tiistai 15. maaliskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; etuosan hallintaa

Tällä tunnilla keskitytään hevosen etuosan hallintaan. Se että ratsastaja huolehtii missä hevosen etuosa liikkuu on yksi tärkeimmistä asioista ratsastuksessa, sillä kun etuosa on hallussa, ei tarvitse ihan niin paljon huolehtia takaosasta, karkeasti sanottuna se kyllä tulee sieltä perästä! Ja onhan se etuosa helpompi siirtää paikasta toiseen, se kun on takaosaa hieman kevyempi kapistus!

Silloin tällöin törmään kuitenkin siihen että hevonen ei kovin mielellään siirrä etuosaansa ratsastajan haluamaan paikkaan, eli vastustelee ohjasapuja kun taas takaosaansa siirtää pohkeiden vaikutuksesta vaikka mihin. Tiedä häntä mistä se johtuu, onko kyseessä enemmän henkinen jumi vai eikö ratsastaja "uskalla" työskennellä ohjalla riittävästi? On totta että ohjalla voi työskennellä sekä väärin (ohjasta taaksepäin vetäminen, ohjalla sahaaminen ym) että oikein (etuosan siirtäminen sivuille tai "ylös", pidättäminen ja myötääminen), mutta kun ohja on oikean pituinen, tuntuma hevosen suuhun pehmeä ja tasainen, ei etuosan siirtely ohjalla pitäisi olla homma eikä mikään. Koitetaan siis tällä tunnilla ottaa vähän rohkeampi ote siihen hevosen etuosaan, siis silleen pehmeästi rohkeampi!

Aloitetaan alkuverryttelyssä siirtymillä. Ratsasta käynnissä ohjat tuntumalla kumpaankin päätyyn pääty-ympyrä, ja aina ympyrän avoimella sivulla ratsasta puoli kierrosta harjoitusravia, ja siirry käyntiin taas puolen ympyrän ajaksi. Pitkän sivun puoleen väliin ratsasta pysähdys, ja pyydä että hevonen odottaa rauhassa paikallaan muutaman sekunnin ajan. Jos hevonen liikkuu pysähdyksestä ennen sinun apujasi, ota se rauhassa samaan paikkaan pysähdykseen niin monta kertaa kuin se itsestään lähtee liikkeelle, eli korjaat pysähdyksen aina uudestaan. Kun hevonen seisoo tasajaloin (hyvässä tasapainossa) ja rentoutuu siihen, voit kiittää sitä ja siirtää sen käyntiin. Ja taas seuraavaan päätyyn ympyrä, josta avoin sivu harjoitusravissa. Ole ympyrän siirtymissä erityisen tarkka että siirtymät tapahtuvat juuri siinä pisteessä mihin olet sen päättänyt tehdä. Jos hevosesi on hieman hidas pohkeelle, voit valmistella sitä siirtymään hieman kokoamalla (muista että kokoaminen ei tapahdu ohjalla, vaan istunnalla ja pohkeella) käyntiä, ikäänkuin virittämällä sen moottoria, ja näin saat aikaiseksi nopeamman reaktion pohkeelle ja voimakkaamman siirtymän. Tee kolme kierrosta vasempaan tätä harjoitusta, sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus oikeaan kierrokseen.

Tämän jälkeen jatka koko uraa kevyessä ravissa, ja tee edelleen pääty-ympyrät kumpaankin päätyyn. Nyt ympyrän avoimella sivulla ratsasta pohkeenväistöä siten että siirrä hevosen takaosa ympyrän ulkopuolelle ja väistä siinä muutama askel. Pitkien sivujen puoleen väliin ratsasta nopea siirtymä käyntiin, eli ikäänkuin käyt hevosesi kanssa käynnissä, ja heti kun tunnet että hevonen on siirtämässä itseään käyntiin, sinä ajattelet jo uudestaan ravia ja näin saat aikaiseksi hyvin voimakkaan ponnistuksen takaosalla ja nopean reaktion pohkeellesi. Toista kevyen ravin harjoitus molempiin suuntiin, ja sen jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Laukkaverryttelyssä tehdään hieman töitä sekä myötä- että vastalaukassa hyödyntäen edelleen pääty-ympyröitä. Aloita vasemmassa kierroksessa nostamalla myötälaukka käynnistä, ja jatka päätyyn ympyrälle. Ympyrällä huolehdi että hevonen asettuu (eli myötää asettavalle ja kääntävälle ohjalle) pehmeästi vasemmalle, laukan pyöriessä samalla aktiivisena mutta kuitenkin rauhallisessa tempossa. Tarvittaessa voit aktivoida laukkaa sisäpohkeella, joka pysyy satulavyön kohdalla. Ratsasta 1-2 ympyrää laukassa, sen jälkeen jatka pitkälle sivulle ja siirrä hevonen raviin ja käyntiin pitkän sivun aikana. Toisessa päädyssä nosta vastalaukka lyhyen sivun aikana, siten että jatkat heti ympyrälle vastalaukassa. Ympyrän avoimella sivulla käännä hevonen voltille ympyrän ulkopuolelle, eli voltti käännetään kentän keskeltä oikealla ja hevonen on voltin ajan myötälaukassa. Tällä voltilla voit vähän koota ja tasapainottaa laukkaa jotta hevonen on taas hyvin avuilla kun jatkat palaamalla ympyrälle vastalaukassa. Jos hevonen pysyy hyvässä tasapainossa läpi koko harjoituksen, voit jatkaa toisen ympyrän heti perään, mutta jos laukka jostain syystä leviää, siirrä hevonen rauhassa raviin ja käyntiin ja suorita uusi vastalaukan nosto. Toista tämä harjoitus 2-3 kierrosta, ja sen jälkeen hetkeksi vapaat ohjat, ja sen jälkeen toista sama laukkaharjoitus vielä toisessa suunnassa. Tämän jälkeen hetki vapain ohjin käyntiä.

Varsinaiseen etuosan hallintaan päästään alkuverryttelyn jälkeen, ja aloitetaan pohkeenväistöllä johon yhdistetään myös avotaivutus.  Ratsasta ensin käynnissä uraa pitkin, ja tarkasta että hevosen käynti on parasta mahdollista. Jos hevonen tuntuu käynnissä "tahmealta", tee muutamia temponlisäyksiä käynnissä, siten että keskityt siihen että hevonen reagoi pohkeeseen nopeasti, itse temponlisäyksen ei tarvitse olla kovinkaan pitkä. Kun käynti on hallussa, siirrytään itse harjoitukseen.

Ratsasta vasemmassa kierroksessa lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle, ja kun hevonen on suoristunut käännöksen jälkeen (on siis ohjien ja pohkeiden välissä) ratsasta pohkeenväistöä oikealle, kohti pitkän sivun keskiväliä. Väistö on näin melko jyrkkä, jos tuntuu siltä että hevosen käynti häviää näin jyrkän väistön aikana, tee muutama askel välissä suoraan ja jatka sen jälkeen taas väistöä. Kun olet päässyt uralle väistäen, käännä hevonen voltille. Sinun pitäisi nyt olla siis aika tarkkaan pitkän sivun puolivälissä, jossa siis teet voltin. Voltin jälkeen jatka pitkä sivu loppuun avotaivutuksessa. Suorista hevonen avotaivutuksesta ennen kulmaa, jotta saat ratsastettua huolellisen kulman. Toisella pitkällä sivulla ei tehdä väistöä eikä avoa, vaan siinä huolehdi askellajin laadukkuudesta tarvittaessa tekemällä temponmuutoksia. Ja taas lyhyen sivun keskeltä sama juttu, pituushalkaisijalta väistöön, väistön jälkeen voltti ja voltin jälkeen avo. Tee tämä harjoitus kolme kertaa vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen hetki vapain ohjin käyntiä ja toista sama harjoitus myös oikeassa kierroksessa. Nämä harjoitukset voit tehdä sekä käynnissä että ravissa.

Pohkeenväistössä huomiota tulee kiinnittää hevosen suoruuteen, jos kaula lähtee taipumaan vasemmassa kierroksessa ratsastettaessa vasemmalle, on se suoristettava oikealla ohjalla sillä ylitaipunut kaula saa aikaiseksi myös sen että hevosen takaosaa jää väistössä jälkeen. Takaosa tulee "oikealle" paikalleen heti kun saat etuosan hallintaan, joten takaosaan sinun ei tarvitse varsinaisesti keskittyä! Jos taipuminen vasemmalle tapahtuu usein, tarkista että et vahingossa ole kiinni vasemmassa ohjassa. Kun teet vasemmassa kierroksessa väistöä oikealle, pääasialliset avut tulisi olla vasen pohje ja oikea ohja. Jos etuosa johtaa liikettä liikaa, eli hevonen ikäänkuin kääntyy suoraan kohti pitkää sivua eikä astu enää ristiaskeleita, on tämä merkki siitä että hevonen ei jostain syystä väistä vasenta pohjettasi. Ota tämä haltuun pidättämällä oikealla ohjalla ja ottamalla sitä kautta taas haltuun ristikkäiset avut! Joskus hevonen myös pitää pysäyttää kesken väistön jos se ei huomioi oikeaa ohjaa. Kun oikea ohja on taas hallussa, voi hevonen reagoida myös vasempaan pohkeeseen.

Avotaivutuksessa on tärkeää olla tekemättä liikaa, ajattelet vaan avuilla kääntäväsi hevosta voltille, mutta sisäpohje, joka on satulavyön kohdalla estää hevosta kokonaan kääntymästä. Ulko-ohja tukee ja säätelee taivutusta aivan kuten käännöksissä, sisäohja asettaa ja taivuttaa, aivan kuten käännöksissä, ulkopohje pitää huolta että takaosa ei putoa ulospäin ja tuo takaosan mukaan taivutukseen, aivan kuten käännöksissä ja sisäpohkeen ympärille hevonen pystyy myös loivasti taipumaan, aivan kuten käännöksissä! Helppoa ku hengittäminen, vai mitä?!

Seuraavaksi tehdään pelkkää väistöä, siten että hevosen takaosa pysyy uralla ja etuosa uran sisäpuolella. Tämän voi tehdä kahdella tavalla, joko siten että tullessasi kulmasta pitkälle sivulle (tai miksei lyhyellekin sivulle) jätät etuosan uran sisäpuolelle ja jatkat siitä väistöä tai teet "normaalin" kulman ja kulman jälkeen siirrät ensin etuosan uran sisäpuolelle ja jatkat siitä väistöä. Jälkimmäinen keino on tehokkaampi, sillä siinä joudut hallitsemaan ja liikuttelemaan etuosaa enemmän jota tällä tunnilla vähän haetaankin. Mutta tuo ensimmäinen keino on ihan hyvä jos et ole ihan varma vielä saatko etuosaan hallintaa siten että hevonen pysyy rentona. Tee väistöjä etuosa uran sisäpuolella molemmilla pitkillä sivuilla ja vaihda sen jälkeen suuntaa tehden samat väistöt myös toiseen kierrokseen. Keskity tässä harjoituksessa erityisesti hevosen rungon suoruuteen, todella helposti tämä harjoitus "valuu" avotaivutusmaiseksi, eli hevonen pääsee vähän taipumaan, ja sitä tässä nyt yritetään välttää. Tämän jälkeen hetkeksi vapaat ohjat. Tämänkin harjoituksen voit tehdä sekä käynnissä että ravissa.

Loppuun vielä muutamia takaosankäännöksiä. Ratsasta kentän keskellä keskiympyrän kokoista neliötä siten että aina ennen kulmaa kokoa hevosen käyntiä istunnallasi ja kulmaan tee takaosankäännös (tai itse asiassa puolikas käännös) ja jatka sen jälkeen kohti seuraavaa kulmaa käynnissä. Taas ennen kulmaa muutaman askeleen kokoaminen ja takaosankäännös. Toista tätä harjoitusta pari kierrosta toiseen suuntaan, sen jälkeen  vaihda suuntaa ja tee samat käännökset toiseen suuntaan parin kierroksen ajan.

Takaosankäännöksessä hevonen kääntyy rungostaan lähes suorana, ulko-ohjan ja ulkopohkeen avulla, sisäohjan näyttäessä hieman suuntaa. Muista huolehtia oman katseesi suuntaamisesta käännöksen suuntaan, käytännössä oma katseesi on ensimmäinen kääntävä apu. Sen jälkeen sisäohja näyttää käännöksen suuntaa, mutta varsinaiset kääntävät avut ovat ulko-ohja (tukeutuen hevosen kaulaa vasten) ja ulkopohje (siirtyen hieman satulavyön taakse, ettei hevonen tulkitse sitä eteenpäinvievänä apuna). Muutama askel ennen kulmaa ja takaosankäännöstä, kokoa käyntiä muutama askel istunnallasi (eli istu ikäänkuin paremmin hevosen ympärille ja "nosta" sen askelia omalla ryhdillä ja pohkeilla). Mikäli kokoaminen on onnistunut, polkee hevonen takajaloillaan pientä ympyrää käännöksen aikana, eli lähes paikallaan. Jos kuitenkin käy niin että hevonen kävelee takajaloillaan isompaa ympyrää kuin olit ajatellut, on se merkki heikosta kokoamisesta (käynti on saattanut pelkästään hidastua) mutta en lähtisi tästä hevosta korjaamaan, sillä mieluummin annan sen kävellä pientä ympyrää kuin että se esimerkiksi peruuttaa. 

Näiden harjoitusten jälkeen onkin hyvä antaa hevosen ravailla ja vaikka vähän laukkaillakin rennosti molempiin suuntiin ja sen jälkeen kiitos ja vapain ohjin käyntiä, vaikka maastossa!

Hyviä treenejä!

Sari

4 kommenttia:

  1. Supermahtava blogi! Ihanaa kun jaksat kirjoitella niin usein todella hyödyllisiä postauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos supermahtavasta ja kannustavasta kommentistasi!

      Sari

      Poista
  2. Tuo alkuverkka voisi toimia kahdella kuumahkolla hevosella, joita ratsastan. Ja koko homma kaverin ponin läpiratsastuksessa :) Mahtava blogi muutenkin! <3

    VastaaPoista