Ulkopohje, tärkeä mutta todella usein vähän unohdettu apu. Huolestuttavan usein tulee ratsastuksen opettajan suusta muistutus sisäohjasta. Aseta, käännä, rentouta sisäsuupieltä, taivuta, tee sitä ja tee tätä sisäohjasta. Ja ratsastaja tekee koska niin käsketään. Pikkuhiljaa olemme tilanteessa jossa hevonen on ylitaipunut (pelkästään) kaulastaan sisäohjan vaikutuksesta, samalla kuitenkin pudottaen ulkolapansa ulos ja "alas" (eli ei kanna itseään ulkoa) ja pikkuhiljaa kaatuu ratsastajan sisäapujen päälle. Nämä ja lukuisat muutkin ongelmat johtuvat liiallisesta sisäohjalla ratsastamisesta tai puutteellisesta ulkopohkeella ratsastamisesta. Kun näin käy, eli hevonen kaatuu sisäapujen päälle, tulee ratsastajalle mieleen tai opettajakin saattaa siitä mainita että potkaise se pois sisäpohkeen päältä, se ei saa kaatua sun sisäpohkeen päälle.
Tässä vaiheessa huomautan että hevonenhan ei tee tätä tahallaan, miksi sitä pitäisi siis rankaista potkaisemalla sisäpohkeella kun olet itse sen siihen tilanteeseen ajanut? Jos alunperinkin olisit ratsastanut hevosen ristikkäisillä avuilla paremmin tasapainoon, ei tätäkään tilannetta olisi aiheutunut. Jos ja kun hevonen kaatuu sisälle, se korjataan luonnollisesti tasapainottamalla hevonen ulkoavuille, eli voimistamalla ulko-ohjaa ja ottamalla enemmän omaa painoa ulkojalustimelle. Ei siis potkita pois sisäpohkeesta vaan otetaan vastaan ulkoavuille. No niin, nyt kun sain tämän vuodatuksen kirjoitettua, voidaankin keskittyä postauksen aiheeseen, eli ulkopohkeeseen ja ensimmäiseen harjoitukseen joissa ulkopohkeen tärkeys korostuu. Tämän jälkeen käsittelemme vielä ulkopohkeen tärkeyttä sulkutaivutuksessa sekä uralla että diagonaalilla.
Takaosankäännös
Takaosankäännöksen ratsastamisen vaiheet:
- Sisäpohje on satulavyön kohdalla, lähellä hevosta mutta ei "aktiivinen". Sisäpohkeella ei ole takaosankäännöksessä suurta tehtävää, käytännössä sen pitää antaa hevoselle tilaa kääntyä ulkopohkeen vaikutuksesta.
- Ratsastajan tulee istua ryhdikkäänä ja itsensä kantaen, paino voi olla hieman enemmän sisäistuinluulla. Ratsastaja voi myös kääntää katsettaan käännöksen suuntaan, tämä auttaa istunnan oikeassa sijoittelussa. Näin ratsastajan sisäpolvi aukeaa ja ulkopolvi tiivistyy, tämä ohjaa hevosta kääntymään.
- Ratsastaja asettaa hevosen käännöksen suuntaan pehmeästi sisäohjasta, ulko-ohjan säädellessä asetuksen määrää.
- Ulkopohje siirretään satulavyön taakse ja koko pohje (älä siis nosta kantapäätä ylös) voimistuu ja antaa hevoselle impulssin siirtyä pohkeen vaikutuksesta sisällepäin.
- Samaan aikaan ulkopohkeen kanssa ratsastaja voimistaa ulko-ohjan vaikutusta, ikäänkuin työntää hevosta ulko-ohjalla käännöksen suuntaan. Ole tarkkana että ohjat ovat riittävän lyhyet, ulkokäsi ei saa missään nimessä tulla kaulan yli väärälle puolelle. Ajattele että ikäänkuin tuet hevosta ulko-ohjalla, tuoden ulkokättä lähes kiinni hevosen kaulaan tai harjaan.
- Fiilis tässä käännöksessä tulisi olla sellainen että sinä tuot hevosen ulkoa sisälle muutaman askeleen ajan, ja käännöksen jälkeen suoristat sen rentouttamalla apusi.
Aloita takaosankäännösten ratsastaminen mahdollisimman vähillä askelilla, ensimmäiset käännökset kannattaa ratsastaa kulmassa, eli muutama metri ennen sivun loppua kokoa käyntiä hieman, ja käännä hevonen takaosallaan uudelle uralle. Kun tämä sujuu, voit siirtyä ratsastamaan takaosankäännöksiä vaikka pitkän sivun keskellä, jolloin sinulla on mahdollisuus kääntää hevosta useampi askel ilman että aita tulee vastaan. Muista että mitä pidempään ratsastat takaosankäännöstä (siis mitä useampia askeleita) sitä paremmin hevosen käynnin tulee olla koottuna. Ratsasta siis koottuja käyntipätkiä suoralla uralla riitävän pitkään varmistaaksesi että käynnissä säilyy poljennan aktiivisuus ennen kuin käännät hevosta takaosalla.
Ulkopohkeen toimintaa tukeaksesi ja takaosankäännöstä vahvistaaksesi voit ratsastaa ravissa loivaa kiemurauraa siten että käytät samoja apuja kuin takaosankäännöksessä, erityisesti ulkopohjetta tuodessasi hevosta uran sisäpuolelle. Ja kun tuot hevosta takaisin uralle, tuot sen luonnollisesti toisella pohkeella! Muista että loiva kiemura on todellakin loiva, hevosen ei tarvitse siirtyä kuin pari askelta uralta pois ja takaisin, pääasia että pääset ratsastamaan sitä enemmän aina ulkopohkeella.
Kun olet treenannut itse takaosankäännöksiä riittävästi ja avut ovat sinulle selvät, voit tarkkailla vielä miten saat käännöksen osumaan juuri tietyn kirjaimen kohdalle. Itse olen huomannut että kun kädet ovat kirjaimen kohdalla, samaan aikaan lähden kääntämään hevosta ulkoavuilla ja käännös "osuu" juuri oikeaan paikkaan. Tämä tietysti edellyttää että hevonen kääntyy oikein, eli takaosansa päällä eikä liiku paikaltaan juurikaan. Testaa itse omalla hevosellasi ja omien apujesi oikea-aikaisuutta, ja pyri siihen että saat käännöksen tehtyä juuri kirjaimen kohdalla!
Ja loppuun vielä muistutus kaikista niistä ikävistä jutuista, jotka voivat aiheuttaa haasteita takaosankäännöksessä.
- Mikäli lähdet ratsastamaan käännöstä liian voimakkailla avuilla, hevosesi saattaa mennä lukkoon ja lopettaa liikkumisen kokonaan, pahimmassa tapauksessa lähteä peruuttamaan. Jos näin käy, rentouta avut, hengitä rauhallisesti ja tee käännös uudestaan, kevyemmillä avuilla.
- Samalla kun käännät katsettasi hieman käännöksen suuntaan, ylävartalosi kääntyy luonnollisesti hieman katseesi mukana. Ole kuitenkin tarkkana ettet käännä ylävartaloa liikaa sillä silloin siitä usein häviää tietynlainen kantokyky, ja tämä saattaa antaa hevoselle signaalin kääntyä juuri vastakkaiseen suuntaan. Usein ensimmäisissä takaosankäännöksissä itsekin kehotan ratsastajia kääntämään katsettaan rohkeasti käännöksen suuntaan, joskus jopa olan yli, mutta tätä käytetään ainoastaan silloin kun ratsastajalle pitää vähän rohkeammin opettaa katseen merkitystä. Kun ratsastaja uskaltaa kääntää katsettaan sillä tavalla "normaalin rohkeasti" tämä olan yli katsominen jää vähemmälle eikä ylävartalon anneta enää kiertyä.
- Mikäli sisäpohje jää vahvaksi käännöksessä, se estää hevosta kääntymästä. Sisäpohje rennoksi mutta satulavyön kohdalla, hevosen kyljen lähellä.
- Liika paine sisäohjasta johtaa hevosen ylitaipumiseen joka lukitsee sisälavan ja myöskin estää hevosta kääntymästä.
- Jos vedät ulko-ohjasta tällöin hevonen usein jatkaa käyntiä suoraan eteenpäin, sillä ulko-ohjan veto estää sitä kääntymästä.
- Ole tarkkana ettet myöskään päästä ulko-ohjaa löysäksi, sillä silloin se luultavasti putoaa sisäapujesi päälle.
- Ulkopohkeen käytössä on myöskin oltava tietty herkkyys, liika puristaminen ja jännittäminen aiheuttaa helposti sen että ratsastajan ulkopolvi "aukeaa" ja se ikäänkuin antaa hevosen jatkaa liikettä eteenpäin sen sijaan että tiiviimpi polvi ohjaisi hevosta kääntymään.
Nyt treenaamaan takaosankäännöksiä, siitä on vain lyhyt tie laukkapiruetin ratsastamiseen!
Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti