lauantai 30. tammikuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Helppo D:3 tehtävät

Tällä tunnilla keskitytään ensisijaisesti tehtäviin joita esitetään Helppo D:3-tason ohjelmassa, eli tämän tuntisuunnitelman on tarkoitus tukea tammikuun koulurataa. 

Aloitetaan alkukäyntien jälkeen ratsastamalla pituushalkaisijaa, kuten tulisit alkutervehdykseen, ja tee pysähdys pisteessä I. Tehdään tämä nyt ensin käynnissä, jotta saadaan käännökset ja pysähdykset haltuun ensin käynnissä ennen kuin siirrytään ravissa suoritettaviin käännöksiin ja pysähdyksiin.  Ole huolellinen tehdessäsi käännöstä pituushalkaisijalle, ratsasta kulma yhtä huolellisesti kuin täällä harjoiteltiin. Tässä pituushalkaisijalle tulevassa käännöksessä on myös erittäin tärkeää että käännät katseesi riittävän aikaisin pituushalkaisijaa kohti, jotta istuntasi kertoo hevoselle tulevasta käännöksestä ajoissa, näin ollen olet pituushalkaisijan linjalla heti ensimmäisistä askeleista lähtien etkä joudu korjaamaan hevosta linjalle myöhemmin.
Kun tulet pituushalkaisijaa, tarkista että hevonen kulkee suorana, eli tunnet yhtä paljon tuntumaa kummallakin ohjalla ja molemmat pohkeesi ovat lähellä hevosen kylkiä. Käynnin tulee pysyä aktiivisena loppuun asti, eli hevonen ei saa jäädä vaille pohjetuntumaa ennen pysähdystä, tämä aiheuttaa lähes aina pysähdyksen epätasapainossa. Kun pidät hevosen pohkeen edessä loppuun asti, ja muistat valmistella pysähdyksen hyvin, tulee pysähdyksestä tasapainoinen. Tasapainoisessa pysähdyksessä hevonen pysyy rauhassa paikallaan ja siitä suoritettu siirtymä tulee olemaan erityisen onnistunut! Erityistä huomiota pysähdyksissä tulee kiinnittää hevosen etuosaan, etujalkojen tulee olla tasan, eli mahdollisimman hyvin vierekkäin. Mikäli toinen etujalka on taaempana kuin toinen, on hevonen etupainoinen, painaa kädelle, ei malta seistä pysähdyksessä ja siirtymästäkin tulee etupainoinen. Tätä voit korjata myötäämällä sen puoleista ohjaa jonka etujalka on taaempana ja antaa pieni merkki pohkeella. Joskus saattaa jo pelkkä ohjalla myötääminenkin riittää ja hevonen ottaa sen viimeisen puolikkaan askeleen korjatakseen itsensä parempaan tasapainoon.

Kun olet pysäyttänyt hevosen ja se on malttanut seistä muutaman sekunnin paikallaan, suorita siirtymä käyntiin ja käännä pituushalkaisijan lopussa samaan suuntaan kuin mistä aloitit pituushalkaisijan. Eli jos aloitit harjoituksen vasemmassa kierroksessa, jatka vasenta kierrosta kolmen kierroksen ajan tehden joka kierroksella pituushalkaisijalla, kirjaimessa I pysähdyksen. Kolmen kierroksen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus oikeassa kierroksessa kolmen kierroksen ajan.

Tämän jälkeen jatka verryttelyä ravissa. Siirrä hevonen kevyeen raviin ja työskentele kummassakin päädyssä pääty-ympyrällä, hyvin loivasti taivuttaen (muista että kaula taipuu todella vähän sisäohjan vaikutuksesta ja myös hevosen takapään tulee olla mukana taivutuksessa ulko-pohkeen avulla). Voit työskennellä pääty-ympyrällä aina kolme kierrosta, sen jälkeen suorista hevonen pitkälle sivulle ja jatka taas toisessa päädyssä kolmen kierroksen ajan. Työskentele muutama kierros vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee samat ympyrätyöskentelyt oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen jatka vielä hetki ravissa, nyt istuen alas harjoitusraviin ja tee kummankin lyhyen sivun keskelle voltit, joiden aikana kokoa ravia hieman istunnallasi, ja voltin jälkeen ratsasta ensin huolellinen kulma pitkän sivun alkuun (tässäkin hieman kootumpi ravi) ja kulman jälkeen suoristus ja päästä hevonen keskiraviin. Muista avata istuntaasi ja tuoda käsiäsi hevosen suuta kohti, älä pumpppaa istunnallasi ja pohkeillasi vaan anna hevosen ravin "suurentua" lähes itsekseen.  Ennen seuraavaa kulmaa kokoa taas ravi jotta saat ratsastettua sen huolellisesti, kulman jälkeen lyhyen sivun keskelle voltti, sen jälkeen taas tarkka kulma ja pitkällä sivulla keskiravia. Tee tämä parin kierroksen ajan kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen hevoselle vapaat ohjat ja hetkeksi käyntiä.

Kun olet kävellyt hetken vapaalla ohjalla, ota ohjat tuntumalle ja jatketaan työskentelyä keskittyen tarkemmin volttien ratsastamiseen. Aloitetaan käynnissä siten että jää M kirjaimen kohdalle voltille. Ole tarkkana että voltin koko pysyy halkaisijaltaan 10 metrissä, eli jos ratsastuskenttäsi on leveydeltään 20 m, älä ylitä keskihalkaisijaa voltin aikana. Voltilla on tärkeää että se alkaa samasta pisteestä mihin se päättyy, eli tässä tapauksessa aloita voltti M kirjaimesta ja palaa voltilta uralle M kirjaimen kohdalla. Voltin ratsastaminen kannattaa suorittaa siten että jaa voltti neljään neljännekseen, ja suorita jokaisella neljänneksellä samankaltainen käännös kuin kulmassa, tosin ei yhtä jyrkällä taivutuksella, mutta kuitenkin samoja apuja käyttäen. Sisäohja asettaa, kääntää ja taivuttaa, sisäpohje on satulavyön kohdalla, lähellä hevosen kylkeä mutta ei jännittyneenä, ulko-pohje satulavyön takana huolehtii takaosan taivutuksesta (takaosa ei saa "pudota" voltin ulkopuolelle) ja ulko-ohja säätelee kaulan taivutusta ja tarjoaa tuen hevoselle. Samalla ulko-ohja huolehtii ulkolavasta, se ei siis saa myöskään pudota pois voltin uralta. Kun ratsastat voltin näin huolellisesti, tulet huomaamaan että volttisi pysyy aina pyöreän muotoisena, ja hevonen ei pääse pullahtamaan missään vaiheessa isommalle voltille. Jos käännät hevosta ainoastaan voltin alussa (kuten usein näkee tehtävän) käy siinä aina niin että yhtäkkiä huomaat hevosen karanneen avuiltasi ja voltin kaarelta, ja yrität kiireellä korjata sitä takaisin voltin uralle, joka ei sen yhden voltin aikana tule onnistumaan. Näin olen huomaamattasi ratsastanut soikion voltin sijaan. Ongelmia tulee myös jos käännät hevosta "liikaa" voltin aikana, eli olet kiinni sisäohjassa koko voltin ajan, tämän myötä voltista tulee liian pieni ja hevonen kaatuu sisälle. Tätäkään tuomari ei katso hyvällä.

Pysy samalla voltilla kolmen kierroksen ajan, sen jälkeen vaihda suuntaa ja volttia (ratsasta volttikahdeksikko) eli siirrä voltti H kirjaimeen ja toiseen suuntaan. Työskentele tässä toisella voltilla ja toisessa suunnassa samalla tavalla kuin aiemmin, ja kun olet ratsastanut voltilla kolme kierrosta, päästä hevonen uralle suoraksi ja anna sen venyttää käyntiään keskikäyntiin.

Pikku hetki taas vapaalla ohjalla ja seuraavaksi tehdään samat volttiharjoitukset harjoitusravissa.  Voit hieman koota ravia istunnallasi voltin aikana jotta saat vähän enemmän aikaa ratsastaa voltti rauhassa ja samalla tavalla neljästi kääntäen kuin käynnissäkin. Kun olet työskennellyt muutaman kierroksen voltilla, vaihda taas suuntaa volttikahdeksikon avulla ja työskentele voltilla ravissa myös toiseen kierrokseen. Tämän jälkeen taas suoristus uralle, ja hetki keskiravia.

Tämän jälkeen jatketaan hetki työskentelyä harjoitusravissa. Tule samalla tavalla pituushalkaisijalle kirjaimesta L kuin alussa ja ratsasta tasapainoinen pysähdys pisteessä I. Hevosen pitäisi nyt liikkua hyvin suorana ja tulla tasapainoiseen pysähdykseen volttityöskentelyn johdosta. Pysähdyksen jälkeen siirry harjoitusraviin, ja käännä hevonen oikealle. Käännä hevonen kirjaimesta M lävistäjälle, ja päästä se keskiraviin. Ennen kirjainta E kokoa ravia harjoitusraviin, ja taas kirjaimesta L käännä se pituushalkaisijalle ja pisteessä I suorita pysähdys. Pysähdyksen jälkeen raviin, ja käännä hevonen kirjaimesta C vasemmalle. H-B väli keskiravissa, ja taas kokoa hevonen harjoitusraviin B kirjaimessa. On todella tärkeää koota hevonen hieman ennen tulevaa kulmaa, jotta kulman ratsastus onnistuu ja siitä on teille oikeasti hyötyä! Työskentele muutaman kerran tämä pituushalkaisija-lävistäjä harjoitus, jonka jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Otetaan lopussa vielä pari harjoitusta ravissa. Aloita harjoitusravissa vasemmassa kierroksessa. Ratsasta pitkän sivun keskellä täyskaarto (kirjaimet R-B) ja sen jälkeen lyhyen sivun keskelle kirjaimeen L pysähdys ja 5 askeleen peruutus. Muista peruutuksessa keventää hieman istuntaasi, käytä pohkeita moottorin käynnistämiseen ja ohjia askeleiden taaksepäin ohjaamiseen. Peruutuksesta siirtymä suoraan raviin, ja taas seuraavan pitkän sivun keskelle täyskaarto (kirjaimet S-E) ja taas L kirjaimeen pysähdys ja peruutus 5 askelta. Voit toistaa harjoituksen vielä toisen kerran, ja sen jälkeen jatketaan kohti seuraavaa harjoitusta jossa käydään läpi Helppo D 3-radan yksi vaikeimmista tehtävistä, nimittäin lopputervehdykseen tulo.

Työskentele vasemmassa kierroksessa, ja kirjaimesta R käännä vasemmalle. Tee huolellinen kulma, muista koota ravia sillä heti I kirjaimesta käännät hevosen pituushalkaisijalle eli oikealle. Nämä käännökset seuraavat toisiaan todella nopeasti, jos ensimmäinen kulma levähtää ei toistakaan kulmaa ja sen jälkeistä suoraa linjaa kohti tuomaria helpolla pelasteta! Pidä siis hevonen koottuna läpi molempien kulmien aina pysähdykseen asti joka suoritetaan pisteessä G.Voit tulla tämänkin harjoituksen vielä pari kertaa uudestaan, siten että jatka vasemmassa kierroksessa pysähdyksen jälkeen ja taas samoista kirjaimista huolelliset käännökset ja pysähdys.

Kun nämä on suoritettu, on hevonen ja sinä ansainnut rentoa loppuverryttelylaukkaa kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen hetki kevyessä ravissa ja käyntiä vapain ohjin.

Tunnilla ei varsinaista laukkatyöskentelyä tehty kuin loppuverryttelyssä, mutta eipä siinä raviohjelmassakaan paljon laukkaa tehdä! Tunti on silti hevoselle ja ratsastajalle melko raskas, joten tarkkaile hevostasi ja lyhennä tuntia tarpeen mukaan, väsynyt hevonen ei tee enää töitä mielellään ja sitähän me emme halua.

Hyviä treenihetkiä!



2 kommenttia:

  1. aivan ihania tehtäviä vaikkei laukkaa olekkaan. Monipuolisia ja keskittymistä vaativia tehtiviä. Kiitos :)

    VastaaPoista