sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Tuntisuunnitelma, pelkkää käyntityöskentelyä

Tällä kertaa tehdään töitä pelkästään käynnissä, joillekin se voi olla näinä pakkaskeleinä olosuhteiden pakon sanelemaa tai joillekin tämä voi olla ainoastaan vaihtelua normaaliin, joskus nopeatempoiseenkin työskentelyyn. Tai, mikäli hevosesi on rokotettu eikä saa rasittua, on tämä tuntisuunnitelma hyvä juuri siihen hetkeen kun haluat kuitenkin päästä hevosesi kanssa tekemään edes jotain järkevää!

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja aloita ratsastamalla jokaiseen kentän kulmaan takaosankäännösmäinen käännös. Eli, hevonen kääntyy rungostaan lähes suorana, ulko-ohjan ja ulkopohkeen avulla, sisäohjan näyttäessä hieman suuntaa. Muista huolehtia oman katseesi suuntaamisesta käännöksen suuntaan, käytännössä oma katseesi on ensimmäinen kääntävä apu. Sen jälkeen sisäohja näyttää käännöksen suuntaa, mutta varsinaiset kääntävät avut ovat ulko-ohja (tukeutuen hevosen kaulaa vasten) ja ulkopohje (siirtyen hieman satulavyön taakse, ettei hevonen tulkitse sitä eteenpäinvievänä apuna). Muutama askel ennen kulmaa ja takaosankäännöstä, kokoa käyntiä muutama askel istunnallasi (eli istu ikäänkuin paremmin hevosen ympärille ja "nosta" sen askelia omalla ryhdillä ja pohkeilla). Mikäli kokoaminen on onnistunut, polkee hevonen takajaloillaan pientä ympyrää käännöksen aikana, eli lähes paikallaan. Jos kuitenkin käy niin että hevonen kävelee takajaloillaan isompaa ympyrää kuin olit ajatellut, on se merkki heikosta kokoamisesta (käynti on saattanut pelkästään hidastua) mutta en lähtisi tästä hevosta korjaamaan, sillä mieluummin annan sen kävellä pientä ympyrää kuin että se esimerkiksi peruuttaa.  Käännösten jälkeen pitkille sivuille tempon lisäykset käynnissä, tämä siitä syystä että voidaan varmistaa hevosen olevan koko ajan pohkeen edessä. Lyhyelle sivullekin voit ottaa pienen muistutuksen pohkeella, mutta varo ettet jää pohkeella ahdistamaan hevosta juuri ennen kulmaa. 

Tee tämä molemmissa kierroksissa ja sen jälkeen siirry ratsastamaan uran sisäpuolelle ja tee nyt jokaiseen kulmaan etusosankäännös. Ensimmäisillä kerroilla pysähdysten kautta, mutta kunhan hevonen herkistyy kääntäville avuille, voit ottaa tämän kootun käynnin kautta. Kääntävät avut tässä etuosankäännösharjoituksessa ovat sisäpohje joka on hieman satulavyön takana vaikuttaen hevosen takaosaan sivullevievästi ja sisäohja, joka tarvittaessa vahvistaa sisäpohkeen vaikutusta asettamalla. Ulko-ohja pitää huolta että hevonen pysyy kaulastaan mahdollisimman suorana, ja tarvittaessa myös jarruttaa jos hevonen lähtee sisäpohkeen vaikutuksesta enemmän eteen- kuin sivullepäin. 
Ole tarkkana että lopetat sisäpohkeella kääntämisen ennen kuin hevonen on ottanut viimeisen väistöaskeleen, jotta hevonen ei käännä käännöstä yli. Eli juuri kun tunnet että hevonen on ottamassa viimeistä väistöaskelta, rentouta sisäpohje jotta hevonen saa suorittaa käännöksen loppuun rauhassa, ja sisäpohkeen siirtyessä satulavyön kohdalle saat käännöksen jälkeen heti tarvittaessa ratsastettua sillä käyntiä eteenpäin. Käytä eteenpäinvievää sisäpohjetta vain tarvittaessa, usein riittää kun sisäpohje lopettaa kääntämisen, sisäohja rentoutuu ja hevonen lähtee heti käännöksestä eteenpäin.

Tämän jälkeen vapaat ohjat hetkeksi.

Seuraavaksi ratsastetaan pääty-ympyrällä käynnissä, ja aina ympyrän avoimella sivulla väistetään takaosaa ympyrän ulkopuolelle, siis koko avoimen sivun ajan. Muista huolehtia ohjilla että etuosa pysyy ympyräuralla, ja hevonen rehellisesti väistää pohkeella takaosaansa ympyrän ulkopuolelle. Jatka tätä kolme kierrosta vasempaan kierrokseen ja sen jälkeen vaihda ympyrää ja suuntaa. Toista sama harjoitus kolmen kierroksen ajan myös oikeassa kierroksessa ja tämän jälkeen taas suunnan- ja ympyränmuutos. Vasemmassa kierroksessa avoimen sivun alussa väistöt, (ihan muutama askel, vasen pohje siirtää takaosaa siis oikealle) suoristus  ympyröiden välissä, sitten käännös oikealle ympyrälle ja väistöä avoimen sivun loppuun. (jälleen ihan muutama askel, oikea pohje siirtää takaosaa vasemmalle) Ympyrältä taas toiselle väistöjen kautta.
Tämän voit toistaa myös kolmen kierroksen ajan ja sen jälkeen vapaat ohjat.

Seuraavaksi vielä pitkällä sivulla voltti, avo, voltti, sulku. Avoon lähdetään kuten lähdettäisiin voltille, eli jätä ikäänkuin sisäohja ja ulkopohje kääntämään. Sisäpohje jää satulavyön kohdalle ja estää hevosta lähtemästä käännökseen, samalla kun ulko-ohja säätelee taivutusta. Jos hevonen uhkaa lähteä kokonaan pois uralta, molemmat ohjat pidättävät. Kun olet toisen voltin kohdalla, hellitä sisäpohkeella ja hevonen pääsee siitä suoraan kääntymään voltille, et tarvitse varsinaisia kääntäviä apuja sillä ne ovat olleet ikäänkuin koko ajan "päällä".
Kun jatkat voltilta sulkuun, jätä ulkopohje "päälle" satulavyön taakse jo voltin viimeisellä neljänneksellä, näin hevonen jatkaa taipuneena heti ensimmäisistä askelista, eikä sinun tarvitse voimakkaalla pohkeella siirtää takaosaa uran sisäpuolelle. Sisäohja asettaa ja taivuttaa, sisäpohje on satulavyön kohdalla, estää hevosta poistumasta kokonaan uralta ja antaa hevosen myös taipua sen ympärille, ja ulko-ohja säätele taivutusta.Muista huolehtia että sekä sinä itse että hevosesi katsotte ratsastettavaa uraa pitkin, näin olette molemmat oikeassa asennossa sulkutaivutukseen nähden.  Kun lähestyt pitkän sivun loppua, hellitä kaikilla muilla avuilla paitsi jätä ulko-ohja hieman tukevaksi,  näin hevonen suoristuu ja jatkaa uraa pitkin. Sulkutaivutuksen jälkeen ratsasta toisella pitkällä sivulla muutamia temponlisäyksiä käynnissä, näin varmistat että hevonen on hyvin pohkeen edessä ennen taivutusharjoitusta.

Tee tämä harjoitus kolme kertaa ensin vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen hetkeksi vapaat ohjat ja sen jälkeen sama harjoitus vielä oikeassa kierroksessa kolme kertaa ja sen jälkeen voitkin antaa vapaat ohjat ja laskeutua vaikka taluttamaan hevosta loppukäyntien ajaksi!

Oikein hyviä pakkaskelin ratsastuksia ja toivotaan lumisia päiviä tänne eteläänkin, jotta päästään hyödyntämään lumihankien tuoma vaihtelu ja vastus ratsastuksessa!

2 kommenttia:

  1. Hei! Olisiko sinulla ehdotuksia tuntisuunnitelmaan takajalan kuntoutuksessa olevalle? Voimme jo ravissa tehdä töitä ja hieman laukassakin. Hevonen tulee jäämään ihan vain kevyeen käyttöön, hankoside kun meni sieltä takajalasta :/

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Näihin kuntoutuksessa oleville ratsuille en oikein uskalla antaa sen kummempia suunnitelmia. Hankkarivamman parantelu on aina pitkä ja tylsähkö tie ja siinä tulisi konsultoida hoitavaa eläinlääkäriä mahdollisimman usein.

    Toki, ainakin kuntoutuksen alkuvaiheessa välttäisin jyrkkiä käännöksiä, varsinkin ravissa ja laukassa sekä kaikenlaisia liikkeitä joissa jalka saattaa joutua kiertymään, eli takaosankäännöksiä ja väistöjä välttäisin tässä vaiheessa.

    Myös alkuverryttelyyn panostaisin huolella, ja varsinkin kuntoutuksen alkuvaiheessa voi liikutus ollakin pelkkä alkuverryttely, varsinkin jos ell on antanut jonkinlaisia aikamääreitä liikunnalle tässä vaiheessa.

    Ratsastuspohjan tasaisuus ja pitävyys ovat myös erityisen tärkeitä, ja vaikka kuntoutuksessa on tärkeää pitää huolta myös hevosen psyykkisestä puolesta, (eli käydä maastossa riittävän usein), tulee sen kanssa olla tarkka ettei maaston epätasaiset pohjat rasita jalkaa väärin.

    Pahoittelen etten uskalla antaa tämän enempää apuja, nämä kuntoutukset ovat aina niin yksilöllisiä ja riskialttiita.

    Toivottavasti hevosesi kuntoutuu mahdollisimman hyvin ja saatte jatkaa yhteistä taivaltanne vielä pitkään!

    Sari

    VastaaPoista