sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo C:2 2000

Maaliskuun kouluratana ratsastetaan Helppo C:2 2000.
Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B (20 x 40 m)

Helppo C:2 2000

Helppo C:2 on Aikuisohjelman tavoin oikein hyvä ohjelma perusratsastuksen esittämiseen, mutta mielestäni kuitenkin aavistuksen sitä haastavampi. Ohjelmassa esitetään ravia monipuolisesti, keskiympyrällä, täyskaarolla sekä lävistäjällä. On harjoitusravia, askeleen pidennystä keventäen sekä pysähdyksiä ravista. Käyntiä ohjelmassa on todella vähän, ainoa käyntipätkä esitetään lävistäjällä keskikäynnin muodossa. Keskikäynti tällä tasolla on mielestäni hieman liian haastava, mutta pitäähän se nyt esittää kun se ohjelmassa on! Tämän lisäksi esitetään myös peruutus, sekä laukassa ympyröitä sekä melko vaativa tie ja siirtymä, eli lävistäjä laukassa josta siirtyminen raviin ennen kulmaa.

Ei hätää, ohjelma on kyllä varsin hyvin ratsastettavissa, kunhan vaan valmistaudut siihen hyvin harjoittelemalla mm. seuraavia asioita:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
Keskimpyrä ravissa.
Täyskaarto ravissa.
Pysähdys ravista- peruutus-siirtymä raviin.
Askeleen pidennys keventäen.
Keskikäynti.
Laukan nosto harjoitusravista.
Laukka keskiympyrällä ja lävistäjällä.
Siirtymä laukasta raviin.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan ratsastajan vaikutus hevoseen sekä asento, istunta ja apujen käytön moitteettomuus. Tämän lisäksi kertoimella kaksi arvostellaan myös oikeiden teiden ratsastaminen.
Tätä silmällä pitäen kiinnitä siis erityistä huomiota pehmeään ja huomaamattomaan apujenkäyttöön, ja siihen että hevosella ei ole mitään syytä vastustaa apujasi. Valmistele jokainen liike huolellisesti, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Eikä pidä unohtaa oikeiden teiden ratsastamista, eli huolelliset kulmat (ihan jokaisessa kulmassa), sekä pääty-ympyrän pyöreys ja oikea koko ja kiemurauran ratsastaminen radan poikki siten että käyt kaikissa kolmessa pisteessä.

Hevosen tulee liikkua pehmeällä kuolaintuella, älä siis keskity missään nimessä ratsastamaan hevosta "muotoon" sillä se aiheuttaa aina hieman vastustelua (syystä että ratsastajat kovin usein tekevät sen kädellä sahaamalla). Luota siihen että hevonen kulkee juuri siinä muodossa jossa sen on helpoin liikkua tämän tasoisessa tehtävässä, se muoto kyllä riittää. Hevosen pitää myös kulkea kaikissa kouluohjelmissa hyvässä  eteenpäinpyrkimyksessä, joten ole tarkkana että kätesi tai istuntasi ei estä hevosen luontaista liikettä.

Verryttelyssä tärkeintä on löytää kaikkiin askellajeihin rentous ja hyvä eteenpäinpyrkimys, siirtymistä pitäisi löytyä pehmeyttä (ei siis töksähtävää siirtymää jossa uusi askellaji lähes pysähtyy tai häviää). Tämä ohjelma on niin simppeli, että verryttelyssäkään sinun ei tarvitse käydä mitään ohjelman osia varsinaisesti läpi, riittää kun verryttelet hevosen sopivan aikaa ja löydätte hyvän yhteisen tekemisen meiningin ennen radalle menoa! Muista antaa hevosen kävellä vapain ohjin hieman ennen suoritusta, jotta se jaksaa kantaa itsensä läpi koko radan. Tämä ohjelma on niin lyhyt että tässä ei esitetä käyntiä vapain ohjin ollenkaan.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa 
               I Pysähdys - Tervehdys - Harjoitusravia
               C Oikealle    

Kun olet kääntämässä hevosta pituushalkaisijalle, muista kääntää ensimmäiseksi oma katseesi ja vasta sen jälkeen hevonen. Ole tarkkana että suoritat käännöksen riittävän ajoissa, jotta olet oikella linjalla heti hevosen suoristuttua etkä joudu enää korjaamaan linjaa kun olet ratsastamassa tuomareita kohti. Pidä myös huolta että hevonen ravaa riittävästi, jotta sen on mahdollista säilyttää suoruus aina pysähdykseen asti. Pisteessä I suorita pysähdys, muista pitää pohkeet hevosen lähellä pysähdykseen asti jotta hevosen takaosa tulee pysähdyksessä mahdollisimman hyvin alle ja tiivistä istuntaa ja ohjaa juuri ennen pysähdystä pehmeän pysähdyksen aikaansaamiseksi. Kun hevonen on pysähtynyt hyvin, siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen samalla kumartaen tai nyökäten tuomarille. Muista katsoa tuomaria silmiin ennen ja jälkeen pysähdyksen ja hymyillä! Kun tuomari antaa lähtöluvan, siirrä hevonen harjoitusraviin ja käännä C kirjaimesta oikealle. Muista suorittaa huolellinen kulman ratsastus C kirjaimessa, jotta seuraavakin kulma onnistuu!       

Kohta 2, RSR Keskiympyrä oikealle

Lähestyessäsi R kirjainta valmistele käännös lyhentämällä hieman sisäohjaa, jotta saat sisäohjalla aikaiseksi tasaisen ja loivan taivutuksen ympyrän kaaren suuntaisesti. Rentouta sisäpohje, mutta pidä se satulavyön kohdalla hevosen kyljen lähellä jotta hevonen pääsee taipumaan sen ympärille, ulkopohkeen avustaessa satulavyön takana. Ympyrällä sinun katseesi tulee olla noin puoli kierrosta edellä, näin istunta kertoo koko ajan hevoselle mitä linjaa pitkin edetään. Muista käydä kirjaimessa S, ja ole tarkkana että ympyrän kumpikin kaari tulee ratsastettua yhtä symmetrisesti. Tosin, jos taivutat hevosen hieman lyhyemmällä sisäohjalla ja pidät sen pohkeilla myös takaosastaan taivutettuna, ei mitään ongelmaa pitäisi syntyä. Sisäpohje voi tarvittaessa myös aktivoida ravia, jos siihen tulee tarve. 

Kohta 3, BXR Täyskaarto

B kirjaimesta lähde kääntymään täyskaartoon, eli B kirjaimen kulmaan ei ratsasteta kulmaa, vaan se on osa täyskaarron kaarretta. Käy pisteessä X ja kaarra siitä takaisin uralle kirjaimeen R. Muista säilyttää tasainen taivutus aina B ja X kirjainten välissä, jonka jälkeen suorista hevonen kun ratsastat kohti R kirjainta johon täyskaarto päättyy. Jälleen oma katse mukana käännöksessä, ja hymyä hymyä, tuomari näkee yllättävän kauas!

Kohta 4, RSR Keskiympyrä vasemmalle

Heti R kirjaimesta käännytään taas keskiympyrälle, huolehdi samoista asioista kuin edelliselläkin ympyrällä. 

Kohta 5, MGR Täyskaarto

M kirjaimesta täyskaartoon, käyden pisteessä G ja palaten uralle pisteeseen R. Samat jutut taas kuntoon kuin viime täyskaarrossa! Jatka täyskaarron jälkeen harjoitusravissa, ja ratsasta huolellinen kulma B kirjaimen jälkeen sillä heti kulman jälkeen tulee suorittaa tasapainoinen pysähdys. Hevonen saa koota itseään kulmassa jonkin verran, jotta tasapainoinen pysähdys onnistuu.

Kohta 6, L Pysähdys - Peruutus 4 askelta - Harjoitusravia

Kulman jälkeen suoristus, L kirjaimessa pysähdys, ja muista malttaa odottaa että hevonen saa itsensä varmasti tasapainoon. Pidä katse eteenpäin, selkä suorana, kädet kannettuina ja pohkeet hevosen kylkien lähellä, näin luot itse parhaan mahdollisuuden hyvään pysähdykseen. Peruuta 4 askelta, mutta ole tarkkana että hevonen peruuttaa vain 4 askelta, ei 3, ei 5 tai 6. Kun hevonen on kolmannen peruutusaskeleen kohdalla, voit jo lopettaa aktiivisen peruuttamisen, sillä se viimeinen askel kyllä tulee sieltä! Peruutuksen jälkeen rentouta kädet jotta hevonen pääsee eteenpäin ja anna pohkeilla selvä mutta tasainen merkki jotta hevonen lähtee raviin. 



Kohta 7, EM Askeleen pidennys keventäen
               MCH Harjoitusravia

Harjoitusravissa kohti kulmaa, jossa huolellinen käännös, hevosta samalla hieman kooten jotta askeleen pidennys lävistäjällä on mahdollista suorittaa ilman istunnalla puskemista. Kulmassa siis ikäänkuin hieman pidätät hevosen askelta (eli kokoat sitä istunnalla) ja lävistäjällä suoristuksen jälkeen avaat istuntasi, aktivoit hevosta hieman pohkeilla ja tuot käsiä hieman hevosen suuta kohti. Älä kuitenkaan päästä ohjaa löysäksi, sillä silloin hevonen hätääntyy ja jännittyy, vaan ota kevyellä tuntumalla pidemmät askeleet vastaan. Lähestyessäsi M kirjainta, tiivistä istuntaa, jolloin hevonen lyhenee hieman ja jatka harjoitusravissa kohti kulmaa, jonka suoritat huolellisesti! 

Kohta 8, HB Askeleen pidennys keventäen
               BL Harjoitusravia

Ennen H kulmaa kokoa hevosta taas hieman jotta kulmassa hevonen on kootumpana ja saat valmisteltua sen taas hyvin tulevaan lävistäjään ja askeleen pidennykseen. Suorita askeleen pidennys aivan samalla tavalla kuin viimeksikin, ota nyt vaan huomioon että kun olet menossa tuomareista pois päin, saattaa hevonen olla hieman lennokkaampi, sillä kaverit luultavasti ovat siellä päädyssä johon olet nyt menossa! Varo siis ratsastamasta ravia liikaa! Taas B kirjaimessa paluu harjoitusraviin, tarkka kulma ja valmistaudu siirtymään käyntiin. 

Kohta 9, LEIM Keskikäyntiä

Kirjaimessa L käyntiin, ja ole tarkkana että lopetat siirtymässä pidättämisen heti kun tunnet että hevonen on siirtymässä käyntiin, jotta hevonen saa heti mahdollisuuden kävellä aktiivisesti ja itseään venyttäen. Ajattele keskikäynnissä samalla tavalla kuin ravissa askelta pidentäen, eli käsi antaa tilaa, samoin kuin tasapainoinen istunta antaa tilaa ja pohkeet aktivoivat. Kulmassa joudut hieman kokoamaan hevosta, jotta saat aikaiseksi tarkan käännöksen mutta taas lävistäjällä taas on hyvää aikaa ratsastaa näyttävä keskikäynti! Ennen M kirjainta kokoa käyntiä hieman, sillä seuraavaksi siirrytään taas harjoitusraviin.

Kohta 10, MC Harjoitusravia
                 C Harjoituslaukkaa (vasen)

M kirjaimesta siirtymä raviin, huollinen kulma jossa ravia vähän kootaan, ja C kirjaimesta laukannosto. Muista pitää ulko-ohja tukevana, jotta saat aikaiseksi täsmällisen ja tasapainoisen laukannoston. Jos hevonen lähtee kiihdyttämään ravia, pidätä nopeasti ulko-ohjalla joka usein riittää laukannoston korjaamiseen. 

Kohta 11, SRS Keskiympyrä

Jatka laukassa huolellinen kulma C kirjaimen jälkeen, ja S kirjaimesta käänny keskiympyrälle. Ota taas sisäohja hieman lyhyemmäksi jotta saat ympyrällä aikaiseksi tasaisen taivutuksen. Muista pitää sisäpohje satulavyön kohdalla jotta hevonen voi taipua sen ympärille ja sillä saat myös tarvittaessa aktivoitua laukkaa. Ulkopohje hieman satulavyön takana tukee taivutusta samoin kuin ulko-ohja joka myös huolehtii että kaula ei taivu liikaa. Muista käydä pisteessä R ja tee symmetriset kaaret ympyrälle. 

Kohta 12, BH Suunnanmuutos
                 HC Harjoitusravia

Ympyrän jälkeen jatka uraa suoralla hevosella ratsastaen huolelliset kulmat sekä E että B kulmiin, ja erityisesti B kulmassa kokoa laukkaa hieman jotta pääset kääntymään lävistäjälle tasapainoisessa laukassa joka ei leviä etupainoiseksi. Erityisesti lähestyessäsi kirjainta H kokoa laukkaa istunnallasi jotta saat aikaiseksi siirtymän raviin kirjaimen H kohdalla. Heti siirtymän jälkeen tuleekin kulma, jossa voit koota ravia vielä hieman jos se vaikka siirtymän vuoksi pääsi hieman etupainoiseksi. Kulman jälkeen valmistele uusi laukannosto. 

Kohta 13, C Harjoituslaukkaa (oikea)

C kirjaimesta nosta harjoituslaukka, muista taas tukea hevosta ulko-ohjalla laukan nostossa, jotta se tulee ajallaan ja tasapainoisena. Kulmassa laukkaa saa hieman koota, jotta kulman ratsastus laukassa yleensäkään on mahdollista. 

Kohta 14, RSR Keskiympyrä

R kirjaimesta keskympyrälle, huolehdi samoista asioista kuin edelliselläkin laukkaympyrällä. Ja taas huolellinen ratsastus lävistäjälle hymyn kera!

Kohta 15, EM Suunnanmuutos
                 M Harjoitusravia

Lävistäjä tasapainoisessa laukassa, pidä pohkeet koko ajan hevosen lähellä ja istunta ryhdikkäänä, kädet kannettuina jotta laukka pysyy kasassa. Lähestyessäsi M kirjainta kokoa laukkaa hieman, jotta siirtymä raviin pysyy takaosalla. M kirjaimen jälkeen huolellinen kulma, jossa voit vielä parantaa ravia kokoamalla sitä hieman. Jatka lyhyt sivu ravissa, suorita huolellinen kulma ja valmistele käännös S kirjaimessa. 

Kohta 16, S Vasemmalle
                 I Vasemmalle
                 G Pysähdys - Tervehdys

S kirjaimesta käännös vasemmalle, muista kääntää ajoissa ja sopivan koottuna, ja heti käännöksen jälkeen valmistele uusi käännös, sillä I kirjaimesta käännetään kohti tuomareita ja käännöksen aikana tehty kokoaminen auttaa sinua suorittamaan tasapainoinen pysähdys pisteessä G. Pysäytä hevonen kirjaimeen G, odota että pysähdys on valmis (hevonen on tasajaloin ja rauhassa) ja siirrä ohjat vasempaan käteen, pudota oikea kätesi tervehdykseen ja nyökkää tuomarille. Hymyhän on säilynyt loppuun asti, vai mitä!?

Hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä!

Hyviä treenihetkiä kuukauden kouluradan parissa!

Sari




3 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos näistä! Onnistuisiko toukokuun kouluratana K.N. Special 2009? -K

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Toukokuun kouluratana on juuri tuo KN! Tulossa siis lähiaikoina!

    Sari

    VastaaPoista
  3. Hei hienoa, kiitos! Meillä on kesäkuun alussa eka KN-startti, joten kaikki vinkit kelpaa :) -K

    VastaaPoista