aktivoitumisen ansiosta.
- Liike vapauttaa selän jännitystiloja, joita syntyy vääristä istuma-asennoista tai esim. urheilusuorituksista.
- Ryhti paranee, kun lantio oppii ja vahvistuu uuteen ja pystympään asentoon.
- Niska- ja hartiavaivat helpottuvat, koska alaselän asento paranee.
- Selkäkivut helpottuvat, kun hermojen välinen paine laskee istuimen liikkeen ansiosta.
- Aineenvaihdunta ja verenkierto paranevat.
- Lantionpohjan lihakset vahvistuvat, mikä auttaa mm. hallitsemaan virtsankarkailua
- Lantionseudun aktivointi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin.
Tätä postausta hahmotellessani Humantool tuli mieleeni, jälleen kerran, ja olin yhteydessä Humantoolin väkeen.
He tarjoavat nyt blogini lukijoille -20% ostoedun koodilla TAVOITE, ja tämä etu on voimassa tästä päivästä lähtien aina 29.2.2016 saakka.
Lämmin kiitos Humantoolin väelle tästä tarjouksesta!
Onko sinulla kokemuksia Humantool-satulatuolista? Jaa ihmeessä kokemuksesi kommenttiboxissa, tai jos vasta nyt intoudut tuolin hankkimaan, palaa myöhemmin kertomaan fiiliksiä! Minä aion nyt hankkia tuon tuolin itselleni, ja tulen kertomaan kokemuksistani ihan omassa postauksesssaan aikanaan. Tähän postaukseen kerään mielelläni teidän muidenkin kokemuksia, joten niitä todellakin saa jakaa! Voitte vaikka lähestyä minua myös sähköpostilla vasenkarisari@gmail.com kokemuksiin liittyen.
Entä miltä ratsastajan jumppaliikkeet vaikuttivat, tuleeko niitä tehtyä jo muutenkin vai tuliko uusia ideoita? Arkinen hyötyliikunta on todella tärkeässä osassa hevosten kanssa touhutessa, joten kaikessa tekemisessä kehotan hyödyntämään sitä.
Nyt kaikki jumpalle ja klik klik satulatuoliostoksille!
Mä harjoittaisin selkälihasliikkeitä vähintään yhtä paljon kun vatsaa, että tulee tukirangan molemmpia puolia vahvistettua. Monta ryhtiä ylläpitävää liikettä tehdään selän lihaksilla.
VastaaPoistaHyvä huomio, en ottanut selkälihasten tärkeyttä riittävästi huomioon, sillä olen huomannut että ihmisillä on eniten haasteita vatsalihasten hallinnan kanssa, mutta onhan se niin että koko "korsetti" pitää olla kasassa ennen kuin homma pelaa!
PoistaKiitos Aida tarkennuksesta!
Sari
Moi! Jos aikuisella, ratsukoulutetulla hevosella on vaikuksia asettua sekä oikealle että vasemmalle pyydettäessä, mitä tehdä? Mitkä ovat oikeaoppiset avut pyydettäessä hevosta asettumaan?
VastaaPoistaHeippa!
PoistaVaikea ottaa kantaa juuri sinun hevosesi haasteisiin asetuksessa, johtuvatko ne esimerkiksi hammaspiikeistä tai jostain muista, mutta yritän nyt antaa tämmöisen "yleismaailmallisen" ohjeen.
Tämmöisessä tilanteessa aloittaisin asetuksen opettamisen hevoselle ihan alusta, eli maastakäsin. Pysäytä hevonen uralle, eli seinän tai aidan vierelle ja ota ensin sisäohjasta kiinni n. 10-20 cm kuolaimesta, ja ota sillä ote "kohti ratsastajan kättä" eli sitä paikkaa jossa ratsastajan käsi olisi oikeastikin. Ei siis suoraan sivulle vaan aavistus taaksepäin. Otteen tulee olla pieni, jotta se ei ole vetävä, ja seuraa miten hevonen siihen reagoi. Hevosen tulisi liikuttaa päätään paineen suuntaan, eli hieman kääntää sitä ja asettua. Jos hevonen ei reagoi siihen, pidä apu "päällä" ja odota kunnes hevonen kääntää hieman päätään. Heti kun näin tapahtuu, myötää ohjasta ja kiitä vaikka äänellä. Toista tätä harjoitusta siten että hevonen raagoi kolme kertaa asettavaan ohjaan kääntämällä päätään ja rentouttamalla suutaan. Tämän jälkeen käännä hevonen toiseen suuntaan, mutta pysy edelleen paikalla uralla ja tee sama nyt toisella ohjalla.
Pikkuhiljaa voit ottaa ohjasta kiinni vähän kauempaa kuolaimesta ja näin saat otteen suuntautumaan entistä enemmän ratsastajan käden paikalle.
Mikäli hevonen reagoi asetukseen vastustamalla apua, esimerkiksi heittämällä päätä ylös tai vastaavasti painumalla kuolaimen alle, on todella tärkeää pitää apu kuitenkin päällä, mutta varo ettet yhtään voimista sitä vaan ikäänkuin kädellä seuraat hevosen pään liikkeitä ja odotat että hevonen myötää.
Alussa voi myös käydä niin että hevonen ei varsinaisesti vastusta apua, mutta ei syystä tai toisesta sitä "ymmärrä". Tällöin voit aivan hieman ohjata otetta hieman enemmän sivullepäin kuin taakse, mutta vain siksi aikaa että hevonen hoksaa mitä otteesi tarkoittaa.
Kun tämä sujuu paikallaan maastakäsin, voit tehdä saman selästä, eli pysäyttäen hevosen aidan vierelle ja tästä asettaa hevosta pehmeästi vasemmalle ja oikealle. Ja kun tämä sujuu, samat asiat tehdään muissakin askellajeissa. Kun hevonen asetetaan liikkeessä, tulee muistaa pitää asetuksen puoleiselle pohkeella huolta että hevonen ei lähde kokonaan kääntymään asettavan ohjan puolelle vaan kääntää ainoastaan päätään. Samoin hevosen tulee myös tukeutua vastakkaiseen ohjaan, joka ei siis missään nimessä olla kova vaan sallia hevoselle tuntuma, samalla säädellen kaulan suoruutta.
Kaikista tärkein asia onnistuneessa asetuksessa on hevosen myötääminen ohjan pienelle paineelle ja ratsastajan käden riittävän pieni apu. Niin kauan kun hevonen vastustaa ratsastajan ohjasapua, ei se voi asettua.
Eli, lyhyesti sama juttu, opeta hevosellesi asetus kuten se olisi vasta varsa/nuori hevonen ja ottaisi ensiaskeleitaan kuolaimeen ja tuntumaan totuttelussa.
Toivottavasti tästä oli teille apua. Olisi todella mukava kuulla jos sait näistä ohjeista apua hevosellesi!
Sari
Heippa. Löysin juuri blogisi ja onpa se kivan monipuolinen. Itselläni on tällä hetkellä epäselvyyttä taivutusten ja väistöjen kanssa. Teoriassa selkeitä mutta käytännössä ei. Mua sekoittaa niiden englanninkieliset termit. Shoulder in on avotaivutus ja shoulder out sulkutaivutus. Leg yield pohkeenväistö mutta mikä on haunches in( oikeinkirjoitus voi mättää ) ja travers. Osaatko auttaa. Oon painunut tämän ongelman kanssa kauan ja se sekoittaa ajatukseni.
VastaaPoistaHeippa ja tervetuloa mukaan!
PoistaOlen aikanaan pitänyt jonkin verran tunteja myös englanniksi ja silloin tuli enemmän perehdyttyä englanninkieliseen ratsastustermistöön.
Avotaivutus on Shoulder In
Sulkutaivutus uralla on Travers tai Haunches In
Vastataivutus on Renvers tai Haunches Out
Sulkutaivutus diagonaalilla on Half-Pass
Pohkeenväistö on Leg Yeild
Nämä englanninkieliset termit saattavat välillä sekoittaa, en esimerkiksi itse ole kuullut käytettävän mainitsemaasi Shoulder Out-termiä. Välillä yritin itse selittää näitä termejä loogisesti itselleni, mutta se ei oikein minullekaan selvinnyt, siksi olen vaan opetellut ne ulkoa!
Toivottavasti tämä auttoi edes vähän!
Sari
Piti vielä tulla takaisin kun jäi tuo shoulder-out vaivaamaan. Vanhoista kirjoistani sen bongasin, ja hetki meni ennen kuin (luultavasti) ymmärsin mitä se tarkoittaa. Shoulder out on kuten avotaivutus (shoulder-in), mutta ratsastettuna siten että hevosen takaosa on uran sisäpuolella ja etuosa uralla. Helpoin ehkä havainnollistaa siten että ratsasta avotaivutusta (shoulder-in) eli hevosen takaosa on uralla ja etuosa uran sisäpuolella, taivutus on sisäänpäin. Shoulder-out on kuten tämä harjoitus, mutta kuvittele että hevosen turpa on nyt lähempänä aitaa kun avossa hevosen takaosa oli aidan lähellä. Eli sama taivutus, mutta hevosen etuosa liikkuu aidalla (uralla) ja takaosa uran sisäpuolella. Jos siis teit avoa oikeassa kierroksessa, hevonen on taivutettuna oikealle, takaosa uralla ja etuosa uran sisäpuolella. Kun teet shoulder-outia, olet tässä tapauksessa vasemmassa kierroksessa, mutta hevonen on taipunut oikealle.
PoistaAargh, vaikeaa, miten sen selittäisi helpommin???
Jos vastataivutus (renvers) on sulkutaivutuksen (travers) pari, (taivutus samaan suuntaan), on shoulder-out (vasta-avotaivutus???) shoulder-inin (avotaivutus) pari, eli taivutus on samaan suuntaan.
Voi hemmetti näitä lontoolaisia, selventäkää joku joka paremmin tietää, mutta näin mä sen ymmärsin!